Hoofdgerechten vegetarisch, Noten, Sauzen en dressings, Veganistisch, w46
Gekleurde wortelen met pastinaak puree en sinaasappelsaus
Ingrediënten gekleurde wortelen wortelen met pastinaak puree en sinaasappelsaus
Voor 2 personen
* Bak gekleurde wortelen Lidl
Pastinaak puree
* 500 gr bio pastinaak Lidl
* Goede scheut plantaardige melk
* Tijm
* Vers gemalen peper
* Zout
Sinaasappelsaus
* 1 sinaasappel
* 100 ml vegetarische / vegan rode wijn
* 50 g bruine suiker
* 200 ml jus van een blokje
* 2 handen walnoten
Bereiding van de gekleurde wortelen en pastinaak
1. Als eerste schil je de gekleurde wortelen met een dunschiller en verwijder je de bovenkant.
2. Afhankelijk van de dikte van de wortel, snijd je daarna de wortelen in de lengte door de helft. Daarna die helften nog één keer of twee keer als de wortel dik is. Zorg dat alle wortelstukken ongeveer even dik zijn, zodat ze gelijktijdig gaar zijn.
3. Doe de gekleurde wortelen daarna in de stoompan of kook ze met een beetje water gaar.
4. Verder met de bereiding van de pastinaak puree. Als je de pastinaak met schil gaat eten, borstel je de buitenkant schoon. Anders schil je ze met de dunschiller. Vervolgens snijd je ze in plakken. Doe deze ook in de stoompan ofwel zet ze op met wat water.
Bereiding van de sinaasappelsaus
Intussen maak je de sinaasappelsaus. Mocht je met je kinderen koken, dan is de saus samen maken niet zo’n goed plan. Het spettert en is erg heet.
5. Daarvoor zet je eerst wat water op voor de jus. Pers daarna de sinaasappel. Bewaar het vruchtvlees.
6. Meng de bruine suiker met een klein beetje water in een steelpan. Zet het op je warmtebron en roer het tot de suiker is gesmolten.
7. Verhoog daarna de temperatuur en laat het borrelen. Vanaf nu moet je niet meer roeren in de pan, de suiker kristalliseert dan weer. Maar maak kleine, draaiende bewegingen maken met de steelpan.
8. Terwijl het borrelt, veeg je met een vochtig kwastje boven de ‘borrel-rand’. Er komen daardoor geen kristallen aan de rand. Goed opletten; dat het niet verbrandt én let op de gloeiend hete spetters! Dus ook niet proeven, aangezien je daar écht spijt van krijgt 😉
9. De suiker wordt nóg donkerder en helaas is alleen dát het teken dat het karamelliseren klaar is. Doe er dan direct de sinaasappelsap bij. Zoals gezegd, let op de spetters. Omdat het sap koud is krijgt de saus weer korrels suiker. Maar die smelten dus weer als je het even laat doorkoken. Niet roeren.
10. Intussen los je de jus-poeder / het jusblokje op in het gekookte water van stap 5. Roer dit door de saus als het suiker weer gesmolten is.
11. Evenals de wijn. Laat daarna de jus op een lage temperatuur dik worden.
Verder
12. Stamp de pastinaak met een scheut melk tot een mooie puree. Roer het vruchtvlees van de sinaasappel erdoor. Daarna tijm, peper en zout naar smaak toevoegen.
13. Giet de gekleurde wortelen af wanneer je die gekookt hebt. Laat ze uitlekken.
14. Intussen kraak je wat walnoten tot je twee goede handen hebt.
15. Daarna schep je de pastinaak puree in het midden van het bord. Daarom heen schik je de gekleurde wortelen. Strooi de walnoten erop. Maak ten slotte een kuiltje in de pastinaak puree en giet er de sinaasappelsaus in en over het geheel.Eet smakelijk!