Aardappelgerechten, Eenpansgerecht / stamppot, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Soep, Veganistisch, w1
Detox soep
Fijne soep als je misselijk bent van de griep of corona. Maar ook lekker veel groente na al die zoetigheid van de feestdagen 🙂
Ingrediënten detox soep
Voor 2 personen
* 2 kopjes groene spliterwten
* Snufje karwij
* Snufje vers geraspte nootmuskaat
* 1 laurierblad
* 2 aardappelen
* 2 winterpeen
* 2 preien
* 2 uien
* Stukje broccoli
* 1 rode paprika
* 2 teen knoflook
* 1 tl bruine suiker
* Halve tl Marmite
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Snuf rozemarijn
* Eventueel een scheut rode wijn of port
* Peterselie
* Scheut extra vierge olijfolie
Bereiding van de Detox soep
1. Zet om te beginnen ’s avonds of ’s morgens voor je naar het werk gaat de spliterwten in de week (hoeft niet perse) nadat je eventuele ongerechtigheden hebt verwijderd en ze goed hebt afgespoeld. Als je thuiskomt en gaat koken spoel je ze nog eens en zet ze dan op in ruim water.
2. Schep na een tijdje het schuim af dat in het water drijft.
3. Voeg dan de karwij, nootmuskaat en het laurierblad toe, deksel erop en koken maar. Hoe lang hangt af van hoe oud de spliterwten zijn.
4. Intussen schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken.
5. Schil of borstel de wortelen en snijd ze in gelijke stukken.
6. Vervolgens snijd je de prei doormidden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei in ringen.
7. Dan schil, was en snijd je de uien in plakken.
8. Ik had nog een stronk broccoli van dit ❯ recept, die heb ik geschild en in blokjes gesneden.
9. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in stukken.
10. Tik vervolgens met een pot op de knoflook tenen zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
11. Doe alles in de pan met de groene spliterwten. Voeg de bruine suiker, Marmite, peper, zout, rozemarijn en een scheut rode wijn toe en roer dat even goed door elkaar.
12. Met de deksel op de pan laten koken tot de spliterwten en groente gaar is, ca. 20 minuten.
Afmaken
13. Vervolgens was de peterselie, klop het droog en hak het grof en roer het met de olijfolie door de soep. Proef als laatste of het zout genoeg is. Zo nee, voeg nog wat zout en eventueel andere smaakmaker toe.
Eet smakelijk 🙂