Granen, Hoofdgerechten vegetarisch, Ovengerechten, Sauzen en dressings, W4
Gebakken polenta met gegrilde paprika
Gebakken polenta met gegrilde paprika is een heerlijk recept! Er zijn 2 soorten polenta: voorgekookt en niet. De laatste duurt zo’n 40 minuten voor het gaar is. Net als veel ‘armenvoedsel’ is polenta gezond. Maisgries(meel) is glutenvrij en het bevat veel eiwitten, koolhydraten en ijzer. En prep lekker voor twee of meer dagen, de volgende 2 dagen is het nog prima te eten als je het in de koelkast bewaard. Maak er de volgende dag een ‘pizzabodem’ van of vries de rest per portie in. Doordat je polenta met heel veel smaken kunt mixen, kun je het ook eten als een heerlijke snack!
Ingrediënten gebakken polenta met gegrilde paprika
Voor 2 personen (2x polenta)
Gebakken polenta
* 200 melk
* 300 water
* Scheutje olijfolie
* 180 gr polenta griesmeel
* Verse rode pepers (eventueel)
* Handje zongedroogde tomaten
* Zout naar smaak
* Versgemalen zwarte peper
* Snuf nootmuskaat
* Snuf dragon
* Snuf knoflookpoeder
* Snuf uienpoeder
* Olie om in te bakken
Gegrilde paprika
* 3 paprika’s
* Zout naar smaak
* Versgemalen zwarte peper
* 3 of meer knoflooktenen
* 2 of meer uien
Saus
* 4 el yoghurt
* 1 el mayo
* 1 el currysaus
* Ca. 8 takjes peterselie
* Peper
* Snuf nootmuskaat
* Snuf knoflookpoeder
* Snuf uienpoeder
Voorbereiding van de gebakken polenta
1. Als eerste breng je de melk met water aan de kook en vet je een schaal in om de polenta in te laten stijven.
2. Wanneer het vocht gaat koken verlaag je de temperatuur wat en roer je er met een pollepel beetje bij beetje de polenta door. Roer in de zelfde richting zodat er geen klontjes ontstaan.
2. Intussen was en snijd je de pepers en tomaten klein.
3. Na ongeveer 10 minuten is de polenta romig en gaar (gaartijd staat op het pak). Zet dan de warmtebron uit en roer je er de pepers en tomaten door evenals de rest van de smaakmakers. Proef of je nog iets wilt toevoegen.
4. Daarna stort je de polenta (met een pannenlikker) op de schaal waarna je het in vorm brengt. Laat dit koud worden.
Bereiding van de gegrilde paprika
1. Je begint met de paprika’s omdat die zo’n 40 minuten in de oven gaan, verwarm die alvast voor op 180 graden. Vet daarna een ovenschaal licht in met olijfolie.
2. Schil, was en snijd eerst de uien in grote stukken. Leg ze erbij.
3. Dan was je de schil van de knofloken en droog ze. Voeg ze bij de uien in de schaal.
4. Daarna was en snijd de paprika’s over de lengte door de helft en breek ze voorzichtig van de zaaddoos af. Strooi peper en zout aan de binnenkant en leg ze met de schil naar boven op de uien en knoflooktenen. Veeg wat olie over de schil en zet ze in ca. 40 minuten de oven. Ik doe eerst 10 minuten gril met oven, verder alleen oven.
Bereiding van de gebakken polenta en saus
1. Verhit een koekenpan met een dikke laag olie in de pan.
2. Snijd intussen de polenta met een mes in gelijke stukken, maak het eventueel schoon tussendoor. Dep ze nog even in de polenta, klop het overbodige eraf en bak ze mooi krokant bruin.
3. Terwijl je de stukjes bakt, was en snijd je de peterselie heel fijn. Daarna roer je de ingrediënten voor de saus door elkaar.
4. Verwijder vervolgens tenslotte de velletjes van de paprika’s en knoflook.
Eet smakelijk 🙂