Amuse, Bijgerecht, Hapje, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Kerst, Noten, Pasen, Tapas, Voorgerecht
Amuse: broccoli balletjes
Ingrediënten voor de amuse: broccoli balletjes
Voor 2 personen
Broccoli
* Zout
* 1 l bouillon of water
* De roosjes van 1 stronk broccoli ongeveer 250 gr
Verder
* 75gr (verse) kruiden die je lekker vindt, bijvoorbeeld dille of tijm
* 1 knoflookteentje
* Een dikke hand gepelde walnoten
* 1 el zwarte sesam of gewoon sesamzaad of żaden van Juffertje in het Groen
* Zout en vers gemalen peper naar smaak
* Drupjes balsamico azijn of rode wijn, port of citroen
* Snuf kruidnagelpoeder
* Ca. 100 gr (vegan) roomkaas
Bereiding van de amuse: broccoli balletjes
Het maken duurt ongeveer 3 kwartier. Je kunt dit 24 uur van te voren maken.
1. Als eerste zet je het water met zout op en breng het aan de kook.
2. Intussen was je de broccoli en snijd de roosjes klein. Bewaar de steel voor soep. Kook de roosjes 5 minuten. Giet het water af (bewaar dit voor de soep) en laat de broccoli afkoelen en uitlekken in een vergiet.
3. Was de verse kruiden en hak ze fijn.
4. Pel de knoflook en hak ze heel fijn.
5. Breek de walnoten klein, bak ze even in een pan met een ‘drupje’ (knoflook) olie. Doe dit in een schaal.
6. Voeg de sesam toe aan de walnoten.
7. Maal de broccoli fijn en voeg dit samen met de kruiden, knoflook, peper, zout en balsamico azijn bij de gehakte noten met sesamzaad en meng dit goed door elkaar.
8. Voeg dan de roomkaas toe (ik had ca. 75 gram, hangt af van de hoeveelheid roosjes en hoe overheersend je de roomkaas wilt proeven) en meng het nog eens goed door. Proef het, voeg eventueel smaakmakers toe en zet het daarna 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
9. Rol er balletjes van die in één hap opgegeten kunnen worden en leg ze per persoon op een mooi schoteltje of lepel.
10. Leg er bijvoorbeeld wat rode paprika op en wat van het kruid dat je hebt gebruikt.
Eet smakelijk!