Vegetariër worden
Waarom word je vegetariër en hoe
Waarom vegetariër worden
Er zijn verschillende redenen waarom mensen vegetariër worden. In Europa is dat meestal gezondheid en steeds vaker ook dierenleed of milieu.
Vooral mensen die om principiële redenen vegetariër worden, gaan zich na een tijdje meer verdiepen in de achtergrond van vegetarisme.
Na verloop van tijd wordt het de ‘starter’ steeds meer duidelijk dat er verbanden liggen tussen de vlees- en visindustrie en misstanden in de wereld. Vegetarisme wordt dan over het algemeen meer een ‘levensstijl’ dan een dieet. Wereldproblematiek en fair trade, gezond en biologisch eten, een gezond lichaam en gezonde geest zijn onderwerpen die steeds meer aandacht krijgen.
Als gevolg daarvan worden meer dingen die eerst zo leuk leken, een stuk minder interessant. Bijvoorbeeld dierentuinen en verzorgingsmiddelen die op dieren zijn getest of waar dieren in zijn verwerkt of dat leuke leren jasje.
Tegen dierenleed
Veggies zijn tegen dierenleed.
Vegetariërs en veganisten vinden een dier niet minderwaardig aan de mens. Dat bijvoorbeeld een muis en en een koe evenveel rechten hebben als een hond en een olifant.
Stel je eens twee grote graafmachines voor. De één schept suikerbieten in de vrachtwagen voor transport, de ander dode koeien die geruimd worden. Bij de eerste voel je niets, bij de tweede wel.
Verbeeld je eens dat je kind een kalf knuffelt op de kinderboerderij en je zou je kind vertellen dat het dier straks voor jullie gedood wordt, en jullie vanavond z’n vlees eten. Hoe zou je kind reageren?
Verbeeld je eens dat je in een situatie zit waar je écht honger hebt. Voor je staat een koe die je zou moeten doden en ligt er groente. Wat kies je dan?
Instinctief willen de meeste mensen(kinderen) geen dier doden.
Juist omdat een dier een levend, weerloos wezen is, hoort het als zodanig beschermt te worden.
“Alle wezens met gevoel moeten ernstig genomen worden in hun ontwikkeling als individuen. Hun welzijnsnoden en vitale belangen moeten gerespecteerd worden….
Wanneer men van iemand zegt dat hij geen rechten heeft, is dat eigenlijk hetzelfde als zeggen dat hij niet meetelt, laat staan bestaat. Zo iemand wordt als minderwaardig of zelfs waardeloos beschouwd en behandeld. Dat is nu precies wat er met talloze dieren gebeurt.
Dier = minderwaardig = product
Bekijk het begin van deze video en verbeeld je dat de kippen puppies waren.
De bio-industrie is al helemaal een doorn in het oog van vegetariërs en veganisten.
Het milieu
Een andere reden krijgt steeds meer bijval: het milieu. Het eten van dieren heeft een veel slechtere invloed op het milieu dan plantaardige voedingsmiddelen.
Als álle mensen van de wereld één dag in de week vegetarisch eten, zou de uitstoot van broeikassen zodanig dalen dat de grootste milieuproblemen zijn opgelost.
Als iedereen in Nederland één dag in de week geen vlees zou eten
- Worden de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid gehaald.
- Kan de vleesconsumptie dalen met ca. 14%.
- Verminderd de CO2-uitstoot te vergelijken met 430.000 minder auto’s op de weg.
Nederland heeft in tegenstelling tot andere landen erg vruchtbare grond. Toch kan ons huidige voedselpatroon met vlees niet door de Nederlandse grond geleverd worden. Bij vegetarische voeding zou dit wel mogelijk zijn. Bij veganistische voeding zou er zelfs vruchtbare grond ‘over’ zijn.
Overbemesting
Behalve stank ( ammoniac) die slecht is voor onze gezondheid, veroorzaakt de mest van intensieve veeteelt milieuschade. Doordat er teveel dieren worden gehouden kan de bodem de hoeveelheid mest niet verwerken. Hierdoor komen schadelijke stoffen als nitriet in het grondwater. Ook komt mest in rivieren en sloten terecht. Dit is slecht voor de natuur en de gezondheid. Er is extra energie nodig om dit water weer geschikt te maken voor drinkwater.
