TijdelijkOpHome, Voedselverspilling
Citroenrasp maken zonder ‘bende’
Citroenrasp maken van uitgeperste citroen
Citroensuiker DIY tegen voedselverspilling
Is citroenrasp gezond
Gezond zou ik het niet willen noemen. Bij het citroenrasp maken gebruik je veel suiker. De schil van een citroen is overigens wel heel gezond. Natuurlijk kun je een potje citroenrasp kopen in de winkel. Maar heb je wel eens gezien wat daar allemaal inzit behalve citroenrasp en suiker? Dat is bijvoorbeeld: gemodificeerd zetmeel, zuurteregelaar E330, natuurlijk citroenaroma, kleurend plantenextract (curcumine), conserveermiddelen E202 en E224 dus sulfiet. Wat wij thuis samenvatten als ‘bende’.
Afijn. Je kunt citroenrasp op suiker heel gemakkelijk zelf maken en je helpt daarmee weer voedselverspilling te voorkomen. Bovendien is het wél zo lekker en het scheelt weer een plastic verpakking.
Wat heb je nodig
Als je geen heel fijne rasp hebt, of zo’n gereedschapje als op de foto, dan kun je de citroen ook gewoon ‘fileren’ met een scherp mes. En een glazen potje.
Kook een glazen potje uit, van je pindakaas of wat dan ook, evenals de deksel. 3 minuten is goed. Laat het potje goed drogen, op de kop op een schone theedoek of vaatdoek.
Recept suiker citroenrasp
Biologische citroen, bio (riet-, kristal- of wat dan ook voor) suiker. Zo eenvoudig kan het zijn 🙂/p>
Citroenrasp maken: de bereiding
Het is gemakkelijker om een citroen te raspen die je nog niet uitgeperst hebt. Rasp een citroen, maar let op dat je niet het wit van de citroen meeneemt, want dat is bitter. En dat wil je niet in je cake. Als het lukt kun je dit rechtstreeks in de glazen pot laten vallen. Als de opening niet zo groot is, leg er dan een schone plank onder waar je het gemakkelijk vanaf schept. Strooi er weer een dun laagje suiker op en laat het zo staan. Als je nog wat drupjes citroensap hebt, kunnen die er gerust bij. Na een dag gaar het vocht van de schil zich vermengen met de suiker. Schut de pot even zodat het vocht overal komt.
Overigens kun je het potje gewoon aanvullen als je weer een citroen gebruikt hebt.
Gebruik van de citroenrasp
Citroenrasp geeft net als sap een heerlijk frisse smaak en een fijn geurtje. Als ik in recepten ‘een paar druppeltjes citroensap’ kun je dit ook gebruiken. Gebruik wel altijd een schone theelepel als je iets uit het potje haalt.
Je kunt de zelfgemaakte citroenrasp toevoegen aan je baksels, je groente, chutney, zelf gemaakte jam, DIY burgers of andere gerechten. Ook in je smoothy/ yoghurt/ kwark is het helemaal lekker!
En de rest van de citroen?
De rest van de geraspte en uitgeperste citroen leg je in je koelkast, of wc of badkamer of… Het geeft nog steeds een fris geurtje af!