Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, Sauzen en dressings, Veganistisch, W7
Aubergine recept met yakitori tofu en wortel-lychee salade
Heerlijk zoetig recept van aubergine. Ziet het recept er ingewikkeld uit? Valt reuze mee hoor, dat ligt misschien meer aan de onbekende ingrediënten? Vervang ze door producten die je wel hebt. Lychees (spreek uit: lie-tsjie) kun je eventueel in blik kopen of door ander fruit vervangen, mirin door sherry of wijn en miso door tahin
Ingrediënten voor de geglaceerde aubergine,
yakitori tofu, wortel-lychee salade
Voor 2 personen
Bruine rijst naar behoefte
Yakitori tofu
* Tofu
Kant en klare yakitori saus of maak zelf:
* 100 ml (Japanse) sojasaus
* 100 g lichtbruine basterdsuiker
* 50 ml mirin (japanse rijstwijn) of sherry
* 2 tenen knoflook
* 3 cm verse gember
Salade
* 1 winterwortel
* Lychees
* 1 el sherry
Geglaceerde aubergines
* 1 aubergine
* 4 el mirin of sherry
* Halve el miso
* 3 el suiker
* Olijfolie
* Vers gemalen peper
Voorbereiding rijst en oven voorverwarmen
1. Als eerste zet je de rijst op volgens gebruiksaanwijzing van het pak. Vervolgens verwarm je de oven voor op 180°C.
Het aubergine recept
2. Verder met de aubergine. Voor dit aubergine recept schil je de aubergine niet. Was de aubergine en snijd die daarna in gelijke plakken van ca. 1,5 cm dik. Bestrijk de plakken daarna ruimschoots met olijfolie.
3. Leg ze dan op een bakplaat en zet de aubergines in de oven.
Bereiding van de yakitori marinade
4. Daarna maak je de yakitori marinade. Doe daarvoor de sojasaus, suiker en rijstwijn in een steelpannetje. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snijd daarna de knoflook in plakjes. Doe dit ook in de steelpan. Schil en snijd dan de gember eveneens in dunne plakjes. Voeg dit ook toe. Breng daarna de yakitori aan de kook. Laat het vervolgens op lage temperatuur 15 min. zachtjes inkoken.
5. Intussen bak je de tofu. Snijd daarvoor de tofu in blokjes van ca. een centimeter. Droog ze goed af.
6. Laat een pannetje met bakolie heet worden en bak de tofu, in delen, mooi goudbruin. Schep de tofu blokjes uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier.
7. Schenk de yakitori marinade eventueel door een zeef om de gember en knoflook eruit te halen. Vang het vocht op in een schaal. Doe hier de uitgelekte tofu in zodat de smaak in de tofu kan trekken.
8. Draai daarna de aubergines om.
Bereiding van de wortel-lychee salade
9. Maak dan de dressing door 3 el sap van de lychees te mengen met één el mirin of sherry. Voeg wat vers gemalen peper toe.
10. (Schil en) Was de wortelen. Snijd er met vervolgens met de dunschiller slierten van. Leg de slierten wortel daarna in de dressing. Schil en scheur dan een aantal lychees en doe die er ook bij.
Naar de aubergines
11. Maak, terwijl de smaken in de tofu en wortelen trekken, een mengsel van de 4 el mirin (of sherry of wijn), de halve el miso, 3 el suiker in een kom.
12. Haal dan de aubergine uit de oven en zet dan de ovengrill aan. Smeer daarna op elke plak aubergine wat van het mengsel. Wanneer de bovenkanten goed bedekt zijn, zet je ze nog ca. 3 minuten onder de grill.
13. Schep intussen de rijst op en leg daar de gemarineerde tofu op. Leg er wat van de frisse wortel-lychee salade naast.
14. Pak ten slotte de aubergine plakken onder de grill vandaan en leg die ook op het bord.
Eet smakelijk 🙂