Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Paddenstoelen, Peulvruchten, Veganistisch, W10
Adukibonen mungbonen soep
Adukibonen mungbonen soep
Voor 2 personen
* 2 handjes Adukibonen
* 2 handjes mungbonen
* 1 ui
* 1 prei
* 2 stengels bleekselderij
* 2 el kokosolie
* Een stuk verse gember van ca. 1,5 cm
* 2 tenen knoflook
* 2 el tomatenpuree
* Snufje Ceylon kaneel
* Vers gemalen peper
* Vers gemalen chilipeper naar smaak
* 1 el bouillon poeder
* Een handje (ongezwavelde bio) rozijnen
* 1 el ketjap
* 1 el sojasaus
* Jusblokje
Voorbereiding van de Adukibonen mungbonen soep
Een lekker zoet-hartige soep. Bonen altijd (de avond tevoren) in de week zetten Je kunt het minstens 10 minuten koken en het kookwater weggooien. Dit voorkomt de inname van antinutriënten. Eet er wat noten of yoghurt bij of na.
1. Als eerste zet je de adukibonen minstens 12 uur van te voren in de week. De mungbonen kun je dan ook in de week zetten. Omdat de kooktijd verschillend is, week ik ze apart van elkaar. Spoel ze ’s morgens even af en zet ze in vers water.
2. Wanneer je thuis komt, zet je de Adukibonen alvast op. Spoel hiervoor de bonen nog even om en zet de Adukibonen op met vers water. Ze moeten ongeveer 45 minuten koken, afhankelijk van hoe oud ze zijn.
3. Terwijl dat opstaat, kun je een klein klusje doen van ca. 20 minuten ❯.
4. Als de Adukibonen ongeveer 20 minuten opstaan zet je ook de mungbonen op in vers water.
5. Dan schil, was en snipper je de ui.
6. Snijd daarna de prei doormidden. Was het zand goed weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei in dunne ringen. Houd een beetje apart.
7. Vervolgens snijd je 2 stengels van de bleekselderij stronk en was ze. Haal daarna een stukje van de harde onderkant. Het frisse, groene blad is lekker en kun je ook meekoken. Zet je mes een beetje schuin op de onderkant en trek dan in de richting van de harde nerven (haren). Zo trek je er een paar tegelijk met het mesje uit. Haal daarna een stukje van de bovenkant en snijd ze in stukjes.
Bereiding van de Adukibonen mungbonen soep
8. Laat een pan met een dikke bodem heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron laag en fruit de ui totdat deze glazig is.
9. Voeg dan de prei en bleekselderij toe en bak dat even onder af en toe roeren.
10. Intussen tik je met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
11. Daarna schil je de gember en snipper die fijn of rasp die boven het ui mengsel. Roer het erdoor en bak dan ook de knoflook even mee.
12. Schuif het ui mengsel aan de kant en leg daar de tomatenpuree en bak dat even een halve minuut voordat je het door de rest roert.
13. Voeg dan de kaneel en peper(s) toe.
14. Na een halve minuut schenk je er een 400 ml water bij. Meer of minder afhankelijk hoe dik je de soep wilt. Voeg dan de bouillon poeder toe en breng het geheel aan de kook. Wanneer het water kookt, zet je de warmtebron laag.
Afronden
15. Als de mungbonen gaar zijn, spoel je ze onder koud stromend water af. Laat ze wat uitlekken en roer ze dan door de rest.
16. En als de Adukibonen gaar zijn, spoel je ze af onder koud stromend water. Laat ze ook weer wat uitlekken en roer ze dan door de rest.
17. Daarna roer je de rozijnen, ketjap en sojasaus door de soep en als laatste verkruimel je het jusblokje erboven en laat het nog iets indikken.
Eet smakelijk 🙂
TIP
Dit lijkt heel wat, maar dat valt reuze mee! Dat lijkt zo door het weken van de bonen en de kooktijd van de Adukibonen.
Hoe langer je de mungbonen weekt, hoe gezonder ze worden. Mungbonen zijn de zaden van taugé. Je kunt de groene velletjes verwijderen, maar dat hoeft niet. Er zitten veel vezels in.