Wist je dat
Gelatine niet vegetarisch
Gelatine is niet vegetarisch
Gelatine wordt gemaakt van slachtafval van varkens en runderen. Onder andere uit de huid, botten en het kraakbeen.
Strikte vegetariërs en veganisten onthouden zich van producten waar gelatine in verwerkt is.
Gelatine is een eiwit, maar een soort die niet belangrijk is voor je lichaam. Dit omdat gelatine bijna uitsluitend uit niet-essentiële aminozuren bestaat.
Gelatine is een bindmiddel waarmee je voedingsmiddelen kunt laten opstijven. Het zit bijvoorbeeld in snoep, halvarine, vruchtensappen, wijn, bier en vaak in de capsules van medicijnen en vitaminepillen.
Omdat gelatine van geslachte dieren wordt gemaakt, is het dus niet vegetarisch.
Gelatine kun je vervangen met:
- Arabische gom bijvoorbeeld in snoep
- Agar-agar bijvoorbeeld in pudding. Het wordt gewonnen uit algen
- Pectine bijvoorbeeld om jam mee te geleren. Het wordt gewonnen uit de celwanden van groente en fruit.
- Arrowroot is een bindmiddel dat uit de pijlwortel wordt gewonnen.
- Kuzu wordt gemaakt van de wortel van de Japanse kuzuplant.
Hoe wordt gelatine gemaakt?
Na het schoonmaken worden de botten en huiden in heet water geweekt om zoveel mogelijk vet en andere stoffen te verwijderen. Wat overblijft zijn eiwitten. Een eiwit dat niet belangrijk is voor je lichaam.
Nadat botten en huiden gedroogd en geroosterd zijn, wordt het geweekt in zuur. Dit zuur verwijdert ook de mineralen en bacteriën.
Na het weken, worden de botten en huiden gekookt onder hoge druk. Er ontstaat stroperige, vloeibare gelatine. Deze gelatine wordt gedroogd en verder bewerkt tot poeder of gelatineblaadjes.
Gelatine wordt op het voedingsetiket ook ‘colloïdaal proteïne’ genoemd.