Bulgur, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, W11
Bulgur bleekselderij en gemarineerde tofu
Bulgur bleekselderij en gemarineerde tofu
Ingrediënten bulgur bleekselderij en gemarineerde tofu
Voor 2 personen
* Bulgur
* Dikke el za’atar
* Selderij ca. 8 stelen
* 1 prei
* 1 ui
* Knoflook teen
* 1 tomaat
* Wat peterselie
* Ca. 1 el sap van een citroen
* 200 gr tofu
* Bakolie
* 1 ui
* 1 knoflook teen
* 2 tl tomatenpuree
* Snufje versgeraspte nootmuskaat
* Mespunt paprikapoeder
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
Bereiding van de bulgur bleekselderij
1. Eerst breng je water aan de kook voor de bulgur. Lees in de gebruiksaanwijzing hoeveel water je nodig hebt.
2. Dan roer je in een schaal de bulgur en za’atar door elkaar (een mooie schaal als je de bulgur bleekselderij hierin opdient).
3. En vervolgens schenk je dit mengsel in het kokende water, deksel erop en maak af volgens de gebruiksaanwijzing. Zet eventueel een kookwekker.
4. Snijd dan de bleekselderij stengels van de stronk en was ze. Haal daarna een stukje van de harde onderkant. Het frisse, groene blad is lekker en kun je ook meekoken. Maar er kunnen soms harde draden in de nerven van de (buitenste) stelen zitten. Zet je mes een beetje schuin op de onderkant en trek dan in de richting van de harde nerven (haren). Zo trek je er een paar tegelijk met het mesje uit. Haal daarna een stukje van de bovenkant. Snijd de stelen in stukjes.
5. Vervolgens snijd je de prei doormidden. Was dan goed het zand weg tussen de bladeren en snijd de prei in ringen. Laat ze eventueel nog wat uitlekken.
6. Dan schil, was en snijd je de ui in plakjes.
7. Tik daarna met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
Bereiding van de tofu
8. Druk het vocht zoveel mogelijk uit de tofu. Snijd er daarna blokjes van ca. 1 cm van die je goed droogt met en op een schone theedoek.
9. Dan schil, was en snipper je de uien heel fijn. Als je een vijzel hebt maak er dan een papje van (evenals de knoflook).
( Wanneer de bulgur gaar is, houdt deze dan met de deksel erop nog even warm.)
10. Tik daarna met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snipper de knoflook heel fijn.
11. Laat dan een koekenpan heet worden en verhit daarin een flinke laag olie. Zet de warmtebron lager en bak de tofu, in porties, goudgeel. Hou eventueel een spat-deksel bij de hand.
Verder met de bulgur bleekselderij
12. Terwijl je de tofu bakt, ga je intussen verder met de bulgur vulling. Zet hiervoor een pan op voor de groenten, laat die heet worden en verhit daarin wat bakolie. Zet de warmtebron lager en fruit de ui.
Bereiding van de tofu-marinade
13. Intussen verder met de tofu-marinade. Laat daarvoor een steelpan heet worden en verhit daarin wat olie. Zet de warmtebron lager en fruit de ui.
Verder met de bulgur bleekselderij
14. Als de ui glazig is, roer je er de selderij en prei door.
Verder met de tofu-marinade
15. Als de ui glazig is, verhit je even de tomatenpuree.
16. Bak de knoflook ook nog even met de tomatenpuree mee. Voeg dan nootmuskaat, paprikapoeder, peper, zout en suiker toe.
17. Wanneer het zout en de suiker gesmolten is, verdun je het iets met water.
18. Als je een portie tofu hebt, laat die dan even uitlekken en roer het daarna door de marinade.
Afronden
19. Was tussendoor de tomaat en peterselie en sla de peterselie droog. Snijd de tomaat in parten en roer het door de selderij. Snijd daarna de peterselie fijn en roer die er ook door.
20. Roer ten slotte de bulgur door de groenten. Proef of je nog wat smaak wilt toevoegen en doe er druppelsgewijs citroensap bij.
Eet smakelijk 🙂