Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Noten, Sauzen en dressings, Veganistisch, w40
Bloemkoolschijf uit de oven met tahin saus en appelmoes
Bloemkool bevat heel veel calcium én de stoffen waardoor je lichaam calcium op kan nemen, handig toch? In 125 gr bloemkool zit hoeveelheid vitamine C die je per dag nodig hebt. Verder ook veel vitamine K, B6 en B11 en ook een beetje vitamine B1, B2 en B3. Bovendien nog kalium, magnesium, mangaan, molybdeen en fosfor en tryptofaan. Molybdeen is een spoorelement en zit in enzymen die nodig zijn voor de opbouw en afbraak van eiwitten. Tryptofaan is één van de essentiële aminozuren. Deze kun je alleen via voeding binnenkrijgen en helpt een goed humeur te krijgen. Wat mij betreft onthoud je dus alleen dat laatste: bloemkool is goed tegen een slecht humeur 😉
Ingrediënten bloemkoolschijf uit de oven met tahin saus en appelmoes
Voor 2 personen
Bloemkoolschijf
* 1 bloemkool (Grote zodat je genoeg hebt voor dit recept ❯)
* 1 a 2 el Garam massala
* Klein beetje Himalaya zout
* Ketjap
* Ca. 4 el (Argan) Olie
* 2 handen pecan of walnoten
* Aardappelen naar behoefte of 2 porties extra voor de recepten van dinsdag en woensdag.
Zelf appelmoes maken
* 2 (zure) appelen
* Ca. 1 kopje sinaasappelsap (of water)
* Handje rozijnen
* Stukje Ceylon kaneelstokje
Tahinsaus
* 2 el tahin/ sesampasta
* Ca. 1 el citroensap
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* Paar takjes peterselie
* Vocht van de appelmoes
Voorbereiding van de bloemkoolschijf en aardappelen
1. Als eerste was je de bloemkool en snijd er dan iets vanuit het midden plakken van, 1,5 cm dik ongeveer. Door vanuit het midden te snijden valt de bloemkool niet uit elkaar omdat de stam de kool op z’n paats houdt. Daarna leg je ze voorzichtig, een minuut of 5 beetgaar in de stoompan. Als je die niet hebt, leg ze dan met iets water in een koekenpan. Vallen ze toch uit elkaar? Dat is geen drama 😉
2. Vervolgens schil, ontpit en was je de aardappelen. Wanneer je veel aardappelen hebt, haal de bloemkool dan eerder uit de pan.
3. Haal de bloemkool nog voorzichtiger uit de pan en laat ze uitdampen.
4. Daarna laat je de oven voorverwarmen op 220°C.
5. Doe vervolgens de olie in een schaaltje evenals de garam massala, zout en een dopje ketjap. Roer dit dan even goed door en smeer hiermee de bloemkoolschijf aan één kant overal goed in.
6. Leg de schijf met behulp van een spatel in een ovenschaal en smeer de andere kant ook goed in. Schuif het geheel in het midden van de oven.
7. Doe de aardappelen in de stoompan, (of kook ze) het water is nog heet, maar misschien moet er iets water bij?
Bereiding van de zelfgemaakte appelmoes
8. Terwijl dat in de oven staat was je de appelen (eventueel schillen) en verwijder het klokhuis. Doe dan wat sinaasappelsap in een steelpan, evenals de rozijnen en het kaneelstokje. Breng dit daarna bijna tot het kookpunt. Verlaag daarna de temperatuur.
9. Intussen snijd je de appel-kwarten in schijfjes en doe ze er vervolgens bij. Laat dit pruttelen tot de appelen uit elkaar vallen.
Bereiding van de tahin saus
10. Pak een schaaltje waar de tahin ruim in past. Roer hier de citroensap door en verder de peper en het zout.
11. Was de peterselie, sla het droog waarna je het fijn snijdt. Roer dit door de tahin.
12. Controleer intussen of de bloemkool mooi bruin wordt. Smeer er eventueel nog wat olie op, zet de schaal vervolgens lager en zet de grill aan.
13. Giet nu al het van de appelmoes beetje voor beetje door de tahin saus. Hierdoor wordt het lekker romig. Proef daarna nog even of je nog wat smaakmaker wilt toevoegen.
14. Bijna klaar! Breek de noten kleiner. Giet de aardappelen af en haal de bloemkoolschijf uit de oven. Leg die voorzichtig op een bord en giet er vervolgens de tahin saus over en strooi er ook de noten op. Schep tenslotte de appelmoes en aardappelen op.
Eet smakelijk 🙂