Hier probeert men iets aan te doen. Bijvoorbeeld door de invoering van de fosfaatrechten. Dit werd weer uitgesteld tot 1 januari 2018. De Europese Commissie noemde de rechten een verkapte vorm van staatssteun, omdat er vanaf de introductie een tekort aan rechten ontstaat. Iets wat als staatssteun gezien wordt mag niet ingezet worden om aan een Europese norm, die al overtreden is, te voldoen.
Dieren die hun voedsel herkauwen produceren methaangas. Bij mest komt veel methaan en lachgas vrij. Deze stoffen zijn vele malen schadelijker voor de ozonlaag dan de CO2 waarover zoveel gesproken wordt.
Ontbossing
Kilometers bos wordt dagelijks ontgonnen om plaats te maken voor akkerbouw. Akkerbouw voornamelijk voor dieren wel te verstaan. Granen, mais, soja. Ontbossing waardoor planten (en daarmee veel mogelijke medicijnen) verdwijnen, en dieren als de tijger en olifant geen plaats meer hebben om te leven.
Overbevissing
Deze video legt het in iets meer dan 3 minuten uit.
Kweekvis
Kweekvis klinkt heel duurzaam, maar bij kweekvis gaat ongeveer drie keer de voedingswaarde verloren.
Gekweekte vis draagt onbekende visziekten over op wilde vis en schelpdieren. Minstens de helft van de wilde zalm die in aanraking komt met gekweekte zalm, sterft. Als ze het overleven en babyzalmpjes krijgen, missen ze het vermogen om terug van de zee naar de rivier te gaan om te paaien. Zo sterft wilde zalm uiteindelijk uit.
Om één ton zalm te kweken wordt 3,3 ton zandspiering, sprot en krill tot visvoer verwerkt. Deze vissen worden niet door mensen gegeten, maar vormen wel een belangrijke schakel in de voedselketen in zee. Kweekvis krijgt voer dat wilde vis nodig heeft. De oceanen worden met de toenemende vraag leeggevist om kweekvis te voeden. Eet als je vis eet daarom liever wilde vissoorten die alleen planten eten.
Kweekvissen leven net als alle dieren in de bioindustrie, opeengepakt en hebben hierdoor veel diergeneesmiddelen nodig. Dit komt terecht in de vis en de zee.
Kweekvissen-mest zit ook vol met bijvoorbeeld fosfaten en stikstof. Dit stimuleert de algengroei. Nederlandse viskwekerijen filteren wel ammoniak en nitraat uit het water.
Godsdienst
Ruim 80% van de wereldbevolking hangt een religie aan met voorschriften over voedsel. Het ene geloof gaat daar strikter mee om dan het andere. Van bepaalde dieren niet eten tot het Jainisme, een extreem voorbeeld van om godsdienstige redenen geen vlees eten.
De bijbel doet over ethisch vegetarisme geen duidelijke uitspraken. Toch kiezen veel christen voor vegetarisme omdat deze manier van dieren produceren niet overeenkomt met rentmeesterschap. Op 26 augustus 2015 is de vegan church in Zoetermeer opgericht.
Wereldvoedselprobleem
Er wordt veel honger geleden in delen van Afrika en Zuid-Azië. Aan de andere kant dood overgewicht meer mensen dan ondergewicht. Veevoer bestaat voor een groot deel uit soja en mais dat voor menselijke consumptie geschikt is. Eén kilo rundvlees = ca. 7 kilo plantaardig krachtvoer dat beter rechtstreeks door mensen gegeten kan worden.
De huidige vleesconsumptie is alleen in de rijke landen mogelijk. Net zoals vlees in Nederland voor de oorlog een luxe-product voor de rijken was is dat nog steeds zo in sommige landen.
Dus arme mensen mogen van jou geen vlees!
Ik vind dat zo’n vage uitspraak… klagen mensen er wel eens over dat arme mensen nooit Almaskaviaar of een Yubari King-meloen kunnen kopen?
Doordat de bevolkingsgroei toeneemt en er steeds meer mensen komen die vlees en vis willen eten, wordt steeds meer akkergrond gebruikt om voer voor dieren te kweken. Een logisch gevolg dat mensen die honger hebben gaan op de vlucht naar streken waar wel voedsel is.
Gezondheid
De meningen blijven wat verdeeld, maar allerlei onderzoeken laten zien dat vegetariërs langer leven en minder overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten hebben.
Dit is overigens niet geheel en alleen aan het vegetarische dieet te danken. Vegetariërs leven over het algemeen bewuster. Hierdoor wordt sneller gekozen voor gezond voedsel en een gezonde levensstijl.
