Groente van het seizoen oktober
Milieuvriendelijk eten in de maand september
Waarom groente van het seizoen oktober?
Milieubewust eten? Koop groenten van het seizoen
Bijna alle soorten groente en fruit zijn in Nederland altijd verkrijgbaar. Dus hoezo ‘milieubewuste groente van het seizoen oktober’?
Je zou het niet denken, maar een groente in volle grond gekweekt in Nieuw-Zeeland kan ondanks het vervoer naar Nederland, minder belastend zijn voor het milieu dan in kas gekweekte groente uit Nederland.
Milieuvriendelijk
De onderstaande lijst geeft aan wat de totále milieubelasting is van een bepaalde groente. Dat wil zeggen: van de teelt, verpakking én het transport van de groente en fruit. De lijst laat per groente zien, uit welk land je die het best kunt aanschaffen voor de meest milieuvriendelijke keuze. Hier staat alleen de A klasse, beoordeeld door Milieu Centraal.
Groente van het seizoen
Kasgroenten kosten veel energie
De teelt van kasgroenten kost tot tien keer zoveel energie als dat van groenten uit de volle grond.
Hollandse groente gekweekt in de volle grond
Dus heb je de keuze, koop dan in Nederland, in volle grond gekweekte groente en fruit van het seizoen. Omdat dat goed is voor het milieu én voor de omzet van Nederlandse boeren.
Goedkoper
Nog een reden om te kiezen voor groente en fruit van het seizoen, is dat groente en fruit dan meestal een stuk goedkoper is. Vers en vol vitaminen en mineralen van eigen bodem!
Overigens, wanneer je pompoen alleen eet als het ‘in het seizoen’ is, smaakt het na zo’n tijd wachten dubbel zo lekker! 🙂
Groente en fruit van de maand oktober
Alleen klasse A.
En hoe bewaar je groente en fruit van de maand oktober
Groente
- Aardappelen: Nederland, Duitsland. Je kunt aardappelen het best bewaren in een kartonnen doos of kist, op een koele, donkere, droge plaats. Ze zijn dan ongeveer een half jaar houdbaar.
- Aardpeer: Verenigde Staten. Aardperen kun je in de koelkast maximaal 7 dagen bewaren.
- Andijvie: Nederland Een struik andijvie is 2 dagen houdbaar in de koelkast, of 1-3 dagen op een koele plaats (12-15°C ). Gesneden rauwe andijvie is in een gesloten plastic zak 1 dag houdbaar in de koelkast.
- Bleekselderij: Nederland. Bleekselderij blijft in de koelkast 2 dagen houdbaar, en zelfs 2-5 dagen op een koele plaats buiten de koelkast (12-15°C).
- Bloemkool: Nederland, Frankrijk. Bloemkool is in de koelkast 7-10 dagen houdbaar; buiten de koelkast (bij 12-15°C) 2-3 dagen.
- Boerenkool: Nederland Boerenkool is 7 dagen houdbaar in de koelkast. Gesneden boerenkool kun je nog 1 dag bewaren.
- Bosui: Nederland, België, Duitsland. Bewaar bosui op een koele (12-15°C), droge plaats buiten de koelkast.
- Broccoli: Duitsland, Frankrijk. Broccoli is 2-5 dagen houdbaar in de koelkast, en 1-2 dagen buiten de koelkast (12-15°C).
- Chinese Kool: Nederland. Chinese kool kun je 2 dagen in de koelkast bewaren.
- IJsbergsla: Spanje. Sla is 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C ) is sla 1-2 dagen houdbaar.
- Knolselderij: Nederland. Knolselderij kun je op een koele plaats (12-15°C ) tot 3 weken bewaren.
- Koolraap: Nederland. Koolraap blijft ruim een maand (tot 35 dagen) goed, mits koel bewaard (12-15°C ).
- Koolrabi: Nederland, Duitsland, Italië. Koolrabi kun je in de koelkast 2 dagen bewaren.
- Kropsla: Nederland. Sla is 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C ) is sla 1-2 dagen houdbaar.
- Paksoi: Nederland. Paksoi is in de koelkast 2 dagen houdbaar. Gesneden paksoi kun je 1 dag bewaren.
- Pastinaak: Nederland. Pastinaak is 2-6 dagen te bewaren. Bewaar het op een koele plaats (12-15°C ).
- Peultjes: Nederland. Peultjes zijn 5 dagen te bewaren in de koelkast.
- Pompoen: Nederland, Frankrijk, Israël, Portugal, Spanje. Pompoen kun je 2 maanden bewaren. Bewaar de pompoen koel en donker (12-15°C). Eenmaal aangesneden moet je het vruchtvlees zo snel mogelijk verwerken.
- Postelein: Nederland. Postelein is 2 dagen te bewaren in de koelkast.
- Prei: Nederland. Prei is 14-21 dagen te bewaren in de koelkast.
- Raapjes: Nederland, België. Raapjes zijn ruim een maand (tot 35 dagen) te bewaren buiten de koelkast. Bewaar ze op een koele plaats (12-15°C).
- Raapstelen: Nederland. Raapstelen zijn 2 dagen te bewaren in de koelkast.
- Radicchio: Nederland. Radicchio is 10 dagen te bewaren in de koelkast.
- Radijs: Nederland. Radijsjes zijn 6 dagen te bewaren in de koelkast.
- Rammenas: Nederland. Rammenas is in een plastic zak zonder loof in de koelkast een week te bewaren.
- Rettich: Nederland. Rettich is 6 dagen te bewaren in de koelkast.
