Burger, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Peulvruchten, Rijst
Gekookte sperzieboontjes, notensaus en DIY Bleu burger
Ingrediënten gekookte sperzieboontjes, notensaus en DIY Bleu burger
voor 2
Gekookte sperzieboontjes
Rijst naar behoefte
Ca. 400 gr sperzieboontjes
Knoflook naar smaak
(Rode) ui
Vers gemalen zwarte peper
Extra vierge olie
Zout
Notensaus recept
2 dikke handen gemengde, liefst rauwe noten. Gebrande noten hebben veel van hun goede eigenschappen verloren.
1 dopje witte balsamico azijn
1 klein knoflookteentje
(Hete) gerookt paprikapoeder
Vers gemalen zwarte peper
Zout
Vocht van de sperzieboontjes
DIY Bleu burger
1 wortel
1 klein knoflookteentje
(Pot) ca. 300 gr gare Eko witte bonen (= ca. 100 gr gedroogd)
Ca. 1 el ketjap
1 dikke tl uienpoeder
Zeker 2 koppen havermout
Ca. 1 afgestreken tl nootmuskaat
Ca. 1 afgestreken tl kurkuma
Snuf foelie
Vers gemalen zwarte peper
Zout
Plakje vegetarisch gestremde kaas
Bak olijfolie
Bereiding van de gekookte sperzieboontjes, notensaus en burger
Zet ’s morgens je bonen in de week.
Ik gebruikte de rest van de bonenmix van dit gerecht ❯
Als je de burgers nog moet voorbereiden, dan begin je hiermee en zet je daarna de rijst op.
Voor de duidelijkheid 🙂 als je bruine rijst kookt, begin je wel met de rijst en zelfs wat eerder, zie de verpakking.
1. Als eerste zet je de rijst op.
2. Daarna was en dop je de sperzieboontjes.
3. Breng water aan de kook voor de sperzieboontjes. Ruim een kopje meer water dan nodig is.
4. Vervolgens schil, was en snijd je de ui in plakjes.
5. Tik met een pot op de knoflook, verwijder de onderkant, schil en spoel even af waarna je de knoflook grof hakt.
6. Leg de sperzieboontjes in het kokende water, samen met de ui, knoflook en – in mijn geval, maar doe wat je lekker vindt, heel veel zwarte peper. Zet de warmtebron zo dat het lekker pruttelt.
Notensaus
Dan ga je de saus voorbereiden.
1. Daarvoor tik je met een pot op het knoflookteentje, verwijder de onderkant, schil en spoel even af waarna je de knoflook grof hakt.
2. Doe de noten in een hoge smalle kom. Knoflook, azijn, peper en zout erbij. Staafmixer erin, theedoek eroverheen en even malen. Dat wordt bij mij al gauw een ‘stijf zooitje’, dus even wachten op de sperzieboontjes vocht.
In de tussentijd ga je verder met de DIY Blue burger.
DIY Bleu burger
Gebruik wat je over hebt van dit gerecht ❯
of maak de burgermix nu en bewaar wat voor morgen zodat je dat gerecht snel kunt bereiden. Dit recept is voor een paar burgers. Eet ca. 135 gr gare bonen ter vervanging van vlees als je eerder die dag nog geen eiwitten at.
1. Was en schil de wortel en snijd die vervolgens door de helft en kook een paar minuten tot de wortel zo goed als gaar is. Op de boontjes leggen kan prima.
2. Vervolgens tik je met een pot op het knoflookteentje, verwijder de onderkant, schil en spoel even af waarna je de knoflook grof hakt.
(Denk ook aan je rijst!)
3. Doe de knoflook samen met de bonen en de rest van de ingrediënten in een kom en mix het met de staafmixer zo’n beetje glad, afhankelijk van of je het lekker vindt om stukjes boon terug te vinden.
4. Hak de praktisch gare wortel in stukken afhankelijk van wat je lekker vindt, maar wat kleiner is handiger met het ‘modelleren’ van de burger.
5. Schep dan beetje bij beetje de havermout erdoor. Flink wat tot het een stevige substantie heeft. Proef of er nog wat smaak aan toegevoegd moet.
6. Leg goed wat havermout op een bord. Schep daar met 2 lepels een goede dot bonenmix op en maak dat platter met de lepels. Het kan wat plakkerig zijn, geeft nix. Doe er eventueel nog wat havermout bij, maar ook bij ij blijft het wat slapper dan de burgers uit de winkel. Beetje voorzichtig en 2 spatels helpt ook goed 😉
7. Maak met een lepel een kuiltje in de bonenmix. Snijd de kaas in plakjes en leg dat in de bonenmix. Daarna leg je er weer een dot op en veeg dat met de lepels tot een mooi gevormde burger.
8. Duw met de lepels de havermoutvlokken goed tegen de zijkanten aan en bedek de bovenkant ook. Laat zo opstijven in de koelkast, of bak het nu af.
9. Verhit hiervoor een koekenpan, zet de warmtebron vrij laag en voeg goed wat bakolie toe. Gooi een havermoutvlok in de olie om te zien of het heet genoeg is. Pak met 2 spatels voorzichtig een burger en leg die in de pan. Als de burger uit vorm raakt, dan klop je het geheel weer wat aan 🙂
Afmaken
1. Giet het vocht uit de bonen in een steelpan. Doe de vierge olie bij de sperzieboontjes, strooi er zout over en doe de deksel weer op de pan en schut het lekker door elkaar.
2. Roer de notenmassa door het sperziebonenvocht en verwarm het heel zacht.
3. Schep de rijst, burger en sperzieboontjes op en verdeel de saus erover.
Eet smakelijk 🙂