Wist je dat
Basis producten vegetarische keuken
Basis producten vegetarische keuken
Regelmatig wordt mij gevraagd: “Wat staat er in jouw keukenkast en koop je alles biologisch?”
Daarop antwoord in deze blog. Het is helemaal niet zo spannend hoor 🙂
Schetsje:
Mijn vriend en ik werken beide fulltime. We zijn ‘verschillend vegetarisch’.
Vriendlief eet geen vlees, maar over gelatine in een ijsje doet hij niet moeilijk en hij eet het liefst elke dag nepvlees.
Hij gebruikt elke dag zuivel en eet bijna elke dag een ei.
Ik eet zelden iets waar dier in verwerkt is (alleen soms buitenshuis kaas) en koop geen verzorgingsproducten die op dieren zijn getest. Voor mij hoeft nepvlees niet behalve speckjes. Bacon heb ik namelijk écht gemist. Ik eet heel soms vegetarische kaas, yoghurt, kwark of een ei en soms weken niet.
Daarbij kook ik iets vaker dan hij en we wonen in een dorp met een Lidl en AH en doen soms boodschappen bij een natuurwinkel in de stad verderop.
Welke groente en fruit koop ik biologisch
Lang niet alles wat ik koop is biologisch.
Mijn oliën/vetten zijn altijd biologisch, net als de zaden, komkommer, tomaten, bananen, uien, knoflook en aardappelen, zuivel, eieren, koffie, havermout, honing, tahin, notenpasta en dadelstroop. Zomaar, zonder duidelijke reden 🙂
Verder koop ik:
- aalbessen,
- aardbeien,
- appels,
- blauwe bessen,
- bleekselderij,
- druiven,
- frambozen,
- nectarine,
- paprika,
- pepers,
- perziken,
- (cherry)tomaten,
- sla,
- sinaasappels en mandarijnen,
- sperziebonen,
- spinazie en
- wortelen,
zoveel mogelijk biologisch, omdat ik heb begrepen dat bij de kweek veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
Lijst van basis producten
Aardappelen, bruine of zilvervlies rijst, basmati rijst, (volkoren) pasta en uien.
Granen – meel
Havermout, (spelt) meel en bloem sowieso. Soms vul ik het aan met wat extra’s.
En verder maizena en custard.
Zaden
Ik heb in elk geval zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad en lijnzaad in huis. Pompoenpitten verzamel ik ook uit de biologische pompoenen die ik eet.
Koop zaden liever biologisch en altijd heel. Als je fijner nodig hebt kun je het beter zelf breken of malen (in die fijne vijzel). Gebroken lijnzaad oxideert snel in een zakje zonder dat je dit ruikt of ziet.
Noten
Blanke amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, paranoten, pistachenoten, walnoten. Liever een beetje van alles, dan veel van één.
Als je noten koopt, kun je kiezen uit ‘rauw’, geroosterd of gebrand. Rauwe noten hebben wel een iets andere smaak en ‘bite’. Misschien even wennen.
Bij gebrande noten zit de bruine zaadhuid er niet meer om. Deze zaadhuid bevat veel antioxidanten en voedingsvezels. Daarbij verbrand het roosteren en branden het toch al niet te hoge gehalte vitamine B.
Bovendien wordt er bij bewerkte noten over het algemeen rijkelijk gestrooid met zout (en andere onbekende toevoegingen). Voeg liever zelf wat toe.
Bonen
(Gedroogde) bonen die je lekker vindt. Ik heb sowieso gedroogde witte en bruine bonen, mung bonen, rode kidney bonen, groene erwten en kikkererwten. Daarnaast heb ik altijd diepvrieserwten en voor als ik vergeten ben te weken, 2 á 3 verschillende soorten bonen in glas.
Linzen
Gedroogde bruine, groene en rode linzen heb ik altijd in huis.
Smaakmakers
Van (sterk) gekruid eten word ik blij en ik heb best wat potjes staan.
Keltisch zout en Himalaya zout.
Ik koop verse biologische tijm, bieslook, peterselie, basilicum en koriander. Verder heb ik altijd verse biologische gember en knoflook.
In mijn tuin staat: tijm, bieslook, peterselie, rozemarijn, basilicum, bonenkruid, colakruid, hysop en koriander.