- Rode biet: Nederland. Rauwe rode zomerbieten met loof zijn 5-7 dagen houdbaar in de koelkast, zonder loof 3 dagen. Winterbieten zijn meerdere weken op een koele plaats (12-15°C) houdbaar. Gekookte bieten zijn 2 dagen houdbaar in de koelkast.
- Rode kool: Nederland. Rode kool is 2-3 weken te bewaren buiten de koelkast. Bewaar het koel (12 tot 15°C). Een aangesneden rodekool kan afgedekt enkele dagen in de koelkast worden bewaard.
- Ronde tomaat: Marokko, Spanje. Tomaten zijn 7 dagen te bewaren. Bewaar ze op 12-15°C, dus niet in de koelkast.
- Rucola: Nederland. Rucola is 3-4 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C ) is het 1-2 dagen houdbaar.
Groente
- Savooiekool: Nederland. Een groene savooiekool is buiten de koelkast 5-7 dagen te bewaren. Gele savooiekool is 1-2 weken houdbaar. Bewaar kool op een koele plaats (12-15°C). Een (aan)gesneden savooiekool is afgedekt 1-2 dagen in de koelkast houdbaar.
- Schorseneren: Nederland. Schorseneren zijn 1-2 weken te bewaren. Bewaar schorseneren op een koele plaats (12-15°C).
- Snijboon: Marokko. Snijbonen zijn 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) blijven ze ook 2 dagen goed.
- Sperzieboon: Marokko. Sperziebonen zijn 2 dagen te bewaren. Koel bewaard (12-15°C) blijven ze 3-4 dagen goed. Sperziebonen zijn gevoelig voor lage temperatuur bederf (donkere vlekken), dus niet in de koelkast.
- Spinazie: Nederland, België. Spinazie is 2 dagen te bewaren in de koelkast.
- Spitskool: Nederland. Spitskool is 2-3 dagen te bewaren in de koelkast. Gesneden spitskool is 1 dag in de koelkast houdbaar.
- Spruiten: Nederland, België, Polen. Spruiten zijn 7 dagen te bewaren in de koelkast.
- Tuinbonen: Marokko. Tuinbonen zijn 7 dagen te bewaren in de koelkast, wanneer ze nog niet zijn gedopt.
- Ui: Nederland. Uien zijn 1-2 maanden te bewaren. Bewaar ze op een koele, droge plek (12-15°C).
- Veldsla: Nederland, Italië. Veldsla is 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) blijft veldsla 1-2 dagen goed.
- Venkelknol: Nederland, Italië. Venkel is 2 dagen te bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15 graden Celsius) blijft venkel 2 dagen goed.
- Witte Kool: Nederland. Witte kool is 2-3 weken te bewaren. Bewaar het op een koele plaats (12-15°C).
- Witlof: Nederland, België. Witlof is 10 dagen te bewaren in de koelkast.
- Wortelen (bospeen / waspeen): Nederland, Duitsland. Onbewerkte, rauwe wortelen kunt tot 35 dagen bewaren. Bewaar ze op een koele plaats (12-15°C). Waspenen kunt u 7 dagen bewaren in de koelkast.
- Wortelen (winterpeen): Nederland. Winterwortelen buiten de koelkast bewaren op een koele plaats (12-15°C).
- Zoete Aardappel: Verenigde Staten. Zoete aardappelen zijn ongeveer een half jaar houdbaar. Bewaar ze op een koele en donkere plaats (12-15°C).
Fruit A score
- Abrikoos: Frankrijk. Abrikozen zijn in de koelkast 5 dagen houdbaar; buiten de koelkast (12-15 graden) kunt je ze 1-3 dagen bewaren.
- Ananas: Costa Rica. Bewaar een ananas buiten de koelkast op een koele, donkere plek van 12-15°C. Zo is een ananas 1-7 dagen houdbaar.
- Appel: Nederland, Frankrijk. Appels in de koelkast 14-28 dagen bewaren. Op een koele plaats buiten de koelkast van 12-15°C blijven appels 1-7 dagen goed.
- Banaan: Colombia, Costa Rica, Ecuador. Bananen bewaar je buiten de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) blijven ze 2-6 dagen goed.
- Granaatappel: Iran, Israël. Granaatappels zijn in de koelkast 5-7 dagen houdbaar.
- Grapefruit: Mexico. Bewaar grapefruits buiten de koelkast maar wel koel (12-15°C); ze blijven dan 1-2 weken goed.
- Kiwi: Chili. Kiwi’s zijn 2-6 dagen houdbaar als ze koel (12-15°C) bewaart worden. In de koelkast zijn ze 1-3 weken houdbaar.
- Limoen: Brazilië. Limoenen blijven in de koelkast 1-2 weken goed.
- Mandarijn: Marokko. Mandarijnen blijven 5-10 dagen goed als u ze koel en donker bewaart (12-15°C). Bij voorkeur niet in de koelkast bewaren.
- Meloen: Brazilië, Spanje. Meloenen zijn 3-4 dagen houdbaar als je ze koel bewaart (12-15°C). Watermeloen wel in de koelkast. Net als aangesneden meloen (afgedekt met aluminiumfolie 1-2 dagen houdbaar).
- Peer (hand- en stoofpeer): Nederland. Koel bewaard (12-15°C) zijn peren 1-7 dagen houdbaar.
- Perzik: Italië. Perziken zijn 3-5 dagen de bewaren in de koelkast. Koel bewaard (12-15°C) zijn ze 1-3 dagen houdbaar.
- Sinaasappel: Uruguay, Zuid-Afrika. Sinaasappelen zijn 1-3 weken buiten de koelkast te bewaren.
Klasse B, C, D en E bij Milieu Centraal ❯