Hoofdgerechten vegetarisch, Sauzen en dressings, W10, Winter recepten
Boerenkool stamppot met zongedroogde tomaten
Iets anders dan de klassieke boerenkool stamppot, maar wel met de vertrouwde vegetarische rookworst.
Ingrediënten boerenkool stamppot met zongedroogde tomaten
Voor 2 personen
Boerenkool
* 800 gr boerenkool nog aan de stelen (of een 400 gr zak)
* Zout
* 400 gr aardappelen
* ca 8 zongedroogde tomaten
* Vers gemalen peper
* Dikke klont boter
Verder
* Kant en klare jus
* Vegetarische rookworst
Mosterd
Bereiding van de boerenkool stamppot
1. Als eerste ‘stroop’ je de boerenkool (d.w.z. de harde middelste nerven verwijderen). Daarna was je de bladeren eerst heel goed (vooral als ze uit je tuin komen). Omdat de bladeren zo gekruld zijn, blijft er namelijk gemakkelijk zand aan hangen, ofwel erin. Vandaar dat je de boerenkool bladeren het beste in een bak met water kunt schoonmaken. Wanneer de boerenkool bladeren behoorlijk vies zijn, ververs het water dan tussendoor. Zo gebruik je ook minder water.
2. Dan breng je wat water met zout aan de kook in een grote pan waar de boerenkool én later de aardappelen inpassen.
3. Terwijl dat heet wordt, ga je intussen de bladeren in stukjes snijden. Dat gaat het gemakkelijkst als je het blad oprolt en dan in smalle, fijne reepjes snijdt. Voor de stamppot is ‘hoe fijner, hoe lekkerder’, vind ik dan 😉 Doe de boerenkool in het kokende water.
4. Daarna schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en doe ze bij de boerenkool in de pan. Het moet weinig kookwater zijn.
5. Leg de vegetarische rookworst op de aardappelen.
6. Maak intussen jus van de jusblokjes.
7. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes, leg even aan de kant voor later.
8. Wanneer de aardappelen gaar zijn, leg je de rookworst even apart en stamp je alles met een dikke klont boter en de zongedroogde tomaten. Verwarm het geheel nog even.
Eet smakelijk 🙂
TIP
Restje over? Maak er hamburgers van met havermout en ei.