Groente van het seizoen juni
Groente en fruit in de maand juni
Waarom groente van het seizoen juni?
Hollandse groente gekweekt in de volle grond
Hoezo ‘groente van het seizoen juni’? Groente en fruit is toch altijd verkrijgbaar?
De Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal geeft aan wat de totale milieubelasting is. Dus van de teelt, verpakking en het transport van groente en fruit.
Kortom, voedsel uit Nederland uit de volle grond is de klimaat-vriendelijkste keuze. Dat komt omdat:
- Er dus geen verwarmde kas nodig is voor de productie.
- Het voedsel ook niet vervoerd hoeft te worden naar Nederland.
Kasgroenten kosten veel energie
De teelt van kasgroenten kost tot tien keer zoveel energie als dat van groenten uit de volle grond. Als gevolg daarvan gebruikt de glastuinbouw het overgrote deel van het totale energieverbruik in de Nederlandse landbouw.
Dit geldt echter niet voor duurzaam verwarmde kassen!
Asperges zijn geen A klasse
Ook zo’n zin in asperges? Al zijn er volop, zowel groene als witte asperges te koop, het is niet op ‘A niveau milieubewust eten’. Kun je de verleiding ook niet weerstaan? Kies dan voor de asperges uit Nederland (B) en laat asperges uit Peru liggen (E).
Behalve natuurlijk, als er een sticker “Zonde om weg te gooien” op zit 😉
Groente van het seizoen
Milieuvriendelijk
Het minst milieubelastend zijn (biologische) groenten- en fruitsoorten die in Nederland geteeld worden zonder verwarmde kas.
Je zou het niet denken, maar een groente in volle grond gekweekt in Nieuw-Zeeland kan ondanks het vervoer naar Nederland, minder belastend zijn voor het milieu dan in kas gekweekte groente uit Nederland.
Koop groenten van het seizoen
Dus heb je de keuze, koop dan in Nederland gekweekte groente en fruit van het seizoen. Omdat dat goed is voor het milieu én voor de omzet van Nederlandse boeren.
Goedkoper
Nog een reden is het voordeel voor de consument. Want groente en fruit van het seizoen is meestal goedkoper. Vers en vol vitaminen en mineralen van eigen bodem!
Overigens, wanneer je peultjes alleen eet als het ‘in het seizoen’ is, smaakt het na zo’n tijd wachten dubbel zo lekker! 🙂
Groente en fruit van de maand juni
Alleen klasse A.
En hoe bewaar je groente en fruit van de maand juni
Groente
- Aardappelen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Israël. Je kunt aardappelen het best bewaren in een kartonnen doos of kist, op een koele, donkere, droge plaats. Ze zijn dan ongeveer een half jaar houdbaar.
- Aardpeer: Verenigde Staten. Aardperen kun je in de koelkast maximaal 7 dagen bewaren.
- Andijvie: Nederland Een struik andijvie is 2 dagen houdbaar in de koelkast, of 1-3 dagen op een koele plaats (12-15°C ). Gesneden rauwe andijvie is in een gesloten plastic zak 1 dag houdbaar in de koelkast.
- Bleekselderij: Nederland. Bleekselderij blijft in de koelkast 2 dagen houdbaar, en zelfs 2-5 dagen op een koele plaats buiten de koelkast (12-15°C).
- Bloemkool: Nederland Bloemkool is in de koelkast 7-10 dagen houdbaar; buiten de koelkast (bij 12-15°C) 2-3 dagen.
- Bosui: Nederland, België, Duitsland. Vermijd bosui uit Chili en Mexico Bewaar bosui op een koele (12-15°C), droge plaats buiten de koelkast.
- Chinese Kool: Nederland. Chinese kool kun je 2 dagen in de koelkast bewaren.
- Verse doperwtjes: Nederland. Vermijd doperwten uit Kenia en Guatemala. Chinese kool kun je 2 dagen in de koelkast bewaren.
- IJsbergsla: Nederland. Sla is 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C ) is sla 1-2 dagen houdbaar.
- Koolrabi: Nederland, Duitsland. Koolrabi kun je in de koelkast 2 dagen bewaren.
- Kropsla: Nederland. Sla is 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C ) is sla 1-2 dagen houdbaar.
- Lamsoren: Nederland, Frankrijk. Lamsoren kun je 3-4 dagen in de koelkast bewaren.
- Mais: Verenigde Staten. Verse maiskolven zijn 3 dagen te bewaren in de koelkast.
- Paksoi: Nederland. Paksoi is in de koelkast 2 dagen houdbaar. Gesneden paksoi kun je 1 dag bewaren.
- Peultjes: Nederland. Vermijd peultjes uit Guatemala, Kenia, Madagaskar, Peru, Tanzania en Zimbabwe Peultjes zijn 5 dagen te bewaren in de koelkast.
- Postelein: Nederland. Postelein is 2 dagen te bewaren in de koelkast.
- Prei: Nederland. Prei is 14-21 dagen te bewaren in de koelkast.
- Raapjes: Nederland, België. Raapjes zijn ruim een maand (tot 35 dagen) te bewaren buiten de koelkast. Bewaar ze op een koele plaats (12-15°C).
- Rabarber: Nederland. Rabarber is 5-7 dagen te bewaren in de koelkast of 3-5 dagen buiten de koelkast. Bewaar de rabarber op een koele plaats (12-15°C ).
- Radicchio: Nederland. Radicchio is 10 dagen te bewaren in de koelkast.
- Radijs: Nederland. Radijsjes zijn 6 dagen te bewaren in de koelkast.
- Rettich: Nederland, Spanje. Rettich is 6 dagen te bewaren in de koelkast.
