Granen, Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, Veganistisch, w29
Chinese kool recept met tofu – Vegan
Ook weer een lekker snel klaar recept. Mijn vriend vindt miso 3x niets, ik vind het heerlijk 🙂 Het heeft een ‘on-Nederlandse smaak’. Japanners noemen die smaak: umami. Het is erg gezond maar wel zout. De tamari is ook zout, dus proef eerst even of je nog zout wilt toevoegen.
Ingrediënten Chinese kool recept met tofu
Voor 2 personen
Snijden
* 400 gr Chinese kool
* Lichtgroene stuk van 1 prei
* Stukje verse gember
* 2 knoflook
* 1 uitje
* Een blok tofu
Verder
* Ah rijst granen
* Bakolie
* Eventueel een klein scheutje sesamolie
* 1 tl (mungo) miso pasta (of zout)
* Scheutje tamari (of sojasaus / zoute ketjap)
* 1 tl suiker
* versgemalen zwarte peper
* Sesamzaad (geroosterd met tamari)
Bereiding van het Chinese kool recept
1. Als eerste laat je de tofu uitlekken, zet er eventueel een gewicht op, bijvoorbeeld een plank of bord.
2. Daarna zet je de rijst op in een pan die groot genoeg is voor de hele maaltijd, waarna je
eventueel de buitenste bladeren van de Chinese kool verwijderd. Snijd het in de lengte doormidden en verwijder het onderste, harde gedeelte. Was de kool en snijd het in de lengte in repen. Laat de kool dan goed uitlekken.
3. Daarna snijd je de prei doormidden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei in ringen. Laat ze eventueel nog wat uitlekken.
4. Dan schil je de gember en rasp die fijn.
5. Vervolgens schil, was en snijd je de ui in plakjes.
6. Tik dan met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
7. Tenslotte snijd je de tofu in de breedte door de helft. Daarna snijd je beide stukken in de dikte door de helft en snijd er vervolgens repen en dan blokjes van ongeveer een centimeter bij centimeter van.
Bereiding van de Chinese kool
8. Laat een koekenpan heet worden, zet de warmtebron lager en verwarm een laagje olie. Bak hierin de tofu goudgeel. Schep ze er daarna uit en zet ze apart.
9. In dezelfde pan roerbak je de ui even aan.
10. Roerbak de prei en ook de gember daarna mee.
11. Als de prei wat slapper wordt bak je de knoflook op een ‘leeg’ stukje, waarna je dat na een halve minuut door de rest roert.
12. Na een minuut of 3 doe je de inhoud met zo weinig mogelijk vet bij de rijst.
13. Bak in de rest van het vet op hoge temperatuur de Chinese kool aan.
14. Intussen roer je de sesamolie evenals de miso, tamari, suiker en peper door de rijst.
15. Als de Chinese kool bruin wordt, roer je die ook door de rijst evenals de tofu en stooi er tenslotte wat sesamzaad over.
Eet smakelijk!