Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Sauzen en dressings, W6
Broccoli met beschuit en kaassaus
Veel mensen denken dat kaas een goede vegetarische vervanger voor vlees is, maar dat is niet het geval. Zo bevat kaas bijvoorbeeld minder ijzer. Goudse kaas (20 gram) bevat ca. 0,02 milligram (mg) ijzer en in rauwe broccoli zit per 100gr ca. 0,7 mg ijzer. Vrouwen hebben ca. 15 mg nodig, mannen 9 mg. Verder bevat kaas veel verzadigd vet en zout dat niet gezond is. Kaas bevat net als vlees wel B12. Je hebt ongeveer 2,5 microgram (mcg) B12 per dag nodig. 20 gr Goudse 48+ kaas bevat 0,4 mcg B12, evenals 100 gr kippenvlees. 100 gr sojamelk bevat 1,11 mcg, iets meer dan een glas volle melk (1,07 mcg). Nadeel van kaar is bovendien dat het net als vlees, kaas voor veel CO2-uitstoot zorgt, net zoals vlees.
Ingrediënten broccoli met beschuit en kaassaus
Voor 2 personen
Broccoli met beschuit
* Aardappelen naar behoefte
* 500 gr broccoli
* 3 Volkoren beschuit
Kaassaus
* 200 gr kaas
* 30 gr boter
* ca. 300 ml melk
* 1 el bloem
* 1 el nootmuskaat
* Versgemalen zwarte peper
* Himalaya zout
Bereiding van de aardappelen en broccoli
1. Eerst schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze daarna in gelijke stukken en stoom of kook ze gaar.
2. Dan was je de broccoli en breek de broccoli vervolgens in roosjes van gelijke grootte en stoom ze gaar of kook eerst water waarin je het gaar kookt.
Kaassaus
3. Intussen maak je de kaassaus. Smelt eerst de boter in een kleine pan.
4. Als de boter is gesmolten voeg je de bloem toe en daarna mix je het met een garde glad tot er geen klontjes meer in zitten.
5. Giet vervolgens beetje bij beetje de melk erbij en blijf mixen tot alles met de melk is gebonden.
6. Snijd dan de kaas in blokjes en roer de blokjes daarna toe aan de saus.
7. Blijf roeren tot er een mooie saus ontstaat, niet te dik niet te dun. Doe er eventueel nog wat melk bij.
8. Ten slotte maak je het op smaak af met peper en nootmuskaat.
Afronden
9. Maal de beschuit met je handen heel fijn.
10. Wanneer de aardappelen en broccoli gaar zijn, leg je de kaassaus op het bord. Leg er daarna de aardappelen en broccoli op en bestrooi dat ten slotte met fijn gemalen beschuit.
Klaar is je Broccoli met beschuit, eet smakelijk 🙂