Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Ovengerechten, w13
Bloemkool met karwij kaassaus uit de oven
Wil je bij thuiskomst eerst nog even wat doen vóór je gaat eten? Dan is dit ovengerecht van bloemkool met karwij kaassaus ideaal. Het voorbereiden duurt maar een kwartiertje en daarna zet je het een half uurtje in de oven.
Ingrediënten bloemkool met karwij kaassaus
Voor 2 personen
* Aardappelen naar behoefte
* 1 kleine bloemkool
* Bakolie (olijf)
* 4 el boter
* 2 el bloem
* Halve liter volle melk
* Snuf karwijzaad
* Versgemalen zwarte peper
* 2 plakken kaas
* Keltisch zout
Voorbereiding van de bloemkool met karwij kaassaus
1. Als eerste was je de bloemkool en breek die vervolgens in roosjes van gelijke grootte. Niet te kleine stukken. Schil de stronk en snijd die in stukken.
2. Dan schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in plakken van ongeveer anderhalve centimeter.
Bereiding van de bloemkool met karwij kaassaus
3. Zet een pan op en stoof/ kook de bloemkool en aardappelen beetgaar in ca. 7 minuten. Dat kan in dezelfde pan.
4. Intussen verwarm je de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in.
5. Daarna maak je de karwij kaassaus. Hiervoor laat je de boter zachtjes smelten in een steelpan en roer hier beetje bij beetje de bloem door. Roer met de garde ongeveer twee minuten goed door zodat het gaart.
6. Schenk dan beetje bij beetje de melk erbij. Pas weer melk toevoegen als de vorige scheutje volledig is opgenomen. Blijf goed roeren zodat er geen klontjes inkomen.
7. Voeg de karwij en peper toe en leg de kaas in de saus. Roer tot het is gesmolten, proef dan of je nog wat zout wilt toevoegen.
8. Giet de bloemkool en aardappelen af. Laat de bloemkoolroosjes goed uitlekken.
9. Terwijl de bloemkool uitlekt, leg je alvast de aardappelschijfjes in de ingevette ovenschaal.
10. Daarna de bloemkool op de aardappelschijfjes en dan het geheel rustig overgieten met de saus. Zorg dat overal saus komt.
11. 30 minuten in de oven, kun jij intussen mooi een tuinstoel schoonmaken, en klaar is je bloemkool met karwij kaassaus. Mjom, lekker eten op je schone stoel!
Super easy, zonder pakjes of zakjes!
Eet smakelijk 🙂
Tip
- Bewaar de stronk voor een lunchsoepje of in de diepvriezer voor later.
- Weet jij wat het verschil is tussen karwij, kummel of komijn? Lees het hier ❯