Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Vleesvervangers
Chili bonen met schnitzel
Ingrediënten Chili bonen met schnitzel
Voor 2 personen
* Ca. 100 gr gedroogde of 200 gr gekookte kidneybonen
* Aardappelen naar behoefte
* (Granen) vleesvervanger
Tip:
Kook direct wat aardappelen extra voor de spitskool stampot uit de oven ❯
Saus
* Ca. 3 tomaten
* 1 ui
* 2 teentjes knoflook
* 3 el olijfolie
* 1 tl komijnzaad
* Snufje kaneel
* Ca. 2 takjes tijm
* 1 el rode wijnazijn
* Kopje water
* Chilipeper naar smaak
* Vers gemalen zwarte peper en zout
* 1 tl bruine suiker
* Snufje karwij
* Snufje nootmuskaat
* 1 laurierblaadje
* Halve tl Marmite
* Tomatenketchup
Bereiding van de Chili bonen met schnitzel
Als je bonen zelf weekt, zet dan ’s morgens ca. 100 gr gedroogde kidneybonen in 2 keer zoveel water. Kijk eerst of er kidneybonen tussen zitten die niet meer goed zijn en andere dingen die er niet in horen. Spoel ze daarna goed af.
1. Als eerste spoel je de geweekte kidneybonen af en zet je de bonen met vers water op. In ongeveer 45 minuten is het gaar.
2. Kook daarna wat water om de tomaten in te dompelen. Zet om het loslaten te vergemakkelijken met een mesje een kruisje in de onderkant van de tomaten. Dompel ze even in het kokende water en haal de velletjes los. Daarna hak je ze in stukjes.
3. Vervolgens schil, was en snijd je de uien in plakjes.
4. Tik daarna met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
5. Laat dan een pan, waar de bonen straks nog bij kunnen, heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager, waarna je de ui glazig bakt en voeg daarna de knoflook, komijn en kaneel toe.
6. Daarna was je de tijm takjes, droog ze en ris de blaadjes van de takjes.
7. Voeg daarbij de tijm, de rode wijnazijn, het water, de tomaten stukjes, chilipeper, peper, zout, bruine suiker, karwij, nootmuskaat, het laurierblaadje en de Marmite en breng op middelhoge temperatuur aan de kook. Zet dan de warmtebron laag en stoof het ca. 20 minuten. Het moet indikken, maar check wel regelmatig of er voldoende vocht is zodat het niet aanbrand, voeg anders wat toe.
8. Als dat staat te pruttelen schil, ontpit en was ondertussen de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ca. 15 minuten gaar.
9. Kijk of de bonen gaar zijn en roer de kidneybonen met eventueel vocht door het tomaten mengsel. Breng eventueel op smaak met nog wat tomatenketchup, peper en zout.
10. Wanneer de bonen en aardappelen zo goed als gaar zijn, laat je een koekenpan heet worden. Zet de warmtebron lager en dan bak je de schnitzels nog even.
11. Schep dan de Chili bonen en aardappelen op en bestrooi met peterselie en eventueel nog wat kaas snippers.
Eet smakelijk 🙂
Maak je je keuken weer stralend schoon
met deze biologische keukenreiniger!