Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Sauzen en dressings, Veganistisch
Rode bieten met knolselderij stampot
Ingrediënten rode bieten met knolselderij stampot
Voor 2 personen
De helft van de hoeveelheid aardappelen die je normaal eet
Kleine knolselderij of het restant van dit gerecht ❯
Ca. een kopje druiven(sap)
Pakje gekookte bieten
2 zurige appelen
Ca. 3 kruidnagelen
Ca. 1 tl nootmuskaat
Kaneel (ca. 1 tl poeder of 1 stokje)
2 handjes noten
Vers gemalen zwarte peper
Keltisch zout
Bereiding van de rode bieten met knolselderij stampot
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke kleine stukken.
2. Daarna schil, was en snijd je de knolselderij in plakken die ongeveer even groot zijn als de aardappelen. Kook ze in héél weinig water. Ik had druiven van de buurvrouw gekregen en heb daarvan een tros in een ‘vergiet’ op de aardappelen gezet. Even de druiven kapot stampen, deksel op de pan met vergiet. Zo stoomt het vocht uit de druiven. Wel zo makkelijk is gewoon een kopje druivensap (of witte wijn) bij de aardappelen te doen 😉 Bewaar het vocht als je het afgiet.
3. Terwijl dat opstaat schaaf je de rode bieten in een pan waar ook de appels straks in passen.
4. Vervolgens was en schil je de appelen, verwijder het klokhuis en snijd de appel in reepjes of schaaf. Doe dat in dezelfde pan.
5. Maal de kruidnagel eventueel fijn en doe het poeder, de nootmuskaat, kaneel, peper en zout erbij en roer het goed door. Als je de kruidnagels heel laat, vergeet ze dan niet te verwijderen. Verwarm dit geheel op matige temperatuur.
6. Maal de noten zo fijn als je lekker vindt voor een saus. (Verwijder als je nog naar een vergadering moet de velletjes of neem blanke noten want je krijgt geheid de velletjes tussen je tanden ;-)) Doe de gemalen noten in een (steel)pan.
7. Giet de aardappelen af en giet het vocht in de pan met de gemalen noten.
8. Stamp het aardappelmengsel, breng het eventueel nog op smaak met peper en zout. Leg daarna de deksel nog even schuin op de pan om het warm te houden. Denk er ondertussen aan af en toe even in de rode bieten te roeren.
9. Roer het kookvocht van het aardappelmengsel goed door de gemalen noten. Maal het desgewenst nog eens met de staafmixer. Voeg zoveel water/ druivensap/ wijn toe dat je het een fijne sausdikte vindt. Maak het even warm, maar zeker niet koken.
10. Breng de bieten eventueel nog op smaak met peper en zout. Schep de rode bieten met knolselderij stampot op en doe er wat saus over.
Eet smakelijk! 🙂