- Rode biet: Nederland. Rauwe rode zomerbieten met loof zijn 5-7 dagen houdbaar in de koelkast, zonder loof 3 dagen. Winterbieten zijn meerdere weken op een koele plaats (12-15°C) houdbaar. Gekookte bieten zijn 2 dagen houdbaar in de koelkast.
- Rode kool: Nederland. Rode kool is 2-3 weken te bewaren buiten de koelkast. Bewaar het koel (12 tot 15°C). Een aangesneden rodekool kan afgedekt enkele dagen in de koelkast worden bewaard.
Groente
- Savooie kool: Nederland. Een groene savooiekool is buiten de koelkast 5-7 dagen te bewaren. Gele savooiekool is 1-2 weken houdbaar. Bewaar kool op een koele plaats (12-15°C). Een (aan)gesneden savooiekool is afgedekt 1-2 dagen in de koelkast houdbaar.
- Snijboon: Marokko. Vermijd snijbonen uit Nederland, Egypte en zeker die uit Kenia. Snijbonen zijn 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) blijven ze ook 2 dagen goed.
- Sperzieboon: Marokko. Spanje is 2de keus. Sperziebonen uit Nederland, Egypte en zeker die uit Kenia zijn deze maand erg milieuonvriendelijk. Sperziebonen zijn 2 dagen te bewaren. Koel bewaard (12-15°C) blijven ze 3-4 dagen goed. Sperziebonen zijn gevoelig voor lage temperatuur bederf (donkere vlekken), dus niet in de koelkast.
- Spinazie: Nederland, Beldië. Spinazie is 2 dagen te bewaren in de koelkast.
- Spitskool: Nederland. Spitskool is 2-3 dagen te bewaren in de koelkast. Gesneden spitskool is 1 dag in de koelkast houdbaar.
- Spruiten: Marokko. Spruiten zijn 7 dagen te bewaren in de koelkast.
- Ui: Nederland, Australië, Nieuw-Zeeland. Uien zijn 1-2 maanden te bewaren. Bewaar ze op een koele, droge plek (12-15°C).
- Veldsla: Nederland. Veldsla is 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) blijft veldsla 1-2 dagen goed.
- Venkelknol: Nederland. Venkel is 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15 graden Celsius) blijft venkel 2 dagen goed.
- Witte Kool: Nederland. Witte kool is 2-3 weken te bewaren. Bewaar het op een koele plaats (12-15°C).
- Witlof: Nederland, België, Italië. Witlof is 10 dagen te bewaren in de koelkast.
- Wortelen (bospeen / waspeen): Nederland, Duitsland, Frankrijk, Israel. Onbewerkte, rauwe wortelen kunt tot 35 dagen bewaren. Bewaar ze op een koele plaats (12-15°C). Waspenen kunt u 7 dagen bewaren in de koelkast.
- Wortelen (winterpeen): Nederland. Winterwortelen buiten de koelkast bewaren op een koele plaats (12-15°C).
- Zeekraal: Nederland, Frankrijk. Zeekraal is 4 dagen te bewaren in de koelkast.
- Zoete Aardappel: Verenigde Staten. Eventueel uit Honduras. Zoete aardappelen zijn ongeveer een half jaar houdbaar. Bewaar ze op een koele en donkere plaats (12-15°C).
Fruit A score
- Aardbeien: Nederland. Aardbeien zijn in de koelkast 1-3 dagen houdbaar; buiten de koelkast kun je ze op een koele plaats (12-15 graden) 1 dag bewaren.
- Abrikoos: Frankrijk. Abrikozen zijn in de koelkast 5 dagen houdbaar; buiten de koelkast (12-15 graden) kun je ze 1-3 dagen bewaren.
- Ananas: Costa Rica. Bewaar een ananas buiten de koelkast op een koele, donkere plek van 12-15°C. Zo is een ananas 1-7 dagen houdbaar.
- Appel: Nederland, Argentinië, Brazilië, Chili, Frankrijk. Appels in de koelkast 14-28 dagen bewaren. Op een koele plaats buiten de koelkast van 12-15°C blijven appels 1-7 dagen goed.
- Banaan: Colombia, Costa Rica, Ecuador. Bananen bewaar je buiten de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) blijven ze 2-6 dagen goed.
- Granaatappel: Zuid-Afrika. Granaatappels zijn in de koelkast 5-7 dagen houdbaar.
- Grapefruit: Swaziland. 2de keus Zuid-Afrika Bewaar grapefruits buiten de koelkast maar wel koel (12-15°C); ze blijven dan 1-2 weken goed.
- Kersen: Nederland. Buiten de koelkast op een koele plaats (12-15 graden Celsius), blijven kersen 3-5 dagen goed.
- Kiwi: Chili. Kiwi’s zijn 2-6 dagen houdbaar als ze koel (12-15°C) bewaart worden. In de koelkast zijn ze 1-3 weken houdbaar.
- Limoen: Brazilië. 2de keus: Mexico. Limoenen blijven in de koelkast 1-2 weken goed.
- Meloen: Griekenland, Marokko, Panama. Meloenen zijn 3-4 dagen houdbaar als je ze koel bewaart (12-15°C). Watermeloen wel in de koelkast. Net als aangesneden meloen (afgedekt met aluminiumfolie 1-2 dagen houdbaar).
- Peer (handpeer): Nederland. Koel bewaard (12-15°C) zijn peren 1-7 dagen houdbaar.
- Perzik: Italië. Perziken zijn 3-5 dagen de bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) zijn ze 1-3 dagen houdbaar.
Klasse B, C, D en E bij Milieu Centraal ❯