Duurzaam eten
Definitie en waarom duurzaam eten?
Wat is duurzaam eten?
Duurzaam eten = vegetarisch/veganistisch
Dat is het uitgangspunt van deze site omdat vlees eten de op één na grootste negatieve impact heeft op het milieu.
Bovendien wordt door het houden en verwerken van dieren veel dierenleed veroorzaakt.
Korter douchen om water te besparen is altijd een positieve bijdrage, maar staat in géén verhouding met wat je aan water bespaart als je geen vlees eet. Ter illustratie: voor 200 gram rundvlees is ca. 4000 liter water gebruikt.
Deze website is gericht op mensen die (vaker) vegetarisch willen eten. Er zijn recepten voor een dagje zonder vlees eters, vegetariërs en ook voor veganisten.
Definitie duurzaam eten
Een definitie van duurzaam eten geven is best lastig. Voor de één ligt de nadruk op biologisch of dierenwelzijn, voor iemand anders op fair trade. Hier twee definities met kenmerken.
De definitie van de FAO
De Food and Agricultural Organization zegt bijvoorbeeld: Duurzame voedselpatronen zijn voedselpatronen met een lage milieubelasting, die bijdragen aan voedselveiligheid en gezondheid voor de huidige en toekomstige generaties.
Het voorzien in de behoeften van de wereldbevolking betekent dat er voldoende, gevarieerd, gezond en veilig voedsel beschikbaar is en dat dit eerlijk verdeeld is.
De definitie van de overheid
Duurzaam voedsel betekent een productie met respect voor mens, dier en milieu. De overheid in de definitie dus verder dan alleen milieu en klimaat. Het gaat over alles wat er gebeurd voor ons voedsel in de winkel ligt:
- Dierenwelzijn.
- Biodiversiteit.
- Bodemgebruik.
- Watergebruik.
- Energieverbruik.
- Transport.
- CO2-uitstoot.
- Verpakkingsmateriaal.
- Arbeidsomstandigheden.
- Mensenrechten.
- Eerlijke handel (fair trade).
Minder tot geen vlees eten heeft dus een veel groter effect zoals de definitie van de overheid laat zien.
Waarom duurzaam eten?
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een plantaardige maaltijd. De onrechtvaardige verdeling van voedsel in de wereld is één van de redenen.
Voedsel tekorten
Er sterven elke seconde ongeveer 2 mensen op de wereld en er worden ca. 4 kinderen geboren. Dat betekent dat er wereldwijd dagelijks ongeveer 370.000 baby’s geboren worden.
Duurzaam eten is erg belangrijk als we willen dat er in de toekomst genoeg voedsel is voor kinderen die nu geboren worden.
Armoede door veevoer
Nederland is te klein om het voer te verbouwen om de miljoenen en miljoenen dieren die we houden te voeren. Daarom verhuisde het verbouwen naar het buitenland.
Cynisch genoeg wordt Nederlands veevoer vaak in landen verbouwd waar de bevolking dagelijks honger heeft en i armoede leeft. Kleine boeren werden overgenomen door grote bedrijven. De oorspronkelijke boeren zijn niet meer nodig omdat landerijen bewerkt worden door machines. Dus trokken deze boerengezinnen naar de stad sloppenwijken in de hoop daar werk te vinden.
Nederland is de één na grootste importeur van vleesvoer ter wereld. En niet omdat we dat nodig hebben voor onze eigen dieren, nee, het meeste geld wordt verdient door het grootste deel van dat veevoer weer te exporteren.
Voedsel naar dieren ipv naar mensen
Voor 1 kilo biefstuk is 25 – 35 kilo veevoer van granen en soja nodig. Het is heel simpel; als de granen en soja naar mensen gaan in plaats van naar dieren, zou je gemakkelijk de hele wereldbevolking kunnen voeden.
Het is een feit dat mensen zich pas gaan ontwikkelen, als ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun dagelijks voedsel.
Nog niet zo lang geleden sloegen we in Nederland massaal aan het hamsteren, bang voor voedseltekorten. Het is ons instinct om te overleven. Mensen die in gebieden wonen waar geen voedsel is gaan dus op zoek naar plekken waar wel eten is. Vechten en moorden zelfs voor voedsel.
Hoe meer honger op de wereld, hoe meer vluchtelingen.
Wat is ‘genoeg’
Dieren weer gewoon gras laten eten zou enorm schelen om voedseltekorten te voorkomen. Omdat koeien die geen krachtvoer krijgen niet zoveel ‘product’ opleveren, is dit te weinig voor de huidige (export) vraag.
Vis eet natuurlijk geen graan. Maar door overbevissing en moderne vissersboten is er voor de lokale bevolking vaak nauwelijks nog vis te vangen. Door de ‘honger naar meer’ in rijke landen, lijden mensen in andere landen honger.
We gooien kilo’s aan voedsel weg
Om hier nog een schepje bovenop te doen, gooien we gemiddeld ook nog eens 135 kilo voedsel per persoon weg in Nederland. En laat het wat meer of minder zijn, dat kan gemakkelijk véél minder.
Waarom dan vegetarisch?
Gewoon, omdat het kan
Ik draai de vraag liever om: waarom zou je niet vegetarisch eten?
Ik vraag me serieus af waarom we de ene dag kosten nog moeite sparen om een hert te redden, waarna we ze even later massaal doodschieten.
Is het niet verwonderlijk dat een massa mensen, gekleed in een panda-pak, uren staat te wachten om twee panda’s te verwelkomen, terwijl ze een broodje koe eten? Waarom dat onderscheid in dieren?
Als we gezond kunnen leven zonder een levend wezen te misbruiken, pijn te doen of te doden, waarom zouden we dat dan niet doen? Er zijn zóveel smaakvolle alternatieven.
Meer redenen waarom vegetariërs vlees noch vis eten ❯
Wat kun je verder doen?
Op de pagina ‘Voedselverspilling tegengaan’ lees je hoe je de koelkast goed indeelt en er staan tips en recepten die je ideeën geven waardoor je minder voedsel weg hoeft te gooien. Ook goed voor je portemonnee!
Heb jij tips?
We verzamelen interessante tips, apps en websites die helpen voedselverspilling tegen te gaan. Onze lijst wordt regelmatig aangevuld. Heb je een goede aanvulling?