Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Pasen, w14
Asperges recept van de lente
Ingrediënten asperges recept van de lente
Voor 2 personen
* 2 Demeter eieren
* Ca. 16 asperges van gelijke dikte
* Aardappelen (of krieltjes)
* Stevige appel
* Zout
* Suiker
* Schone theedoek
* Pan waar de asperges in kunnen liggen (of aspergepan)
* Schuimspaan
* 25 gr roomboter
* 30 gr bloem
* 400 ml (asperge kook-)water
* Bouillonblokje
* Zout en verse peper
* Boter naar smaak in stukjes
* Bieslook
* Plakjes vleesvervanger met kruiden
Bereiding van het asperges recept van de lente
1. Zet de eieren op.
2. Was de bieslook, zeker als die uit de tuin komt, en snijd het grof.
3. Maak de plakjes vleesvervanger kleiner.
4. Om een asperge te schillen leg je de asperge plat op je aanrecht, pak je die aan de bovenkant beet en schil je met een dunschiller van boven naar beneden. Haal de schil er liever te dik af dan te dun want die is echt taai. Snijd daarna zo’n 2,5 cm van de onderkant af. Als je bio gebruikt, kun je van het ‘afval’ soep maken.
5. Schil en was de aardappelen waarna je ze in reepjes snijdt. Doe hetzelfde met de appel, maar daar mogen de stukken wat grover van. Kook ze gaar in ca. 10 minuten.
6. Giet koud water op de asperges totdat ze net onder staan en voeg een snufje zout en suiker toe. Leg een schone theedoek op de asperges waarmee je de asperges goed afdekt om uitdrogen te voorkomen. Breng het water aan de kook, zet het iets lager en laat de asperges ca. 5 tot 8 minuten zachtjes koken, afhankelijk van de dikte, tot ze gaar zijn. Controleer dat door er één voorzichtig uit de pan te halen met een schuimspaan. Als de asperge íets doorbuigt is het goed.
Bereiding van de asperges saus
7. Smelt intussen de roomboter in een pan met dikke bodem tot het stopt met bruisen, zet het vuur laag en roer de bloem erdoor. Blijf heel goed roeren tijdens het ‘bakken’ zodat de bloemsmaak weggaat, het moet niet verkleuren. Roeg dan beetje voor beetje 400 ml (asperge kook-) water door, verkruimel het bouillonblokje erdoor en breng het aan de kook terwijl je roert. Haal de pan direct van het vuur en voeg de blokjes boter toe en roer ze erdoor, breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
8. Schil de eieren en verkruimel ze met een vork.
9. Leg de gekookte asperges op het bord en wat aardappel, schep wat van de saus over de asperges, strooi de verkruimelde eieren erover en vervolgens garneer je af met de bieslook en reepjes vleesvervanger.
Eet smakelijk 🙂