Lees hier over wat je moet eten om gezond te blijven als vegetariër ❯
Virussen van dier op mens
Nog een reden om tegen bioindustrie te zijn is het gevaar van virussen. Virussen die dood en verderf zaaien tussen op elkaar gepropte dieren en virussen die overspringen van dier naar mens, zoönosen. Q koorts, COVID-19
Vegetariër worden met beleid
Vegetariër worden gaat bij de één geleidelijk, bij de ander van de één op de andere dag. Dat hangt meestal af van de reden waarom je vegetariër wordt.
Als je een echte vleeseter bent, kan het best lastig zijn als je vlees en vis in één keer wilt laten staan. Je kunt beginnen met een paar dagen zonder vlees (= flexitariër ). Op de andere dagen eet je biologische kip, het milieuvriendelijkste vlees. Je levert dan al een belangrijke bijdrage aan een beter milieu.
Niet zomaar vlees en vis weglaten
Verdiep je in je nieuwe dieet
Mijn advies is je wel even echt te verdiepen in de gevolgen van je nieuwe dieet. Je wilt tenslotte geen voedseltekorten.
Vegetariër word je namelijk niet door zomaar je vlees en vis weg te laten. De voedingsstoffen die hierin zitten moeten uit andere producten gehaald worden.
Eiwitten zitten in vlees en vis maar ook in hennepzaad en kikkererwten. Vegetariërs kunnen door eieren te eten in de benodigde vitamine B12 behoefte voorzien. Veganisten vullen B12 aan met een supplement.
Lees hier meer over gezonde vervangers ❯
Nieuwe geuren en smaken
Kruiden en granen
Als je gewend bent aan aardappels, groente, vlees en je ziet de recepten op allerlei blogs, kan de moed je misschien in de schoenen zinken. Wees gerust, als je verder op de dag goed aan je zuivel, granen, groente, zaden, noten en fruit denkt en ’s avonds aardappel, groente en vleesvervanger eet is er niets aan de hand.
Vegetarische keuken
De vegetarische keuken bestaat al eeuwen in landen als bijvoorbeeld India. In de 60′ 70’er jaren zijn veel van de recepten ‘geïmporteerd’ en daarmee allerlei ‘vreemde’ kruiden, bonen en granen. Hippie-voer.
Nu vind je restaurants en eethuisjes in alle geuren en smaken en zal het allemaal wat bekender zijn.
Gierst, boekweit, haver, bruine rijst, dahl, sojabrokken en seitan. Tahin, sojasaus, tamari, garam massala, kurkuma en mosterdzaad. Misschien allemaal onbekende namen, laat staan smaken.
Erg leuk om op een vrije dag eens mee te experimenten! Je kunt natuurlijk ook gewoon bij een Indiaas restaurant wat hapjes proeven 😉 Wat je lekker vindt, kun je thuis namaken.
Vleesvervangers
Wel of niet
Veel mensen die al wat langer vegetariër zijn, hebben soms wat moeite met kant en klare vleesvervangers.
Op zich is elk initiatief waardoor er minder dieren gefokt en geslacht worden zéker toe te juichen.
Maar er kleven wat bezwaren aan.
Milieu: niet veel zin
Als je vegetariër bent geworden om het milieu te sparen, heeft het eten van vleesvervangers namelijk niet veel zin. Britse onderzoekers onderzochten dat bewerkte vleesvervangers uit andere landen, meer schade toebrengen aan het milieu dan vlees en zuivel uit eigen land. Dit komt door het productieproces en transport.
Schrik niet: kaas en vleesvervangers van zuivel hebben een hogere milieubelasting dan kip en eieren!
Een vleesvervangers van zuivel scoort iets beter dan kaas.
Verpakking: best heel veel
Al die vleesvervangers zijn verpakt in plastic met nog een kartonnetje er omheen. Behalve veel extra, al dan niet ecologisch verantwoord verpakkingsmateriaal, kost het produceren, verpakken en transporteren veel energie.
Een waar vege-paradijs in de @DelhaizeNL. Nooit klagen dat je geen keuze hebt als #vegetariër #dzv Wel veel #verpakking #dagenzondervlees pic.twitter.com/PUSSER0kyI
— Karel Nijs (@NoRulesJustWord) 12 maart 2017
Zijn vleesvervangers gezond?
Vleesvervangers op basis van soja
De vraag of vleesvervangers gezond zijn, zit hem in een paar punten. Onderzoek zelf of je het gebruik van GMO soja en granen, waar veel vleesvervangers van gemaakt zijn, nadelig vindt. Bepaal na onderzoek zelf of je ongefermenteerde soja nadelig vindt of niet. Vraag je tijdens je onderzoek altijd af wie het onderzoek financiert en hoe en op hoeveel getest is.
