Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Paddenstoelen, Peulvruchten, Veganistisch
Draadjesvlees van vroeger van oesterzwam met sperziebonen – Vegan
Mijn nicht belde; hoe ik dat ‘draadjesvlees’ ook al weer maakte. Dus hierbij ‘Draadjesvlees van vroeger’, maar dan vegetarisch / vegan.
Draadjesvlees van vroeger van oesterzwam met sperziebonen
Voor 2 personen
Draadjesvlees van vroeger
* Bakje oesterzwammen
* 1 el sojasaus
* Vers gemalen peper
* Snuf vers geraspte nootmuskaat
* Snufje laurierpoeder
* Snufje karwij
* Boter of olie
Stoofpot
* Aardappelen naar behoefte
* 500 gr sperziebonen
* Boter of olie
* 2 uien
* 2 tomaten
* 2 tenen knoflook
* 2 laurierblaadjes
* 3 a 4 kruidnagelen
* Snuf vers geraspte nootmuskaat
* 1 el bouillon poeder
* Goede scheut rode wijn
* 1 snee ontbijtkoek
* Jusblokje
Bereiding van het draadjesvlees van vroeger van oesterzwam
1. Als eerste verwijder je eventuele ongerechtigheden van de oesterzwammen. Snijd dan een klein stukje van de steel en trek de rest in reepjes in de lengte van de zwam. Zie foto hieronder.
2. Meng daarna in een platte schaal de sojasaus, peper, nootmuskaat, laurierpoeder en karwij. Leg de reepjes oesterzwam hierin, voorzichtig roeren zodat alles met de saus is bedekt en laat de saus in de oesterzwam trekken. Er moet geen saus overblijven, het moet zo weinig zijn dat alles ruim bedekt is, maar er geen saus in de schaal ligt.
Voorbereiding van de aardappelen en sperziebonen
3. Vervolgens schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke, wat kleinere stukken.
4. Was daarna de boontjes. Snijd dan de puntjes eraf en snijd de bonen daarna doormidden.
5. Schil, was en snijd de uien in plakjes.
6. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
7. En daarna de tomaten; even afspoelen, verwijder het kroontje en snijd de tomaat in plakjes. Ik hou de zaadjes er gewoon in.
Bereiding van de aardappelen en sperziebonen
8. Laat een grote, brede pan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron wat lager en bak de aardappelen even aan.
9. Als die een klein ‘velletje’ krijgen doe je de uien erbij. Even doorroeren en bakken.
10. Daarna doe je de knoflook erbij en na een minuut de tomaten.
11. Prik eventueel de kruidnagelen in de laurierblaadjes. Je vind ze dan sneller (als ze er niet uitvallen ;). Doe ze in de pan.
12. Rasp er wat nootmuskaat over.
13. Giet er een bodempje water in, voeg de bouillon toe en breng het aan de kook met de deksel op de pan. Check af en toe de hoeveelheid vocht.
Afronden
14. Wanneer de aardappelen en sperziebonen gaar zijn laat je een koekenpan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron iets lager en bak de oesterzwammen in ongeveer 5 minuten aan.
15. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagelen uit de stoofpot en schep op.
Eet smakelijk 🙂