Voedselverspilling tegengaan
Voorbeelden, recepten en blog met duurzaam voedsel
Heb je restjes of groenten over?
Vul producten in die je nog hebt liggen. Vind een recept waarin die producten gebruikt worden.
Wat kun je doen met restjes eten
Wat kun je verder doen?
Nog wat tips voor duurzaam eten:
- Maak een boodschappen lijstje. Zo koop je niet teveel en ga je voedselverspilling tegen.
- Neem bij het doen van de boodschappen je eigen boodschappentas/mand/tasje voor groente/fruit/brood mee.
- Woon je op loop- of fietsafstand? Doe de boodschappen dan lopend of op de fiets. Dit bespaart brandstof, geld en uitstoot.
- Koop groeten en fruit van het seizoen. De ‘Groente- en Fruitkalender’ van milieucentraal helpt daarbij.
- Bewaar je voedsel op de juiste manier en deel je koelkast goed in.
- Proef of het eten nog goed is. Eten blijft vaak langer goed dan op het pak vermeld staat.
- Heb je eten over? In de koelkast blijft het eten zeker nog 2 dagen goed. Laat het koud worden voor je het in de koelkast zet. Maak er iets anders van of vries het in.
- Koop zo weinig mogelijk in verpakking. Laat het desnoods in de winkel. Neem je eigen tasjes en zakjes mee. Let op; sommige verpakkingen houden je groente beter houdbaar. Dat gaat voedselverspilling juist tegen. Plastic om een komkommer verlengt de houdbaarheid met ca. 10 dagen.
- Koop zoveel mogelijk biologische en fair trade producten.
- Huur een volkstuin, kweek in je eigen tuin of balkon je eigen biologische groenten. Pas op met luchtverontreiniging in de stad. Binnen zijn er maar weinig groenten geschikt voor kweek zonder energieverbruik voor groeilampen.
Apps
Hieronder een aantal apps en websites die verspilling van voedsel tegengaan. Heb je een aanvulling? Laat het ons weten ❯
Thuisafgehaald.nl is een fijne website voor mensen die te weinig tijd hebben om te koken en afhaalvoedsel willen vermijden. Ook handig voor ouderen en alleenstaanden. Overal in Nederland zijn afhaalkoks te vinden.
De app To Good To Go is vrij bekend en door heel Nederland doen er al ondernemers mee.
De Slim Koken-app van het Voedingscentrum helpt om minder voedsel te verspillen. Koop-, kook- en bewaartips.
nfdwstd.com. kan alleen via de app. Landelijk. Supermarkten bieden afgeprijsde producten aan.
resq-club.com. Nu alleen nog Amsterdam.
restoranto.com. App voor Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Haarlem. Voor elke maaltijd die jij besteld via de Restoranto app, doneren zij een maaltijd aan een Oegandees kind dat honger heeft.
Juiste koelkast indeling
Gebruik je koelkast optimaal door de producten op de juiste plek te bewaren. De temperatuur in de koelkast verschilt per plank. Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
Bij koelkasten met een vriesgedeelte boven het koelgedeelte is de plank boven de groentelades het warmst.
Anders geldt over het algemeen, dat de plank boven de groentelade het koudst is. Even checken dus.
Mogen aardappels in de koelkast? Lees hier welke groente en fruit in de koelkast mag ❯
Groentelade
- Blad- en koolgroente.
- Verse kruiden.
- Paddenstoelen.
Koudste rek
- Melk, karnemelk, yoghurt, vla, slagroom, limonade, sap.
Rekken in het midden
- Kaas.
- Tofu.
- Verse seitan.
- Restjes.
- Toetjes, gebak.
Warmste rek
- Boter en margarine. Roomboter blijft buiten de koelkast
- Door conserveringsmiddelen hoeft het niet persé: mayonaise en ketchup ed.
- Ongeopende flessen/pakken hoeven meestal niet in de koelkast, zelfgemaakte limonade, vruchtensap.
- Geopende potten met bijv. augurken, zilveruitjes.
Deur
- Boven; boter en margarine, eieren.
- Potjes, tubes en medicijnen die in de koelkast bewaard moeten.
- Geopende pakken zuivel/vruchtensap.
Wat mag in de koelkast
Niet geschikt om in de koelkast te zetten.
- Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika en komkommer buiten de koelkast bewaren tot ze aangesneden zijn.
- Wintergroenten zoals winterpeen, pastinaak en ui niet in de koelkast bewaren, maar op een koele, droge en donkere plek.
- Olijf- en zonnebloemolie wordt dik en ondoorzichtig als het te lang staat. en er ontstaan vlokjes door stolling. Koop olie het liefst in een donkere fles en bewaar het op een donkere koele plek.
- Basilicum verwelkt sneller in de koelkast. Het neemt alle geuren op uit de koelkast. Zet ze liever met de stengels in wat water. Als je een topje in een vaasje zet, komen er wortels aan.
- Aardappelen in de koelkast worden zoet en zanderig omdat het zetmeel in suiker wordt omgezet. Bewaar aardappels in een papieren zak, voor een betere luchtcirculatie, op een koele plaats.
- Uien horen ook niet in de koelkast. Leg ze op een koele plaats, maar niet tegen de aardappels aan. Die laten de uien sneller verrotten.
- Brood wordt sneller droog in de koelkast. Vries het brood liever per dagelijkse porties in.
- Onrijp tropisch fruit, bv mango, ananas, kiwi en bananen, in de fruitschaal zonder plastic zak.
- Avocado’s alleen in de koelkast zetten als ze overrijp zijn of als er al van gegeten is. Door de pit erin te laten blijft het restant langer goed. Onrijp? Rijpen op Fruitschaal.
Wel geschikt om in de koelkast te zetten.
- Bladgroenten zoals sla en andijvie, rauwkost. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld prei, bleekselderij, witlof, bospeen en sperziebonen.
- Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten in de koelkast.
- Rijp fruit, zacht fruit, appels, peren in de koelkast.
- Voorgesneden groenten moeten altijd in de koelkast bewaard worden, in de originele verpakking.
- Tofu in een bakje met vers water dat je elke dag ververst. Zurige geur is niet meer goed. Sluit het bakje goed af, het neemt andere geuren en smaakjes op.
- Eieren bewaar je in de koelkast om de groei van salmonella bacteriën tegen te gaan. Bewaar ze met de punt naar beneden. Ze blijven langer goed omdat de luchtkamer zo niet beschadigt.
Tomaten, bananen, peren, appels en kiwi’s scheiden het onschadelijke ethyleen af. Bewaar ze niet naast de daarvoor gevoelige komkommer, broccoli, aubergine, paprika, champignons en koolsoorten. Ze krijgen er plekken van en worden sneller bitter.