Groente van het seizoen april
Groente en fruit in de maand april
Waarom groente van het seizoen april?
Milieubewust eten? Koop groenten van het seizoen 🙂
Bijna alle soorten groente en fruit zijn in Nederland altijd verkrijgbaar. Dus hoezo ‘milieubewuste groente’?
Milieuvriendelijk
De groente en fruit in onderstaande lijst zijn beoordeelt op de totále milieubelasting. Dat wil zeggen: van de teelt, verpakking én het transport.
In de lijst staat er achter de groenten en fruit uit welk land je die het best kunt aanschaffen. Zo zijn in april bijvoorbeeld de sperziebonen uit Marokko (A) de milieuvriendelijkste keuze, terwijl sperziebonen uit Kenia (E) de milieu onvriendelijk keuze is.
In de lijst staan alleen groenten en fruit met een A label.
Groente van het seizoen
Kasgroenten kosten veel energie
De teelt van kasgroenten kost tot tien keer méér energie als dat van groenten die buiten (=in volle grond) gekweekt is.
Daardoor kan een groente in volle grond gekweekt uit Nieuw-Zeeland, ondanks het vervoer, minder belastend zijn voor het milieu dan dezelfde groente in kas gekweekt uit Nederland.
Hollandse groente gekweekt in de volle grond
Dus heb je de keuze, koop dan in volle grond gekweekte groente en fruit uit Nederland. Omdat dat goed is voor het milieu én voor de omzet van Nederlandse boeren.
Goedkoper en ‘lekkerder’
Ook is groente en fruit van het seizoen meestal een stuk goedkoper. Bovendien: wanneer je rabarber alleen eet als het ‘in het seizoen’ is, smaakt het na zo’n tijd wachten dubbel zo lekker! 🙂
Groente en fruit van de maand april
Alleen klasse A.
En hoe bewaar je groente en fruit van de maand april
Een koele plaats (12-15°C) is buiten de koelkast
Groente
- Aardappelen: Nederland, Duitsland, Israël. Je kunt aardappelen het best bewaren in een kartonnen doos of kist, op een koele, donkere, droge plaats. Ze zijn dan ongeveer een half jaar houdbaar.
- Aardpeer: Verenigde Staten. Aardperen kun je in de koelkast maximaal 7 dagen bewaren.
- Andijvie: de gewone uit Spanje is milieubewustere keuze dan die uit Nederland (C). De krulandijvie uit Nederland is D. Een struik andijvie is 2 dagen houdbaar in de koelkast, of 1-3 dagen op een koele plaats (12-15°C ). Gesneden rauwe andijvie is in een gesloten plastic zak 1 dag houdbaar in de koelkast.
- Bleekselderij: Nederland, Israël, Spanje. Bleekselderij blijft in de koelkast 2 dagen houdbaar, en zelfs 2-5 dagen op een koele plaats buiten de koelkast (12-15°C).
- Bloemkool: Frankrijk is de beste keuze, daarna Spanje. Bloemkool is in de koelkast 7-10 dagen houdbaar; buiten de koelkast (bij 12-15°C) 2-3 dagen.
- Bosui: Duitsland. Vermijd bosui uit Chili en Mexico Bewaar bosui op een koele (12-15°C), droge plaats buiten de koelkast.
- Broccoli: Frankrijk. Broccoli is 2-5 dagen houdbaar in de koelkast, en 1-2 dagen buiten de koelkast (12-15°C).
- IJsbergsla: Spanje. Sla is 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C ) is sla 1-2 dagen houdbaar.
- Koolrabi: Italië. Koolrabi kun je in de koelkast 2 dagen bewaren.
- Lamsoren: Nederland, Frankrijk. Lamsoren kun je 3-4 dagen in de koelkast bewaren.
- Mais: Verenigde Staten. Verse maiskolven zijn 3 dagen te bewaren in de koelkast.
- Postelein: Nederland. Postelein is 2 dagen te bewaren in de koelkast.
- Prei: Nederland. Prei is 14-21 dagen te bewaren in de koelkast.
- Raapjes: België. Raapjes zijn ruim een maand (tot 35 dagen) te bewaren buiten de koelkast. Bewaar ze op een koele plaats (12-15°C).
- Raapstelen: Nederland. Raapstelen zijn 2 dagen te bewaren in de koelkast.
- Rabarber: Nederland. Rabarber is 5-7 dagen te bewaren in de koelkast of 3-5 dagen buiten de koelkast. Bewaar de rabarber op een koele plaats (12-15°C ).
- Radijs: Nederland. Radijsjes zijn 6 dagen te bewaren in de koelkast.
- Rettich: Nederland, Spanje. Rettich is 6 dagen te bewaren in de koelkast.
- Rode biet: Nederland. Rauwe rode zomerbieten met loof zijn 5-7 dagen houdbaar in de koelkast, zonder loof 3 dagen. Winterbieten zijn meerdere weken op een koele plaats (12-15°C) houdbaar. Gekookte bieten zijn 2 dagen houdbaar in de koelkast.
