Eenpansgerecht / stamppot, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Veganistisch, w1, Winter recepten
Boerenkool met zwarte bonen
Boerenkool met zwarte bonen?? Het klinkt een beetje vreemd, maar wel erg lekker! En bonus: nog gezond ook.
Ingrediënten boerenkool met zwarte bonen
Voor 2 personen
* 800 gr boerenkool aan steel of 400 gr zak gesneden
* 2 uien
* Stukje verse gember
* 1 knoflook
* 1 wortel
* 4 tomaten
* Een klein beetje groentebouillon
* Snuf paprikapoeder
* Snuf kaneel
* Ca. 1 tl komijn
* 400 gr zwarte geweekte bonen
* Citroensap
* Bak olie
Voorbereiding van de boerenkool met zwarte bonen
1. Als eerste ‘stroop’ je de boerenkool (d.w.z. de harde middelste nerven verwijderen). Daarna was je de bladeren eerst heel goed (vooral als ze uit je tuin komen). Omdat de bladeren zo gekruld zijn, blijft er namelijk gemakkelijk zand aan hangen, ofwel erin. Vandaar dat je de boerenkool bladeren het beste in een bak met water kunt schoonmaken. Zo gebruik je ook minder water. Wanneer de boerenkool bladeren behoorlijk vies zijn, ververs het water dan tussendoor.
2. Daarna schil, was en snijd je de uien in plakjes.
3. Dan was je de tomaten en hak die in stukken.
4. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
5. Schil dan de gember en wortel en rasp of snijd die heel fijn, maar houd ze wel apart.
6. Spoel je geweekte zwarte bonen af. Als je uit blikt gebruikt, dan hoeft dat niet.
Dan het koken van de boerenkool met zwarte bonen
7. Gebruik een grote pan. Laat de pan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en bak de uien tot ze glazig zijn.
8. Voeg dan de gember en knoflook toe en na zo’n 30 seconden de wortel. Roerbak dat een paar minuten.
9. Doe dan de tomatenstukken erbij met wat groentebouillon en laat het koken tot het een ‘papje’ is, ongeveer 4-5 minuten.
10. Roer de paprikapoeder, kaneel en komijn erdoor en als dat goed doorgeroerd is de zwarte bonen. Prak een deel van die zwarte bonen kapot, zodat er een ‘saus’ kan ontstaan.
11. Zet de warmtebron laag en voeg beetje bij beetje de boerenkool toe, roer dat er telkens door voor je het volgende deel erbij doet.
12. Laat het zo even pruttelen tot de boerenkool zachter is en er een soort van saus ontstaat. Dat is een minuut of 5-10, afhankelijk van hoe ‘gaar’ je de boerenkool wilt. Hoe korter, hoe meer vitamines.
13. Doe er dan voor de frisheid wat druppels citroensap bij, proef of je nog wat wilt toevoegen.
14. Proef dan of je eventueel nog wat zout wilt toevoegen.
En klaar is je boerenkool met zwarte bonen! Ik lust er graag zoete chutney en sambal bij.
Eet smakelijk!