Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Pasta, W8
Bami Surinaamse en witte kool
Ingrediënten bami Surinaamse
Voor 2 personen
Volkoren biologische spaghetti AH
Marinade:
1/4 kleine ui
1 klein teentje knoflook
3 kruidnagelen
1 el zoute ketjap
1 maggi blokje
Snufje laurierpoeder
Vers gemalen zwarte peper
5 el ketjap manis
Snufje paprikapoeder
2 tl suiker
2 el zoute ketjap
rest ui
1 el geraspte gember
1 tl tomatenpuree
Verse platte selderij
450 gr witte kool
2 eieren
2 el bak olie
1 ui
2 tenen knoflook
2 el massala (een soort kerrie)
1 el tomatenpuree
2 kopjes water
1 maggi blokje
Vers gemalen zwarte peper
Bereiding van de bami Surinaamse
1. Als eerste kook je de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Terwijl dat opstaat maak je een marinade. Schil hiervoor een ui, spoel die even af, snijd de ui door de helft en die helften nog eens door de helft. 1 deel daarvan grof snijden en maal er een papje van samen met 1 klein teentje knoflook en de kruidnagels in de vijzel (of de ui en knoflook heel fijn snipperen).
3. Doe in een grote pan of schaal het ui-papje, 1 eetlepel zoute ketjap, 1 maggi blokje, laurierpoeder, de peper, ketjap manis, paprikapoeder en de suiker.
4. Waarschijnlijk is de spaghetti nu klaar. Giet het af en laat de spaghetti goed uitlekken.
Bereiding van de witte kool
5. Terwijl de spaghetti staat uit te lekken, snijd je de witte kool in heel fijne repen.
6. Zet de eieren op en kook ze een minuut of 7.
Terug naar de bami
7. Leg de uitgelekte spaghetti in de schaal met de marinade. Stroop je mouwen op en meng de spaghetti met je handen goed door de marinade, totdat de spaghetti overal goed bedekt is. Spoel je handen af.
Terug naar de witte kool
7. Nadat de spaghetti staat te ‘marineren’, schil, was en snijd je de ui vervolgens in stukjes.
8. Daarna tik je met een pot op de knoflook tenen zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
9. Laat in een brede pan de olie heet worden op gemiddelde temperatuur. Fruit daarin de ui en als die wat glazig wordt, fruit je de knoflook mee.
10. Voeg daarna de massala en de tomatenpuree toe, roerbak dit samen een minuut of 2, 3. Roer dan de witte kool erdoor, waarna je na ca. 3, 4 minuten het water en het maggi blokje erbij doet.
11. Pel de eieren, doe die bij de kool in de pan en laat het zo nog even zachtjes doorkoken. Breng op smaak met vers gemalen peper.
Weer terug naar de bami
12. Snijd de rest van de ui in stukjes.
13. Verwijder de schil van de gember en hak die dan heel fijn.
14. Laat vervolgens een pan heet worden met olie en bak de ui.
15. Wanneer de ui glazig is roer je de gember en theelepel tomatenpuree erdoor en bak dit ongeveer een minuut mee, zorg dat het niet aanbrandt.
16. Voeg de overgebleven 2 eetlepels zoute ketjap, de gember en de peper en het maggi blokje toe. Roerbak hier de gemarineerde spaghetti in.
17. In de tussentijd was je de selderij, sla het droog, hak het dan fijn en roer het daarna door de spaghetti bami.
Eet smakelijk 🙂
Ik had nog wat tofu over en die heb ik gebakken en door de bami gedaan en ik had maar 1 ei gekookt omdat ik mn portie ei voor deze week al gegeten had.