- Rode kool: Nederland. Rode kool is 2-3 weken te bewaren buiten de koelkast. Bewaar het koel (12 tot 15°C). Een aangesneden rodekool kan afgedekt enkele dagen in de koelkast worden bewaard.
- Ronde tomaat: Marokko, Spanje. Tomaten zijn 7 dagen te bewaren. Bewaar ze op een koele plaats (12-15°C), dus niet in de koelkast.
Groente
- Savooie kool: Portugal. Een groene savooiekool is buiten de koelkast 5-7 dagen te bewaren. Gele savooiekool is 1-2 weken houdbaar. Bewaar kool op een koele plaats (12-15°C). Een (aan)gesneden savooiekool is afgedekt 1-2 dagen in de koelkast houdbaar.
- Schorseneren: Nederland. Schorseneren zijn 1-2 weken te bewaren. Bewaar schorseneren op een koele plaats (12-15°C).
- Snijboon: Marokko. Snijbonen uit Nederland, Egypte (D) en uit Kenia (E). Snijbonen zijn 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) blijven ze ook 2 dagen goed.
- Sperzieboon: Marokko. Sperziebonen uit Nederland, Egypte (D) en uit Kenia (E). Sperziebonen zijn 2 dagen te bewaren. Koel bewaard (12-15°C) blijven ze 3-4 dagen goed. Sperziebonen zijn gevoelig voor lage temperatuur bederf (donkere vlekken), dus niet in de koelkast.
- Spinazie: Nederland, België. Spinazie is 2 dagen te bewaren in de koelkast.
- Spitskool: Portugal, Spanje. Spitskool is 2-3 dagen te bewaren in de koelkast. Gesneden spitskool is 1 dag in de koelkast houdbaar.
- Spruiten: Marokko. Spruiten zijn 7 dagen te bewaren in de koelkast.
- Ui: Nederland, Australië, Chili, Nieuw-Zeeland. Uien zijn 1-2 maanden te bewaren. Bewaar ze op een koele, droge plek (12-15°C).
- Veldsla: Nederland, Italië. Veldsla is 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) blijft veldsla 1-2 dagen goed.
- Venkelknol: Italië. Venkel is 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) blijft venkel 2 dagen goed.
- Vleestomaat: Marokko, Spanje. Eventueel uit Nederland (B) Tomaten zijn 7 dagen te bewaren. Bewaar ze op een koele plaats (12-15°C), dus niet in de koelkast.
- Winterpostelein: Nederland. Postelein is 2 dagen te bewaren in de koelkast.
- Witte Kool: Nederland. Witte kool is 2-3 weken te bewaren. Bewaar het op een koele plaats (12-15°C).
- Witlof: Nederland, België, Italië, Spanje. Witlof is 10 dagen te bewaren in de koelkast.
- Wortelen (bospeen / waspeen): Spanje. Onbewerkte, rauwe wortelen kunt tot 35 dagen bewaren. Bewaar ze op een koele plaats (12-15°C). Waspenen kunt u 7 dagen bewaren in de koelkast.
- Wortelen (winterpeen): Nederland. Winterwortelen buiten de koelkast bewaren op een koele plaats (12-15°C).
- Zeekraal: Nederland, Frankrijk. Zeekraal is 4 dagen te bewaren in de koelkast.
- Zoete Aardappel: Verenigde Staten. Zoete aardappelen zijn ongeveer een half jaar houdbaar. Bewaar ze op een koele en donkere plaats (12-15°C).
Fruit
- Ananas: Costa Rica. Bewaar een ananas buiten de koelkast op een koele, donkere plek van 12-15°C. Zo is een ananas 1-7 dagen houdbaar.
- Appel: Nederland, Argentinie, Brazilië, Chili, Frankrijk. Appels in de koelkast 14-28 dagen bewaren. Op een koele plaats buiten de koelkast van 12-15°C blijven appels 1-7 dagen goed.
- Banaan: Colombia, Costa Rica, Ecuador. Bananen bewaar je buiten de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) blijven ze 2-6 dagen goed.
- Granaatappel: Zuid-Afrika. Granaatappels zijn in de koelkast 5-7 dagen houdbaar.
- Grapefruit: Verenigde Staten. Bewaar grapefruits buiten de koelkast maar wel koel (12-15°C); ze blijven dan 1-2 weken goed.
- Kiwi: Chili. Kiwi’s zijn 2-6 dagen houdbaar als ze koel (12-15°C) bewaart worden. In de koelkast zijn ze 1-3 weken houdbaar.
- Limoen: Brazilië. Limoenen blijven in de koelkast 1-2 weken goed.
- Meloen: Panama, Costa Rica. Meloenen zijn 3-4 dagen houdbaar als je ze koel bewaart (12-15°C). Watermeloen wel in de koelkast. Net als aangesneden meloen (afgedekt met aluminiumfolie 1-2 dagen houdbaar).
- Peer (handpeer): Nederland. Koel bewaard (12-15°C) zijn peren 1-7 dagen houdbaar.
- Peer (stoofpeer): Nederland. Koel bewaard (12-15°C) zijn peren 1-7 dagen houdbaar.
Klasse B, C, D en E bij Milieu Centraal ❯