Burger, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Veganistisch, Vleesvervangers
Doperwtjes kruim met appel-banaanmoes en DIY vleesvervanger

Ingrediënten doperwtjes kruim
voor 2 personen
Doperwtjes kruim
* Bakolie
* Diepvriesdoperwten
* Ui
* Peper en Keltisch zeezout
* Oud brood
* Evt. handje plant spekjes of klare bonenburger
Verder
* Scheutje Vlierbloesemsiroop
* 2 appels
* 1 banaan
* Snufje Ceylon kaneel
* Druppels citroen
Bereiding van de doperwtjes kruim met appel-banaanmoes en DIY vleesvervanger
1. Begin met de bonenburger als je die zelf gaat maken.
2. Vervolgens schil en was je de uien en snijd die in plakjes.
3. Dan verwarm je wat olie en bakt daarin zachtjes, af en toe roeren, de ui.
4. Daarna doe je een scheut of 2 bakolie in een kom met goed peper en zout. Schep hier de stukjes brood door zodat alles goed bedekt is met de olie. Bak die met de ui mee. Ik had nog wat plant spekjes over dus die heb ik erbij gedaan.
5. Terwijl dat bakt, schil je de appels, verwijder het klokhuis (bewaar de schil en het klokhuis als je bioappels gebruikt) en snijd ze in blokjes.
6. Vervolgens doe je een scheutje vlier en citroen-druppels in een pannetje, verwarm dat met de blokjes appel en een deksel grotendeels op de pan. Voeg de kaneel direct toe.
7. Bak intussen de bonenburgers of vleesvervangers op een middelhoge warmtebron tot ze bruin en knapperig zijn.
8. Schil een banaan en snijd die in kleine plakjes. Doe de plakjes banaan bij de appel en prak het door elkaar met een vork.
9. Roer de doperwten bij het brood uien mengsel en laat een paar minuten meegaren.
10. Als laatste schep je alles op je bord en smullen maar 🙂
Tips
- Doperwten over? Met nog wat andere ingrediënten maak je er de volgende dag een burger van. Nog handiger; maak wat extra van de doperwten, maak er burgers van en vries ze in.
- Breng water aan de kook om thee te zetten van de appelschillen en het klokhuis. Giet het op de appelresten, laat een 10 minuten trekken en maak af met wat vlierbloesensiroop, mjom. Tip binnen de tip: afgekoeld in de koelkast bewaren of ingevroren als ijsblokjes ook vurrukkuluk.