BBQ, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, w25
Baked beans uit de pan – Vegan
Voor dit gerecht hoef je geen keukenprins(es) te zijn en de kooktijd is vandaag 3 kwartier of langer, afhankelijk van hoe zacht je de bonen wilt. Als je de bonen voor je gaat slapen in de week zet, kun je ’s morgens voor je naar je werk gaat al voorkoken. Breng de bonen aan de kook en zet het uit als je weggaat. Als je thuiskomt zijn ze al voor een groot deel gegaard.
Ingrediënten baked beans uit de pan
Voor 2 personen
Bewerken voor de baked beans
* 300 gr gedroogde witte bonen
* Ca. 3 winterpenen
* 2 uien
* 2 tomaten
* 2 knoflook
* Ca. 6 zongedroogde tomaten op olie
Verder nodig
* 1 laurierblad
* 3 kruidnagelen
* 1 el bakolie
* 1 el boter
* 1 el tomatenketchup
* 1 el curry ketchup
* Vers gemalen peper
* Bouillon blokje of poeder
* 2 tl riet of bruine suiker
* 1 dikke tl mosterd
* Vers geraspte nootmuskaat
* Als je het hebt: 1 tl Shiro miso
Voorbereiding baked beans uit de pan
1. Eerst zet je de bonen in de week met minstens 2 keer zoveel water. In elk geval 6 uur.
2. Vervolgens spoel je ze af en breng de bonen met twee keer zoveel water aan de kook. Voeg zowel het laurierblad als kruidnagelen en peper toe. Kook de bonen ongeveer 30 minuten voordat je verder gaat.
Bereiding baked beans uit de pan
3. Na 30 minuten schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in plakjes. Laat dan een koekenpan heet worden en verhit een scheut olie en de boter. Zet de warmtebron bijna laag en bak de uien daarin.
4. Intussen was je de winterpenen. Schil ze eventueel en snijd ze in blokken. Bak ze dan mee met de ui.
5. Daarna snijd je de tomaten en knoflook in stukjes en bak dat dan mee met de uien. Als de uien bruin worden, doe je het ui/wortelmengsel bij de bonen in de pan.
6. Voeg er dan de tomatenketchup bij, evenals de curry ketchup, tomaten, peper, bouillonpoeder, bruine suiker, mosterd en de nootmuskaat (en miso). Laat zo vervolgens nog 10 minuten zacht koken zodat de bonen en wortelen goed gaar zijn en de smaken goed in kunnen trekken.
7. Ten slotte voeg je een klein scheutje (appel)azijn toe en proef je eventueel nog iets van de smaakmakers wilt toevoegen.
Eet smakelijk 🙂