Aardappelgerechten, Herfst recepten, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Veganistisch, w42
Fruitige zuurkool met gerookte tofu – Vegan
Veel mensen kopen gemalen lijnzaad. Niemeerdoen! 🙂 gebroken zaadjes ‘oxideren’ omdat het veel omega-3 vetzuren bevat. Beter koop je hele zaadjes en maal je ze vlak voor gebruik grof in de vijzel. Het is verstandig af en toe lijnzaad te eten als je vegetarisch/ veganistisch eet. Het bevat een vorm van omega 3, iets anders dan in vette vis, maar het wordt omgezet in dezelfde goede stoffen. Als het lijnzaad gebroken is, kan de omega 3 beter opgenomen worden. In tegenstelling tot veel andere oliën en zaden is de verhouding tussen de omega-3 en Omega-6 ook heel goed (veel meer 3). Lijnzaad bevat verder heel veel vezels en antioxidanten. Eet ze toch niet té veel, niet dagelijks en niet meer dan 4 el per dag anders worden je darmen ‘lui’. Bovendien bevatten ze cyanide waardoor je niet meer moet gebruiken. Mannen minder dan vrouwen. Dat klinkt ‘eng’, maar als je je hieraan houdt, wijzen onderzoeken uit dat het zelfs supergezond is!
Ingrediënten fruitige zuurkool met gerookte tofu
Voor 2 personen
Fruitige zuurkool
* 2 ruime el lijnzaad.
* Aardappelen naar behoefte
* Zakje zuurkool
* 1 ui
* Vers gemalen zwarte peper
* Vers geraspte nootmuskaat
* Zelfgemaakte appelsiroop ❯
* 1 banaan
* 1 appel
Gerookte tofu
* 1 blok gerookte tofu (Jumbo, Ekoplaza, bio als je GMO soja wil vermijden)
* Snufje Himalaya zout
* Jusblokjes
Voorbereiding van de vegan fruitige zuurkool en gerookte tofu
1. Eerst zet ik het lijnzaad even in wat water.
2. Daarna schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke, wat kleinere stukken en stoom / kook ze in ca. 15 minuten gaar.
3. Vervolgens schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in plakjes.
Bereiding van de fruitige zuurkool
4. Laat dan een pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de ui even aan. Als dat glazig wordt voeg je de peper en nootmuskaat toe.
5. Leg dan de zuurkool in de pan en trek dat uit elkaar, waarna je de massa goed door elkaar roert. Giet er vervolgens de appelsiroop bij. Doe de deksel op de pan en laat dat sudderen.
6. Intussen snijd je de tofu in de lengte door, snijd die helften in reepjes van ongeveer een centimeter en dan in blokjes. Je kunt dit direct op de zuurkool leggen, maar ik heb het heel even aan gebakken in olie.
7. Snijd de banaan in plakjes en de appel in blokjes. Leg dit (ook) op de zuurkool.
8. Hak het lijnzaad, ik doe dat in de vijzel, maar het kan ook met een scherp (hak) mes.
9. Maak intussen ook de jus.
10. Giet vervolgens de aardappelen af en stamp die, samen met het lijnzaad door de zuurkool. Roer de tofu erdoor en klaar! Supersnel op tafel en hartstikke lekker!
Eet smakelijk 🙂