Granen, Herfst recepten, Hoofdgerechten vegetarisch, Sauzen en dressings, Veganistisch, Vleesvervangers
Bloody faux gras Gaia – Vegan
Nee, wees gerust, ik heb m’n hond Gaia niets aangedaan 😉 ❯. Dierenrechtenorganistatie Gaia kwam in 2008 met dit plantaardige alternatief voor het wrede foie gras (teken meteen even hun petitie) ❯. Ik had het nog nooit gegeten, dus wist de smaak ervan niet, maar ik zag het liggen bij de Lidl en dat wilde ik natuurlijk proeven. Zet dit gerecht maar vast op je menu voor Kerst; mijn vriend vond het ‘restaurant-waardig’ haha en bovendien is het gerecht goedkoop! Normaal is Faux Gras € 3,69, nu bij de Lidl 2,99. Tip: de saus heeft veel smaak (zeg maar pittig 😉 ). Daarom heb ik, in tegenstelling tot wat jullie van me gewend zijn, de rest ‘sober’ gekruid. Polenta is overigens griesmeel van mais. Gewoon bij de appie te koop. Mocht je het niet vinden, dan kun je ook ‘gewone’ griesmeel gebruiken.
Ingrediënten bloody Faux Gras Gaia
Voor 2 personen
Polenta en saus
* Polenta naar behoefte. Ca. 50 gr p.p. 1 kopje polenta: 5 kopjes water.
* Ca. 2 el lijnzaad olie
* Snufje zout
* Ca. 1 dessertlepel suiker
Tip: maak wat extra polenta voor dit notenburger recept ❯
Bloody saus
* Sap van de rode bieten
* Zelfgemaakte appelsiroop (easy peasy recept ❯)
* Ca 1 tl verse gember
* Snufje koek en speculaas kruiden
* Klein tl korianderzaad
* Vers gemalen zwarte peper
Bietenpuree
* Voorgekookte bio rode bieten (ook Lidl)
* Scheutje plantaardige room. Bio als je GMO soja wil vermijden.
* Verse rozemarijn
* 2 tl Bio Today groentebouillon poeder
* Vers gemalen zwarte peper
* Snufje Keltisch zout naar smaak
Voorbereiding van de vegan Bloody Faux Gras
Bietjes
1. Eerst giet je het vocht uit het zakje van de voorgekookte bietjes in een kom. Daarna pureer je de bietjes fijn met de staafmixer in een andere, hoge kom. Leg de puree in een zeef en de zeef leg je vervolgens op de kom met bietensap. Leg een schotel op de puree waarop je iets zwaars zet, zodat het vocht eruit geperst wordt.
Saus
2. Schil dan de gember en rasp het fijn in een steelpan. Voeg de koek & speculaas kruiden, koriander en peper daaraan toe.
Bietjes
3. Druk de bieten nog even goed aan en leg de gepureerde bietjes in een pannetje. Giet hier de room bij evenals het bouillon poeder en de peper. Proef even en voeg eventueel nog een snufje zout toe.
Saus
4. Het vocht van de rode bieten giet je in een grote mok, vul deze aan met de appelsiroop. Je hebt dan ongeveer een half – half mok met vocht. Dit giet je vervolgens in de steelpan bij de gember.
5. Open het blikje Faux Gras en leg er een lepel bij.
6. Was de rozemarijn, sla het droog, rits de blaadjes eraf die je vervolgens fijn hakt en bij de bietenpuree doet.
Bereiding van de:
Saus
7. Breng het bietensap mengsel aan de kook, zet de warmtebron wat lager en laat het inkoken. Roer er af en toe door.
Polenta
8. Intussen meng je het water met de polenta. Breng dit al roerend met een spatel met gleuven of een garde aan de kook. Officieel moet je eerst het water koken, maar dan is de kans op klontjes erg groot. Doe dat wel als je gewend bent polenta te koken.
Bietjes
9. Terwijl je roert in de polenta verwarm je de bietjes-puree.
Polenta
10. Als de polenta een goede massa heeft (het stijft nog wat op!) zet je de warmtebron van de polenta uit. Giet vervolgens de lijnzaad olie, suiker en het zout door de polenta en meng dat goed.
Afronden
11. Pak dan de borden en schep hier de polenta op.
12. Haal met een vochtig gemaakte lepel een mooie pluk uit de Faux Gras en leg die op de polenta.
13. Roer nog eens door de bietenpuree en schep dat naast de Faux Gras.
14. Pak een zeefje en giet de bloody saus via het zeefje over het geheel en klaar is je Bloody Faux Gras!
Eet smakelijk 🙂