Bulgur, Hoofdgerechten vegetarisch, Noten, Ovengerechten, Sauzen en dressings, Veganistisch, w46
Gegrilde bieten met couscous, gember saus en gekarameliseerde uitjes
Uien karameliseren kost best veel tijd en in het begin bij het bakken moet je goed opletten en veel roeren. Als je geen ervaring hebt start dan iets eerder met koken, zodat je het rustig kunt bereiden. Of bak gewoon wat uitjes, die zijn ook heerlijk bij de gegrilde bieten.
Ingrediënten gegrilde bieten, couscous, gember saus en gekarameliseerde uitjes
Voor 2 personen
Gegrilde bieten
* 500 gr voorgekookte rode bieten
* Ca. 3 el olijfolie om te bakken
* Ca. 1 el ketjap manis
* Dikke snuf gerookte paprikapoeder (Pimentón)
* Snuf nootmuskaat
* 1 bouillonblokje of tl poeder
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
Gekarameliseerde uien
* Bakolie
* 3 dikke uien
Gember saus
* Grote el (vegan) mayonaise
* 2 of meer el (soya) yoghurt
* Citroensap
* ½ duim verse gember of snuf poeder
* Himalaya zout
Couscous
* (Volkoren) couscous
* Extra vierge olie
Verder
* (Macadona) noten
* Verse kruiden (peterselie, selderij)
Bereiding van de gekarameliseerde uien
1. Om de uien te karameliseren schil je de uien, spoel ze even af en snijd ze in plakjes.
2. Verwarm dan op lage temperatuur een koekenpan met een dikke bodem. De pan moet zo warm zijn, dat je met je vingers de pan aan kunt raken zonder dat je vinger verbrandt.
3. Doe dan wat olijfolie in de pan, een snuf zout en daarna de plakjes ui. Fruit de uien terwijl je blijft roeren. De uien moeten doorzichtig en niet bruin worden. Als ze wel bruin worden, dan karameliseren ze niet meer.
4. Blijf roeren en goed opletten. Na nog een paar minuten bakken zijn ze glazig en worden ze lichtbruin aan de randjes.
5. Laat ze zo verder bakken en roer nog af en toe tot de uien helemaal bruin zijn. De pan wordt ook bruin 😉 dat is ‘aangekoekt suiker’ en normaal. Het karameliseren duurt ongeveer een half uur. Dat hangt af van hoeveel uien je gesneden hebt.
Bereiding van de gegrilde bieten
1. Als eerste maak je een marinade van 3 el olijfolie, 1 el ketjap manis, een dikke snuf gerookte paprikapoeder en een snuf nootmuskaat, 1 bouillonblokje, zwarte peper en zout.
2. Daarna snijd je het pak open van de rode bieten en vang het vocht op. Als dat uitgelekt is, snijd je de rode bieten in plakken van ongeveer een centimeter.
3. Smeer vervolgens de rode bieten-plakken rondom goed in met de marinade.
4. Leg ze op een oven-rooster, laag in de oven en leg er een bord of aluminiumfolie onder tegen het lekken.
5. Zet de oven op voorverwarmen. De rode bietjes schroeien nu al aan. Als het voorverwarmen klaar is, zet je de grill aan op een minuut of 15.
Couscous
6. Vervolgens breng je water aan de kook voor de couscous. Maak dat klaar volgens de gebruiksaanwijzing. De verhouding is meestal 1 deel couscous en 1 deel water. Maar gebruik eerst het vocht van de rode bieten en vul dat aan met water. Het wordt dan rode couscous.
Gember saus
7. Maak de gembersaus door de gember te schillen en fijn te pletten in de vijzel. Doe het gestampte met vocht in een schaal, maal er peper en zout over, schep de mayo en yoghurt erdoor en roer het goed tot een mooi sausje. Proef of je nog wat smaak wilt toevoegen. Als je geen verse gember gewent bent, begin dan met een klein schijfje.
8. Was de verse kruiden, sla ze droog en hak ze grof.
9. Hak vervolgens de noten fijn (met de grote vijzel).
10. Maak de couscous los en verdeel het over het hele vlak van de borden. Schenk daarover de gembersaus en leg de gegrilde bieten erop Garneer het verder met de noten, gekarameliseerde uitjes en verse kruiden.
Eet smakelijk 🙂