Aardappelgerechten, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Sauzen en dressings, W11
Aardappel spinazie gratin uit de oven
Spinazie is lekker en gezond en bovendien is spinazie uit Nederland en België deze maand een milieubewuste keuze. Als ik een drukke werkdag heb gehad, vind ik een ovengerecht vaak een uitkomst. Als het in de oven staat, doe ik een huishoudelijke klus ❯ of ga ff lekker relaxen.
Ingrediënten aardappel spinazie gratin
Voor 2 personen
* Aardappelen naar behoefte. Kook eventueel extra voor dit recept ❯
* 1 ui
* 1 knoflook teen
* Boter
* Handje vegetarische speckjes
* 400 gr spinazie
* 2 eieren
* Versgeraspte nootmuskaat
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Stukje kaas
* Handje walnoten
Voorbereiding van de aardappel spinazie gratin
1. Eerst schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke, plakjes en kook/stoom ze tegelijk in ca. 5 minuten beetgaar.
2. Dan was je, als dat nodig is, de spinazie.
3. En vervolgens schil, was en snijd je de ui in plakjes.
4. Tik daarna met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
5. Verwarm de oven voor op 200°C en vet dan een ovenschaal in. Breek de walnoten.
Bereiding van de aardappel spinazie gratin
6. Laat dan een koekenpan heet worden en verhit daarin een klontje boter. Zet de warmtebron iets lager en fruit de ui tot deze zacht wordt.
8. Intussen schaaf je wat kaas.
9. Bak als de ui glazig is de vegetarische speckjes en iets later ook de knoflook nog even mee. Schep er dan de spinazie door en zet de warmtebron uit.
10. Giet de aardappelen af en laat ze even droog dampen.
11. Klop daarna de eieren los en voeg peper, zout en nootmuskaat toe.
12. Leg vervolgens eerst een laagje aardappelen in de ovenschaal.
13. Daarna een laagje van het spinazie mengsel.
14. Giet daarover wat van het ei.
15. Waarna je weer opnieuw begint: aardappel, spinazie ei.
16. Eindig met ei en daarover wat kaas.
17. Zet het ca. 30 minuten in de oven tot het ei gestold is en de kaas mooi bruinig gesmolten.
18. Strooi er op het bord wat van de walnoten over.
Eet smakelijk 🙂
Tip
- Maak direct wat extra aardappelen voor dit gerecht en bewaar die in de koelkast. Aardappelen verteren overigens beter als ze na het koken een tijdje in de koelkast staan.
- Heb je wel eens stroeve tanden na het eten van spinazie? Dat komt door het oxaalzuur in spinazie. Het zuur reageert met calcium in je mond en dat voelt stroef. Poets daarom ook pas na een tijd je tanden na het eten van spinazie, anders beschadig je het glazuur. Een ei (melk, room en ook gewoon schoolkrijt) maakt het oxaalzuur onschadelijk.
- Kalk en fosfor uit melkproducten zorgen dat het ijzer minder goed kan woorden opgenomen. Eet daarom niet ook nog bijvoorbeeld yoghurt na spinazie.
- Walnoten, net als paranoten, amandelen en hazelnoten, bevatten koper en dat zorgt er net als de vitamine C voor dat het ijzer goed opgenomen wordt uit de spinazie.