Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, w16
Bleekselderij stokjes met selderie rijst
Zélfs als je niet van bleekselderij houdt, dan vind je dit recept vast toch lekker. Met ‘selderie‘ wordt meestal zo’n bosje bladselderij bedoeld. Selderij is de knolselderij en de bleekselderij.
Ingrediënten bleekselderij stokjes met selderie rijst
Voor 2 personen
Bleekselderij stokjes
* 1 struik bleekselderij
* Stukje gemberwortel (ca. ½ duim)
* 1 dikke knoflookteen
* Bakolie (olijf)
* Scheutje sojasaus
* Snufje (bruine of palm) suiker
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Paar drupjes citroensap
Selderie rijst
* Rijst
* Bosje selderie
* Scheutje sojasaus
* Bakje wokreepjes Lidl
* Scheut sojasaus
* Snuf paprikapoeder
* Snufje korianderpoeder
* Versgemalen zwarte peper
Voorbereiding van de bleekselderij stokjes met selderie rijst
1. Als eerste zet je de rijst op volgens gebruiksaanwijzing van het pak.
2. Dan roer je de sojasaus, paprikapoeder, korianderpoeder en peper in een kommetje goed door elkaar. Schenk dat vervolgens over de wokreepjes, waarna je het er goed door roert zodat de smaak erin kan trekken.
3. Snijd dan de bleekselderij stengels van de stronk en was ze. Haal daarna een stukje van de harde onderkant. Het frisse, groene blad is lekker en kun je ook meekoken. Maar er kunnen soms harde draden in de nerven van de (buitenste) stelen zitten. Zet je mes een beetje schuin op de onderkant en trek dan in de richting van de harde nerven (haren). Zo trek je er een paar tegelijk met het mesje uit. Haal daarna een stukje van de bovenkant. Snijd de stelen in stukken van ongeveer 8 cm. Deze stukken snijd je daarna in de lengte door in 4 á 5 reepjes.
4. Schil dan de gemberwortel en verwijder een eventueel verdroogde bovenkant.
5. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snipper de knoflook.
6. Was dan de selderie voor de rijst, sla het vervolgens droog.
Bereiding van de bleekselderij stokjes met selderie rijst
7. Als de rijst zo goed als gaar is, laat je een pan heet worden en verhit daarin dan de olie. Zet de warmtebron lager en voeg de wokreepjes toe, zónder eventueel vocht. Bak ze rustig een beetje bruin.
8. Wanneer dat zover is, verhoog je de temperatuur en roerbak je de bleekselderij stokjes mee.
9. Rasp de gember daarna boven en bak de knoflook mee.
10. Hak de selderie grof en roer die dan samen met een scheutje sojasaus door de rijst.
11. Voeg na een minuut of 3 á 4, afhankelijk van hoe beetgaar je de bleekselderij stokjes wilt wat langer, een scheutje sojasaus, suiker en peper toe. Proef of je nog wat smaak wilt toevoegen, sprenkel er nog wat citroensap over en opscheppen maar die bleekselderij stokjes!
Eet smakelijk 🙂