Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Winter recepten
Gebakken prei en aardappelen
Ingrediënten gebakken prei en aardappelen
Voor 2 personen
* Aardappelen naar behoefte
* 3 a 4 prei stengels
* Bak olie
* 1 teentje knoflook
* 1/2 tl Keltisch zout
* Vers gemalen zwarte peper
* 1 el paprikapoeder
* 1/2 tl vers geraspte nootmuskaat
* Goede hand peterselie
* Een stuk kaas
Bereiding van de gebakken prei en aardappelen
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in de lengte in plakken en vervolgens in smalle reepjes. Spoel ze daarna even af en droog ze door ze te verspreiden over een schone theedoek en dep ze daarmee droog.
2. Wanneer dat klaar is laat je een pan heet worden en verhit een goede scheut olie. Deze moet de bodem goed bedekken. Zet de warmtebron wat lager en bak de aardappelreepjes.
3. Intussen maak je de prei schoon door de prei doormidden te snijden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei in smalle ringen.
4. Terwijl je af en toe de aardappelen roert, tik je met een pot op het knoflook teentje zodat de schil los komt. Verwijder dan de schil die daardoor loskomt en de harde onderkant. Spoel even af en snijd de knoflook fijn.
5. Als de aardappelen ‘doorzichtig’ en bijna gaar zijn, roer je de prei en de knoflook erdoor. Bak dit zo samen nog een minuut of 3.
6. Intussen was je de peterselie, sla het droog en hak het fijn.
7. Roer hierna het zout, de peper en paprikapoeder door de gebakken prei en rasp er vervolgens denootmuskaat over.
8. Rasp dan op een grove stand de kaas grof.
9. Proef of de gebakken aardappelen gaar zijn. Misschien wil je nog wat peper of zout toevoegen?
10. Schep dan voor het opdienen de peterselie nog door de gebakken prei met aardappelen.
11. Leg de geraspte kaas over de prei. Of, wanneer je geen kaas eet, strooi er dan wat noten over.
En klaar is je super gemakkelijke doch smakelijke gebakken aardappelen met prei alweer!
Eet smakelijk!
Ps. Ik had er ook een chutney bij gemaakt waar onder andere stukjes citroen in verwerkt zijn. Lekker dat zoet/zuur/bitter erbij.