Hoofdgerechten vegetarisch, Sauzen en dressings, Winter recepten
Gebakken savooiekool met tomaat-mosterd saus
Ingrediënten voor de
gebakken savooiekool met tomaat-mosterd saus
Voor 2 personen
Gebakken savooiekool
* 1 Savooiekool
* Vers gemalen peper
* 300 ml water
* 1 el BioToday yeast free bouillon
* 1 tl Keltisch zout
* Bakolie
Tomaat-mosterd saus
* 2 droge boterhammen
* 2 tl mosterdzaad poeder
* Vers gemalen peper
* Vegan: gerookte tofu Vega: gerookte (Saganaki) kaas, vegetarisch gestremd
* 3 veg braadworst
* Ca. 2 el tomatenpuree (zo’n klein blikje)
* 2 el mosterd
* 2 tl Provençaalse kruiden
* Kookvocht van de Savooiekool
Het ziet er ‘verbrand’ uit; maar dat geeft een heerlijke smaak
Bereiding van de rijst
1. Dit is zo’n gerecht waarbij voor mij helemaal geen aardappelen of rijst nodig zijn. Voor mijn partner had ik er rijst bij gemaakt. Begin daarmee als je iets bij dit gerecht wilt. Bulgur of boekweit o.i.d. smaakt ook prima!
Bereiding van de gebakken savooiekool
2. Als eerste zet je water op in een brede pan waar je de Savooiekool straks in kookt. Los hierin het zout en de BioToday yeast free bouillon op.
3. Verwijder dan eventuele oude bladeren aan de buitenkant van de Savooiekool. Afhankelijk van de grootte, snijd je daarna de Savooiekool door de helft. Niet de stronk verwijderen, want daardoor blijven de bladeren aan elkaar zitten. Daarna snijd je de helften, via die harde kern, in 3 of 4 kwarten.
4. Leg deze delen voorzichtig naast elkaar in het kokende water. Als de delen er niet tegelijk inpassen doe je eerst één deel. (En doe je intussen alvast punt 5 en 7) Kook ze een minuut of 5 als je van knapperige groente houdt, anders wat langer.
5. Zet intussen een vergiet klaar. Verwarm dan de oven voor op 180°C om straks de delen warm te houden. Vet vervolgens een ovenschaal, die zó groot is dat alle stukken naast elkaar kunnen liggen, licht in.
6. Haal met een schuimspaan voorzichtig, zonder dat de bladeren loslaten, de delen uit de pan. Leg die met de stonk naar het middenpunt van het vergiet waarin ze goed kunnen uitlekken. Bewaar het kookvocht uit de pan en het vergiet.
Bereiding van de tomaat-mosterd saus
7. Verder met de bereiding van de tomaat-mosterd saus. Hiervoor verkruimel je de droge boterhammen in niet al te kleine stukken. Doe in een kom de mosterdzaad poeder. Maal er daarna peper over en meng dat met de broodkruimels.
8. Snijd vervolgens de gerookte kaas en ook de vegetarische braadworst in stukjes van een centimeter.
Verder met de gebakken savooiekool
9. Laat een koekenpan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron wat lager en schroei hierin de stukken savooiekool tot ze bijna verbranden. Als je pan niet groot genoeg is doe je het in delen. Wanneer een deel ‘gebrand’ is, steek er dan een spatel onder en draai voorzichtig om. Giet eventueel af en toe een beetje olie erbij.
10. De delen die klaar zijn leg je, wederom voorzichtig, in de ovenschaal. Als alles klaar is zet je de schaal in de oven, waardoor de delen warm blijven.
Verder met de tomaat-mosterd saus
11. Laat een koekenpan heet worden. (Was de ene of gebruik een andere.) Verhit wat olie en bak hierin de stukjes gerookte kaas en vegetarische braadworst.
12. Wanneer dat wat kleur heeft gekregen, voeg je de stukjes brood toe. Bak dat ook even mee. Vervolgens schuif je dat alles even aan de kant en leg daar de tomatenpuree in de pan. Bak dat even een minuutje voordat je het door de rest roert.
13. Voeg daarna de mosterd, Provençaalse kruiden en het kookvocht van de Savooiekool toe en roer er een saus van. De tomatenpuree en mosterd moeten daarvoor goed gemengd door de rest zijn.
Verder
14. Dan zijn we alweer bijna klaar! Pak de schaal met de gebakken savooiekool uit de oven.
15. Giet dan de tomaat-mosterd saus over de delen gebakken savooiekool. Doe dat langzaam en zorg dat elk deel wat van de saus tussen de bladeren krijgt.
15. Ten slotte schep je eventueel de rijst/aardappelen of wat je gekookt hebt op het bord en schik daar de delen gebakken savooiekool op.
Eet smakelijk!