Salie gebruik ik minder en haal ik uit m’n vaders kruidentuintje.
Gedroogd heb ik Ceylon kaneel, rozemarijn, dragon, bonenkruid, venkel en karwijzaad. Hele mosterdzaadjes, kruidnagelen en nootmuskaat, verschillende hele korrels (Chilli) peper, laurier- en salieblaadjes.
Verder aan poeders koekkruiden, foelie, hete gerookt (pimentón) en gewoon paprikapoeder, chilipoeder en cayennepeper, koriander (ketoembar) zaad en poeder, koenjit (of kurkuma of geelwortel), djinten of komijn zaad en poeder, djahé of gemberpoeder, laos (grote galanga) en kentjoer (kentjur of kencur). Ook heb ik verschillende kerrie’s: ‘gewone Hollandse’ kerrie, Surinaamse massala en Indiase garam massala heb ik altijd in huis.
En dan heb ik nog jus tabletten, gefermenteerde miso, marmite, gefrituurde uitjes, rode en witte balsamico azijn, wijnazijn, ketjap, tamari en sojasaus. Ik ben gek op pickles en chutneys, die maak ik vaak zelf, en eet ook graag zilveruitjes, die ik gewoon koop 😉
Vet
Op mijn brood doe ik meestal niets, soms biologische lijnzaadolie of nog minder vaak roomboter. Welke van deze hangt af van het beleg. Als ik iets ‘vettigs’ als beleg heb zoals notenpasta, gebruik ik geen extra vetstof.
Ik bak meestal in biologische olijfolie of kokosolie. Soms met ghee dat ik maak van biologische roomboter en soms smoor ik groenten in roomboter.
Voor salades gebruik ik biologische extra vierge olijfolie of een andere ongeraffineerde olie van lijnzaad, walnoten of sesamzaad. Verschillende flesjes olie in huis hebben is lekker luxe maar gezien de prijs, niet nodig. Bijvoorbeeld olie van tarwekiemen, hennepzaad en raapzaad.
Op brood
Op brood eet ik voornamelijk tahin en notenpasta’s. Met een hoop rauwkost, alfalfa en andere spruitgroente, verse kruiden en ’s zomers eetbare bloemen. ’s Winters meestal met gefermenteerde miso en marmite.
In het voorjaar maak ik vlierbloesemstroop voor het hele jaar. Ook honing, gewoon gekocht 😉 vind ik heerlijk, met lavendel uit m’n tuin.
Maar heel vaak maak ik ‘broodbeleg’ van ‘restjes van de avond ervoor’, gepureerd als smeersel met rauwkost erop.
Voor zoet
Misschien heb je het al gemerkt 😉 ik ben gek op de smaak van vlierbloesem. Als ik m’n eten zoet, doe ik dat meestal met de siroop die ik in het voorjaar maak van de schermen van de vlier (of ik drink er thee van of maak er koude limonade van). Bij de Hema is biologische vlierbloesemsiroop te koop (of kunnen ze voor je bestellen). Om te zoeten gebruik ik verder rietsuiker, honing, vijgen of appelstroop en stukgesneden moerbei en heel soms bruine suiker.
Snacks en drinks
Ik snack nauwelijks, koekjes en chips enzo heb ik niet in huis. Wel elke week een zakje drop 🙂 Frisdrank enzo drink ik niet, wel op z’n tijd whisky of likeuren als Drambuie. Mijn vriend is gek op ijs en chocolade, dat is er dus ook.
Verder
Verder heb ik standaard gedroogde pruimen, abrikozen, vijgen en cranberry’s in huis.
Geraspte kokos, raw cacao en zelfgemaakte vanille suiker (DIY) en edelgist. En gistkorrels en bakpoeder.
Ik heb geen ingewikkelde keukenmachines.
Een huis, tuin en keuken schaafje, een staafmixer die veel gebruikt wordt en erg aan vervanging toe is en de welbekende broodmachine die net als bij iedereen in de kast te verstoffen staat 😉
Daarbij heb ik een grote zware vijzel, ook erg fijn en een stoompan en koffiemolen waarin ik bijvoorbeeld oud brood fijn maal of havermout.
Ik heb een kleine diepvriezer waar ik een beetje zachtfruit bewaar. Verder brood, erwten en nog iets groenterigs.
Datsit.