Aardappelgerechten, Basisgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Lunchgerecht, w16
Aardappel groente balletjes – #nofoodwaste
Wist je dat er ca. 820 miljoen mensen honger lijden in de wereld? Het brood dat ik al dan niet weggooi heeft natuurlijk geen enkele invloed op de honger van iemand anders, maar met recepten als deze probeer ik voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Je kunt er natuurlijk allerlei lekkere variaties op bedenken! Andere groente, andere kruiden. Laat je me weten hoe jij het gemaakt hebt? Met een salade of portie groente erbij heb je een goede avondmaaltijd.
Ingrediënten aardappel groente balletjes
Voor 2 personen als snack of lunch
Snijden
* Restje aardappelen
* Stukje overgebleven prei (3 el)
* Overgebleven bladgroente (2 handen)
* Eventueel Spaanse peper
* Knoflookteentje
* Peterselie of ander vers kruid (dikke hand)
* Olie om te bakken
Verder
* Nootmuskaat (1 tl) naar smaak
* Zout
* Versgemalen zwarte peper
* 1 ei (kan ook zonder)
Bereiding aardappel groente balletjes
1. Eerst doe je het restje aardappelen in een mengkom zodat je goed kunt zien hoeveel groente je kunt toevoegen. De aardappels zorgen ervoor dat de balletjes aan elkaar blijven plakken, voeg daarom iets minder groente toe.
2. Dan was je de prei en snijd die daarna heel fijn. Doe het in de mengkom. Was en snijd vervolgens ook de bladgroente, de Spaanse peper en de peterselie fijn.
3. Pers de knoflookteen en roer dat erdoor.
4. Verhit intussen een koekenpan en voeg zoveel olie toe dat je een klein laagje hebt.
5. Voeg zowel de nootmuskaat al zout en peper toe in de mengkom en kneed het met je handen de overige ingrediënten tot één klevende massa. Proef of de smaak goed is en voeg dan het ei toe. Maak er ten slotte kleine balletjes van die je wat afplat.
Bereiding aardappel groente balletjes
6. Verlaag de temperatuur en leg de aardappel groente balletjes voorzichtig in de pan. Draai ze om als ze vanzelf van de bodem loslaten.
7. Roer intussen een sausje. Dat kan van bijvoorbeeld wat currysaus met mayo of maak een sausje door ketjapsaus met Chilipeper en tomatensaus door elkaar te roeren.
Eet smakelijk 🙂