Hoofdgerechten vegetarisch, Lunchgerecht, Maaltijdsalade, Peulvruchten, Veganistisch, Vleesvervangers, w23
Bonensalade recept – warm of koud serveren
Ook dit bonensalade recept is gemaakt met gedroogde bonen, geloof me, tig keer lekkerder dan uit blik! Witte en bruine bonen. Kook ze apart, omdat de één misschien ouder is dan de ander. Weken is beter omdat er iets in de bonen zit (anti-nutriënten) dat door het weken en het koken worden afgebroken.
Bonen weken en koken doe je zo
Als je echt erg gevoelige darmen hebt, kook je niet in het weekwater en ververs je het water nog eens na 5 minuten koken. Hoe ouder de bonen, hoe langer de weektijd. Zet ze 8 uur in de week. Dat klinkt veel, maar he, het is maar één handeling 🙂 Tip: zet de bonen in de week voor je naar bed gaat of als je ’s morgens je ontbijt staat te maken. Als je ze eerst 3 minuten kookt en daarna de deksel op de pan laat, weken ze wel 4 uur sneller. Giet 4x zoveel water over de peulvruchten. Geen zout. Vergeten te weken? Geen drama, koop een blik of kook ze langer (dat is minder voor het milieu). Verwijder eventueel schuim dat tijdens het koken aan de bovenkant drijft. Dat ontstaat door de eiwitten in de bonen. Het schuim is een beetje bitter. De kooktijd is ongeveer een 3 kwartier tot een uur, maar proef ze liever zodat je weet of ze zacht genoeg zijn. Voor een salade is een nog knapperige boon lekkerder vind ik. Linzen hoef je overigens niet te weken.
Ingrediënten nodig voor het bonensalade recept
Voor 2 personen en een restje voor morgen
* 2 handen witte en 2 handen bruine bonen, gedroogd
* 1 grote prei
* Paar bladeren snijbiet (of paksoi oid)
* Grote stengel bleekselderij
* Rode paprika
* Tomaatjes
* Filet als van kip
* Zonnebloem olie
* Kleine tl verse gember of wat sap van een citroen
* 2 vega bouillonblokjes
* Versgemalen zwarte peper
* 1 tl provinciale kruiden
* 1 tl bonenkruid Of gebruik verse kruiden
* Uienpoeder naar smaak, ik had een ruime tl
* Chilipoeder naar smaak
Voorbereiding van het bonensalade recept
1. Als eerste kook je de bonen apart gaar. Verwijder eventueel schuim dat aan de bovenkant komt. Rasp er daarna wat gember boven en voeg het bonenkruid toe.
2. Na zo’n 20 minuten was en snijd je de prei in de lengte doormidden en daarna in plakjes.
3. Daarna was je de snijbiet en snijd het grof.
4. Hetzelfde doe je met de bleekselderij, paprika en de tomaatjes.
5. Snijd dan de Filet als van kip in plakjes.
6. Verhit een grote koekenpan, giet er wat olie in en bak de Filet als van kip.
7. Leg ze om zodat de andere kant ook bruin wordt.
8. Roerbak daarna de prei en de bleekselderij erdoor.
9. Even later roer je er de paprika door.
10. Als dat wat geslonken is voeg je alle kruiden en de bouillonblokjes toe.
11. Giet dan de bonen af en voeg ze toe met de snijbiet en tomaatjes.
12. Proef of je nog wat smaakmaker wilt toevoegen en eet smakelijk 🙂
Tip
- Maak wat extra, lekker bij de lunch morgen.