Voor meer informatie over soja is te lezen op “Wat moet je eten om gezond te blijven?” ❯
Eet en drink als je het niet vertrouwt minder soja en kies liever voor gefermenteerde. Koop biologische producten als je genetisch gemanipuleerde soja wilt vermijden.
Vleesvervangers op andere basis dan soja
Vlees vervangende producten worden ook gemaakt op basis van o.a. zuivel of eieren, maïs, kikkererwten, paddenstoelen of noten.
Kies liever voor biologische zuivel, eieren en mais producten als je genetisch gemanipuleerd voedsel wilt vermijden.
Het nadeel van veel vleesvervangers is dat ze vaak erg bewerkt zijn, te veel zout en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen bevatten. Lees het etiket om te weten wat je eet.
Eieren
Scharreleieren… het klinkt zo lieflijk en landelijk. Wist je dat eieren ‘scharrel’ mogen heten als er 9 kippen worden gehuisvest op één vierkante meter? Scharrelkippen komen nóóit buiten!
Vrije uitloop- en graseieren krijgen een kleine uitloopruimte. Maar hun snavels (met zenuwen en tastzintuigen) worden gekapt omdat de boer wil voorkomen dat ze elkaar dood pikken. Dat doen kippen door de te kleine ruimte en blijven ze ook doen ná het kappen.
Koop daarom liever biologische eieren. Binnen nog steeds max 6 kippen op een vierkante meter, maar ze kunnen naar buiten en eten biologisch voer (zonder GMO).
Het beste koop je Demeter: heeft de diervriendelijkste eieren en zuivelproducten.
Lees hier meer over gezonde vervangers ❯
Vegetarisch koken kost tijd
Alle goede dingen komen langzaam is op een traditionele vegetarische keueken wel van toepassing. Bruine rijst koken duurt langer dan aardappelen.
Je zult merken dat als je het ritme te pakken hebt het heel gewoon wordt. Met als resultaat veel smaakvoller, slanker en diervriendelijker voedsel met pure voedingsstoffen.
Zet bijvoorbeeld als je opstaat je rijst op terwijl je broodjes en koffie maakt. Zet het in een hooikist of rol er een dekbed omheen en als je ’s avonds weer thuiskomt is de rijst gaar. Easy peasy.
Heeft vegetarisch eten wil zin?
Dat is een heel terechte vraag. Vegetariërs gebruiken immers wel zuivelproducten. En die zuivel komt er niet zonder dat koeien stiertjes krijgen. Vegetariërs eten wel eieren. En die komen er niet zonder dat er haantjes worden geboren.
Er lijden nog steeds dieren door zuivel en eieren
Ook bij een vegetarisch dieet lijden er dieren en worden er dieren voor niets gedood. Daarmee verdwijnt een deel van het principiële ideaal sinds men niet meer de mogelijkheid heeft zelf dieren te houden.
Een kip legt gemiddeld 320 eieren voor ze na een jaar eieren leggen gedood wordt omdat de hoeveelheid eieren vanaf het 2de jaar afneemt.
Als een vegetariër meer eieren dan het gemiddelde van 200 zou eten, kost dat ca. 1 legkip per jaar het leven.
Een koe produceert haar melk doordat ze kalveren krijgt, zo’n 30.000 liter tijdens de levensproductie. Daarvoor moet ze 3 tot 4 kalveren krijgen.
Gemiddeld eet en drinkt een mens ca. 240 zuivel per jaar. In een mensenleven ca. de melk van 1 koe in haar levensproductie.
Als 1 kalf wordt gebruikt ’ter vervanging’, dan blijven er nog 2 tot 3 ‘overbodige’ kalveren over.
Met dit in het achterhoofd kun je proberen je zuivel en dan met name het gebruik van kaas te verminderen.
Als je zuivel koopt van het merk Demeter voorkom je zoveel mogelijk dierenleed. Kijk ook eens in je buurt of er iemand is die kippen houdt en bij wie je eieren kunt kopen.
Ja, het is zinvol om vegetarisch te eten
Door je hele leven vegetarisch te eten worden gemiddeld 727 dieren bespaart van lijden en de dood. Daarnaast is het óntzettend veel beter voor het milieu dat alle dieren die je anders gegeten zou hebben, nu niet geboren, gevoed, vervoert en verwerkt hoeven te worden.