Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Lente, Sauzen en dressings, Vleesvervangers, w18
Bospeen in perzik saus met gebakken krieltjes
Bospeen is een knolgewas dat vitamine K bevat. Het loof kun je ook eten. Worteltjes stimuleren je lever en zijn alleen daarom al erg gezond, maar dan moet je ze zo kort mogelijk koken anders gaan er veel voedingsstoffen verloren. Wist je dat wortelen van oorsprong paars zijn? Omdat Nederlandse boeren Willem van Oranje wilden eren zijn ze in de 17e eeuw van paars naar oranje gekweekt. Maak het recept vegan door de honing te vervangen.
Ingrediënten bospeen in perzik saus met gebakken krieltjes
Voor 2 personen
Bospeen in perzik saus
* Bospeen
* Klont boter
* Halve knoflook
* Klein blikje perziken op sap
* Citroensap naar smaak (ca. 3 el)
* 1 tl honing of ahornsiroop
* 1 el ketjap
* Versgemalen zwarte peper
* 2 tl maizena
Verder
* Krieltjes naar behoefte
* 3 uien
* Rest knoflook + nog één
* Dikke scheut olie om mee te bakken
* Klontje boter
* Schnitzels of andere vleesvervanger
Voorbereiding bospeen in perzik saus met gebakken krieltjes
1. Eerst zet je alvast wat water op in een stoompan met 2 lagen of in 2 aparte pannetjes. Dan was en eventueel schrap je de bospeen, snijd ze door de helft en daarna in de lengte door de helft. Doe ze in de pan.
2. Daarna was je de krieltjes en stoom/kook ze even voor.
3. Intussen schil je de uien, spoel ze even af en snij ze door de helft en in plakjes.
4. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snijd de knoflook fijn.
5. Giet de bospeen en krieltjes af en snijd de krieltjes daarna door de helft als ze niet heel klein zijn. Doe in de pan voor de worteltjes een dikke klont boter en in de pan van de krieltjes olie en een klontje boter.
Bereiding bospeen in perzik saus met gebakken krieltjes
6. Stoof de bospeen op een vrij lage temperatuur.
7. Bak de krieltjes eerst aan op hoge temperatuur. Als er een korstje opkomt, leg je de uien er bovenop.
8. Maak het blikje perziken open en bak de helft van één knoflook ca. 30 seconden aan bij de bospeen. Giet vervolgens de inhoud van het blikje erbij.
9. Verlaag de temperatuur van de krieltjes en roerbak de uien mee. Roer af en toe even door terwijl je verder gaat met onderstaand.
10. Laat dan een koekenpan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de schnitzels.
11. Pers daarna de citroen en giet dan eerst 2 el sap bij de bospeen, net als de honing, ketjap en peper. Proef even of je nog iets wilt toevoegen. Verhoog de temperatuur even zodat het goed warm wordt.
12. Intussen doe je maizena in een schaaltje en roer daar wat van het hete vocht door en giet het vervolgens terug. Roer goed zodat de saus bindt zonder klontjes.
Eet smakelijk 🙂