Aardappelgerechten, Bijgerecht, DIY, Hoofdgerechten vegetarisch, IJs, Kaas, Lente, Maaltijdsalade, Salades, Sauzen en dressings, Veganistisch
BBQ vegetarisch met vegan variant
Dit weer vraagt natuurlijk om een fijne BBQ dus zo gezegd zo gedaan! Met z’n allen op een klein balkonnetje genoten van het gezelschap en het eten. En tja… zó gezellig dat ik vergeten ben foto’s te maken van alle hapjes, solly! 🙂 Omdat er vaak een mix vega’s en vegans is, heb ik daar waar nodig een vegan vervanging aangegeven.
Ingrediënten BBQ
Voor 2 personen
Pasta salade met snijbiet 4 personen
* 500 gr snijbiet
* 250 gr (kikkererwten) pasta
* 1 grote ui
* 1 teen knoflook
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
* 4 goede el vegetarisch gestremde roomkaas (Vegan roomkaas of bijvoorbeeld Alpro room)
* Snufje gerookte paprika poeder
* Snuf versgemalen nootmuskaat
Seitan spiesen
* 350 gr seitan naturel in marinade (of temphé of Quorn…)
* Scheut bakolie n
* Dikke knijp curry kruiden ketchup
* Scheut ketjap
* Vers gemalen peper
* 1 tl / blokje bouillonpoeder
Gegrilde courgette
* 1 courgette
* Stuk ui
* Takjes tijm
* Olie om in te bakken
* Citroensap naar smaak
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
Gegrilde watermeloen steak
* 1 watermeloen
* 2 á 3 el honing ❯ (Vegan: ahornsiroop)
* Olie om in te bakken
* Citroensap naar smaak
* Vers gemalen zwarte peper
* Snuf Himalaya zout
Gegrilde aardappelschijfjes
* 5 dikke aardappelen
* Halve ui
* Takjes tijm
* Olie om in te bakken
* Citroensap naar smaak
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
Aardbeien banaan ijs
* 500 gr aardbeien
* 1 el honing ❯ (Vegan: ahornsiroop)
* 2 bananen
* Citroensap naar smaak
* 300 ml (plantaardige) volle yoghurt
Aardbeien banaan smoothie
* Overgebleven aardbeien banaan ijs
* Kokos melk
Bereiding van de BBQ pasta salade
Kan ook van te voren bereid.
1. Breng eerst water aan de kook voor de pasta en kook deze volgens de aanwijzingen op het pak gaar. Kook het 1 minuut korter dan aangegeven staat. Zet eventueel een kookwekker.
2. Intussen was je de snijbiet en verwijder de stelen en evenals eventuele nerven daarin. Daarna snijd je de stelen in kleine stukjes. Sommige stelen zijn dikker, snijd die ook wat kleiner. Kook ze een minuut of 5 tot ze beetgaar zijn.
3. Daarna schil, was en snijd je de ui door de helft en dan in plakjes.
4. Laat een grote pan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en fruit de ui tot deze glazig is.
5. Terwijl de ui opstaat, tik je met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
6. Vervolgens pluk je de snijbiet in stukken. (Snijbiet plukken… dat klinkt tegenstrijdig, maar je mag het ook snijden hoor ;))
7. Giet de stelen af, bewaar het vocht. Voeg de stelen dan samen met de knoflook toe aan de ui. Bewaar wat steeltjes voor de garnering.
8. Roer het blad erdoor en bak het nog een minuut of 5 of tot het blad zacht is.
9. Zet de warmtebron wat hoger en voeg een scheut vocht, de peper, roomkaas, gerookte paprika en nootmuskaat toe. Warm het geheel nog even goed door en eventueel wat indikken. Proef dan of je nog wat zout wilt toevoegen.
10. Schep de pasta er voorzichtig door en laat het afkoelen. Klaar is de pasta salade. Zet in de koelkast tot gebruik.
Bereiding van de BBQ seitan spiesen
‘Moet’ i.e.g. 1 uur van tevoren bereid.
1. Laat de seitan goed uitlekken in een vergiet.
2. Intussen maak je een marinade van een scheut olie, curry ketchup, ketjap, peper en bouillonpoeder.
3. Smeer hiermee de seitan in en laat het, afgedekt, tot gebruik in de koelkast staan.
4. Spies dan om en om seitan, ui, courgette, paprika aan een spiesje. Je kunt grote stukken overigens ook gewoon op de BBQ leggen.
Bereiding van de BBQ gegrilde watermeloen steak
Kan ook van te voren bereid.
1. Maak een BBQ sausje van 1 el olie, 3 el honing/ahorn, 2 el citroensap, peper en zout.
2. Snijd vlak voor gebruik de watermeloen in in plakken. Als je het op een steak wilt laten lijken, snijd de schil er dan vanaf en snijd de watermeloen in steak-vorm. Bewaar eventueel een stuk voor de spiesen.
3. Voor je de plakken op de BBQ legt, smeer je ze in met een kwast. Leg ze op een echt heet stuk, zodat de meloen direct dichtschroeit. 2 á 3 minuten aan elke kant.
Bereiding van de BBQ gegrilde aardappelschijfjes
‘Moet’ van te voren bereid.
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in plakken en stoom / kook ze in ca. 3 minuten half gaar. Laat ze uitstomen.
2. Intussen snipper je de rest van de ui (van de courgette).
3. Was dan de tijm en sla het droog. Rits de blaadjes er daarna af.
4. Maak vervolgens een BBQ sausje van ca. 2 el olie, zeker één el citroensap, de tijm, peper en zout.
5. Voor je de plakken op de BBQ legt, smeer je ze in met een kwast. Voor het gemak kun je de schijfjes ook alvast in een schaal leggen die je eerst insmeert met de BBQ saus. Als de aardappelschijfjes erin liggen, smeer je die ook in.
Bereiding van de aardbeien banaan yoghurt ijs
Moet van te voren bereid.
1. Was eerst de aardbeien en verwijder de kroontjes. Doe ze daarna in een hoge kom.
2. Schil daarna de bananen en breek die vervolgens in stukken in dezelfde kom.
3. Giet hier dan de (plantaardige) yoghurt, honing / ahorn, citroensap bij en mix het daarna schuimig met de staafmixer (of blender).
4. Proef of het naar je smaak is en giet het dan in een bak die je in de vriezer zet. Zet de kookwekker en roer het met een vork helemaal door en ‘glad’ en zet het weer in de vriezer. Herhaal dit tot het volledig ijs is geworden. Hoe vaker je roert, hoe gladder het ijs wordt. Vooral in het begin om het kwartier.
5. Dit ijs is harder dan ijs ‘uit de winkel’. Laat het daarom wat op temperatuur komen voor je het uitschept.
6. Vlak voor het hard werd, heb ik er nog zwarte bessen in laten vallen. Daar kun je natuurlijk elk fruit voor gebruiken.
Bereiding van de aardbeien banaan smoothie
1. Doe hiervoor de overgebleven aardbeien banaan yoghurt ijs in een hoge kom en schenk er dan kokosmelk bij tot je twee of meer glazen hebt. Even met de staafmixer schuimig kloppen; héérlijk!
Eet smakelijk! 🙂
Tips
- Gebruik je houten pinnnen? Zet die dan twee uur van tevoren in het water.
- Variër met kruiden, verschillende pasta-soorten of fruit en dan heb je weer een nieuwe smaak!