Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, Veganistisch, w36
Gekruide rijst met spinazie en pijnboompitten
Wist je dat spinazie uit dezelfde planten-familie komt waar quinoa ook toe behoort? Spinazie is gezond omdat het veel mineralen en vitamines bevat. Zoals kalium, magnesium en calcium. Maar ook vit. B2, B3, B6, C, E, K en betacaroteen. Mangaan, magnesium, ijzer, calcium, kalium, koper, fosfor, zink en seleen. Kook het daarom niet langer dan 1 minuut, zodat vitamines en mineralen niet ‘kapot koken’.
Ingrediënten gekruide rijst met spinazie en pijnboompitten
Voor 2 personen
Gekruide rijst met spinazie
* Kleine wortel of een stukje peen
* 1 grote ui
* 2 teentjes knoflook
* 5 zongedroogde tomaten
* 1 el vegetarische bouillon poeder
* Ca. 2 kopjes droge rijst
* Ca. 3 kopjes water
* 500 gr spinazie
Kruiden
* 1 tl paprikapoeder
* Ca. een half blikje tomatenpuree
* Pijnboompitten
* Limoen of citroensap
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* Olijfolie om te bakken
Voorbereiding rijst met spinazie
1. Eerst schil je de wortel, snijd deze door de helft en snijd de wortel daarna heel fijn.
2. Daarna schil, was en snijd je de ui door de helft en daarna in plakken.
3. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Snijd de knoflook vervolgens fijn.
Bereiding van de rijst met spinazie
4. Laat dan een pan heet worden en verhit een een scheutje olie. Zet de warmtebron lager en fruit de ui.
5. Intussen snijd je de zongedroogde tomaten in kleine reepjes.
6. Als de ui glazig wordt, voeg je de knoflook toe en roer je er de paprikapoeder en de tomatenpuree erdoor. Roerbak dit een minuutje.
7. Draai de warmtebron hoger en doe het water en het bouillon poeder erbij. Breng het aan de kook. Voeg de rijst evenals de wortelsnippers en zongedroogde tomaten toe. Zet de warmtebron helemaal laag als het water aan het kookpunt is gekomen. Laat het daarna afgedekt in ongeveer 15 minuten garen.
8. Intussen rooster je, al roerend, de pijnboompitten in een koekenpan zonder vet. Leg ze als ze klaar zijn in een bord om af te koelen.
9. Spoel vervolgens de spinazie schoon en snijd die daarna eventueel kleiner.
10. Als de rijst gaar is, schep je er hand voor hand de spinazie door.
11. Proef even en breng daarna het geheel tenslotte op smaak met wat citroendrupjes, peper en eventueel ook nog wat zout.
Eet smakelijk 🙂