Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch
Broccoli wortel stoof met ‘Apetitka’
Ingrediënten broccoli wortel stoof met Hollandse versie van Apetitka
Voor 2 personen
Groente
* Ca. 6 aardappelen
* 2 wortels
* 2 stronken broccoli
* 2 uien
* Peterselie
Tip: bewaar de 2 stronken van de broccoli voor dit gerecht ❯
Hollandse versie ‘Apetitka’
* 1 blik 400gr tomaten
* 1 wortel
* 3 el azijn
* 3 el olie
* 3 el water
* 3 el suiker
* 1 tl zout
* 1 dikke knoflookteen
* Vers gemalen zwarte peper
* Chili naar smaak (oorspronkelijk een heet gerecht)
Bereiding van de broccoli wortel stoof met apetitka recept
1. We beginnen met de apetitka want dat moet even een tijdje pruttelen. Daarvoor breng je in een pan de azijn, olie, water, suiker en zout aan de kook.
2. Daarna was, schil en rasp je de wortel.
3. Schenk het sap van de tomaten in het azijn mengsel. Vervolgens snijd je de tomaten wat kleiner. Roer de wortel en tomaat door het azijn mengsel. Zet de warmtebron laag en laat lekker pruttelen met de deksel op de pan, desnoods op een plaatje.
4. Ondertussen schil, ontpit en was je de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de stukken in een pan met wat water en breng ze aan de kook.
5. In de tussentijd was, schil en snijd de wortel in stukken die gelijk met de aardappelen gaar zijn. Doe ze bij de aardappelen. Kijk af en toe bij de apetitka.
6. Snijd de stronk van de broccoli, bewaar die. Net als bij de wortel was en snijd je de broccoli in gelijke stukken, iets groter dan de wortel. Leg de broccoli bij de aardappelen om gaar te koken.
7. Was de peterselie en hak het grof.
8. Vervolgens schil, was en snijd je de uien in plakjes.
9. Zet een diepe pan (waar straks de rest bijkomt) op, verhit de bakolie, zet de bron wat lager en bak de ui in een paar minuten zachtjes glazig.
10. Giet ondertussen de aardappelen/ groente af en laat goed uitlekken.
11. Tik vervolgens met een pot op de knoflook, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
12. Wanneer de uien zachter worden verhoog je de temperatuur wat, en bak je de aardappelen/ groente even aan. Giet daarna het tomaten/ wortel mengsel bij de groente en roer goed door. Voeg lekker veel van de vers gemalen peper toe en wat chili naar smaak. Verlaag de warmtebron, zet de plaat onder de pan, doe de deksel op de pan en laat pruttelen tot de aardappelen/ broccoli gaar is. Proef of er nog wat smaakmaker bij moet, bestrooi het geheel met peterselie en lekker genieten maar.
Eet smakelijk! 🙂Met dank aan ajvar.nl voor het originele apetitka recept.