Aardappelgerechten, DIY, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch
Gebakken pastinaak en aardappel
Ingrediënten gebakken pastinaak en aardappel
Voor 2 personen
Aardappelen naar behoefte
ca. 500 gr pastinaak
Bak olie
1 dikke ui
Vers gemalen zwarte peper
Zout
Kerrie
Peterselie
Ingrediënten linzen burger
Ca. 200 gr gare linzen
Hand walnoten
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 el tomatenpuree
Vers gemalen zwarte peper
Zout
1 tl kerrie
Dikke snuf nootmuskaat
Eventueel broodkruim
Ingrediënten notendip
2 handjes noten
Beetje citroensap
Sinaasappelsap of mandarijnen
Peterselie
Bereiding van de vegan linzenburgers
1. Je start met het voorbereiden van de linzen burgers. Daarvoor giet je de linzen af en laat ze uitlekken.
2. Dan schil, was en snipper je de ui.
3. Laat een koekenpan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en bak de ui tot die zacht wordt.
4. In de tussentijd maal je de noten wat grof en doe dan de linzen erbij. Maal tot het een stevige massa wordt. Schraap af en toe langs de bodem en zijkanten.
5. Doe de gefruite ui en andere ingrediënten erbij en roer het goed door zodat het goed gemengd is. Wanneer de massa niet stevig genoeg is, roer je er nog wat broodruim door. Laat het even rusten.
Verder met de bereiding van de gebakken pastinaak en aardappel
6. Ondertussen schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en kook ze ca. 7 minuten tot ze nét gaar zijn.
7. Daarna schrob je de pastinaak schoon, snijd ze in gelijke stukken en doe ze bij de aardappelen.
8. Dan schil, was en snijd je de uien door de helft en in plakjes.
Maak ondertussen de notendip
9. Maal de noten glad.
10. Pers een halve sinaasappel en roer die erdoor tot het een dikke saus is.
11. Was de peterselie, sla het droog en hak het grof en maal het door de saus.
Verder met de bereiding van de gebakken pastinaak en aardappel
12. Giet de aardappelen pastinaak af als ze gaar zijn. Leg ze op een schone theedoek om te drogen. Bestrooi het met peper, zout en wat kerrie.
13. Laat een brede koekenpan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en fruit de ui. Als de ui zacht begint te worden zet je de warmtebron wat hoger en voeg eventueel nog wat olie toe. Bak dan de pastinaak en aardappel lekker goudbruin.
Verder met de linzenburgers
14. Terwijl je af en toe even door de aardappelen roert, laat je een andere koekenpan heet worden en verhit daarin wat olie.
15. Maak, terwijl de pan heet wordt, balletjes van de linzenmix. Druk het goed in elkaar, zodat ze zo stevig ogenlijk blijven.
16. Zet de warmtebron lager, maak de balletjes plat en bak de linzenburgers bruin. Omdraaien doe je het best met twee spatels, omdat het zonder ei geen echt vaste massa wordt.
Eet smakelijk 🙂