Aardappelgerechten, DIY, Herfst recepten, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch, w50, Weekmenu
Appelstamppot met seitan en zwarte komijn – Vegan
Appelstamppot is voor mij echt een herfst en winter recept. Heerlijk warm!
Ingrediënten appelstamppot met seitan
Voor 2 personen
Appelstamppot
* Ca. 600 gr appelen
* Ca. 600 gr aardappelen
* 1 dikke ui
* Ca. één cm verse gember
* 1 tl citroenrasp ❯
* Vers geraspte nootmuskaat
* 1 tl mosterd
* Himalaya zout
Seitan
* Boter
* Potje seitan
* 2 uien
* Ca. één cm verse gember
* 1 kleine el citroenrasp ❯
* Ca. 2 el (appel) azijn
* Handje rozijnen
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
* Nigella seeds (zwarte komijn) of komijnzaad
Bereiding van de appelstamppot
1. Eerst schil, was en snijd je de aardappelen in gelijke stukken. Stoom / kook ze in ongeveer 15 minuten gaar.
2. Dan schil, was en snijd je de ui door de helft en dan in plakjes.
3. Laat dan een grote pan warm worden en laat daarin een klont boter smelten. Zet de warmtebron bijna laag en bak de ui daarin tot het bruin wordt.
4. Daarna schil je de appelen en verwijder het klokhuis. Als de ui bruin is, smoor je ze met de ui mee.
Bereiding van de seitan
5. Laat de seitan goed uitlekken/ knijp het even uit (vang het vocht op) en snij het in kleine stukjes.
6. Vervolgens maak je grote pan warm en laat daarin een klont boter smelten. Bak de seitan daarin knapperig bruin.
7. Intussen schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in plakjes. Roer die door de seitan als het bruin is.
Verder met de appelstamppot
8. Terwijl dat bruin wordt schil je de 2 stukjes gember. Bak dat even mee met zowel de appelstamppot als de seitan.
9. Voeg dan de citroenrasp toe aan de appelstamppot evenals de nootmuskaat, mosterd en wat zout.
10. Als de aardappelen gaar zijn, stamp je ze er ook door.
Verder met de seitan
11. Haal dan het seitan mengsel uit de pan en houd het warm.
12. Doe daarna de citroenrasp in de pan en laat het suiker net aan karameliseren.
13. Giet er dan vervolgens de azijn bij dat je er goed doorroert evenals de rozijnen, peper en een pietsje zout en een scheutje water. Verdik de saus eventueel met maizena.
Afronden
14. Schep als laatste de appelstamppot op en maak er daarna een kuiltje in. Vul deze vervolgens met de seitan en strooi ten slotte wat zaadjes over het geheel.
Eet smakelijk 🙂