Aardappelgerechten, Bijgerecht, Eenpansgerecht / stamppot, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, w20
2 in 1 recept met andijvie stamppot
Ik geef het meteen toe; de foto had een stuk smakelijker gekund. Ik vergat de eerste avond de foto te maken van de andijvie stamppot en de volgende dag heb ik alleen deze ‘ontvet-foto’ gemaakt. *Schaam* Maar goed… vertrouw me maar op m’n woord dat het lekker is 🙂 De ene dag maak je stamppot, de volgende dag maak je van wat overgebleven is, deze andijvie ballen. Perfect voor de zaterdag hap.
Ingrediënten 2 in 1 recept met andijvie stamppot
Voor 2 personen
Recept andijvie stampot
* ca. 2 kg aardappelen
* In elk geval 750 gr andijvie, hoe meer hoe beter 😉
* Bakje speckjes
* Scheutje melk
* Vers geraspte nootmuskaat
* Kleine el boter
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Bakolie of frituurvet
Andijvie stampot ballen
* 1 ei
* Frituurvet
* Griesmeel
* Bloem
* 1 el mosterd
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
Dag 1
Bereiding van andijvie stampot
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke, wat kleinere stukken en kook ze in ca. 15 minuten gaar.
2. Dan snijd je de andijvie in de lengte doormidden en eventueel nog eens. Houd de krop bij de wortel vast en was daarna onder de lopende kraan goed het vuil tussen de bladeren weg. Vervolgens leg je de krop op de snijplank, verwijder het onderste, harde gedeelte en snijd de andijvie in repen.
3. Laat dan een pan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en bak de speckjes.
4. Als deze mooi bruin zijn haal je ze uit de pan en in de overgebleven olie warm je de andijvie even op. Zet de warmtebron uit.
5. Giet daarna de aardappelen af. Prak de aardappelen fijn met de stamper en voeg een scheutje melk, nootmuskaat, boter, peper en zout toe en stamp dat er goed door. Maak het niet te glad en dun.
Eet smakelijk!
Koel de rest af en bewaar het in de koelkast.
Dag 2 – Zaterdag hap recept van andijvie stamppot
Bereiding van de gefrituurde andijvie stampot
1. Roer de andijvie stamppot losser met een vork en roer het ei erdoor.
2. Doe er nog wat peper en zout en de mosterd bij en zoveel griesmeel / bloem, dat het net dik genoeg is om balletjes van te maken.
3. Laat een grote koekenpan heet worden en verhit daarin een goede laag olie. Laat het niet te heet worden.
4. Als je er een stukje in laat vallen en het schroeit snel dicht, is het vet heet genoeg. Neem dan met 2 lepels een schep uit de stamppot, druk goed aan en bak deze met een paar tegelijk mooi bruin. Laat ze uitlekken op papier terwijl je de rest bakt. Het ag natuurlijk ook met je handen, ze worden dan wat steviger.
Héérlijk met allerlei soorten sausjes; yoghurt met mosterd (honing) bijvoorbeeld, mjom.
Eet smakelijk 🙂