TijdelijkOpHome, Wist je dat
Gelatine vervangen door agar agar
Hoe vervang je gelatine door agar agar
Gelatine is een bindmiddel dat gemaakt is van slachtafval, meestal huiden en botten van runderen en varkens.
Hier kun je meer lezen over wat gelatine is ❯
Gelatine is niet vegetarisch
Gelatine past dus officieel niet in een vegetarisch dieet, maar in de eerste plaats bepaal je natuurlijk zelf of je wel of niet gelatine eet. Het zit namelijk in de vreemdste producten. Een echte vegetarische instinker dus.
Om je een idee te geven: gelatine zit in bijvoorbeeld taartjes, snoep, toetjes, ijs, halvarine, vruchtensap, bier, wijn en vaak in de omhulsels van medicijnen en vitaminepillen. Soms staat er nog E441 in plaats van gelatine.
Agar Agar
Tot kort geleden vond je dit bindmiddel alleen in Toko’s en in Natuurwinkels. Nu kan ik het gelukkig ook bij onze AH in het dorp kopen.
Agar agar, ook wel kanten genoemd, wordt gemaakt van een aantal soorten roodwieren. Het is glutenvrij, daarnaast smaak- en geurloos en daarom geschikt voor allerlei (glutenvrije) recepten.
Het heeft een sterke bindkracht waardoor het een goede vervanging is van gelatine. Het gebruik is wel een beetje anders. Wat het verschil is leg ik je nu uit.
Bind-verschil ten opzichte van gelatine
- Gelatine bindt nadat het product koud is. Agar agar is na 3 uur al op maximale stijfheid. De laatste bindt op kamertemperatuur, dus een koelkast is niet nodig.
- Daar staat tegenover dat agar agar, in tegenstelling tot gelatine sneller de bindkracht ook weer verliest. Soms eerder, maar officieel na ca. 2 dagen.
Hoe gebruik je agar agar
Het geleerproduct is te krijgen in poeder en vlokken die je na even koken toevoegt aan vloeistof en sticks die je eerst weekt in koud water.
Ik kan hier wel verhoudingen geven, maar dat is per merk verschillend. Voor het juiste gebruik lees je het best de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Let op: andere bindkracht, anders verwerken
De bindkracht van agar agar is groter en sneller dan van gelatine.
Voor het gaat binden moet het eerst een paar minuten boven de 85°C gekookt worden. Daarna laat je het wat afkoelen en dan is het belangrijk dat je het direct gaat verwerken omdat agar agar begint te stijven bij 40 graden.
Ook per merk verschillend, maar om je een idee te geven, geldt voor het gebruik van BIOVEGAN dat 2gr = ca. 1 afgestreken tl = 6 blaadjes gelatine = 500ml vloeistof.
Maar je kunt testen of er voldoende geleer in de vloeistof zit door een klein beetje warme vloeistof op een koude lepel te druppelen. Als het binnen een minuut stolt is heb je voldoende gebruikt.
Tips
Wist je dat het is ook heel geschikt is om marmelade te maken? Eén tot twee gram voor 1 liter, minder of meer stevige, gelei of jam.
Met agar agar kun je ook suikervrije of suikerarme jam maken. Zure gerechten hebben overigens wat meer geleer nodig. Niet combineren met spinazie, chocolade of kiwi.
Andere gelatine vervangers
Andere mogelijkheden om gelatine te vervangen zijn:
- Arrowroot is een bindmiddel dat uit de pijlwortel wordt gewonnen.
- Kuzu wordt gemaakt van de wortel van de Japanse kuzuplant.
- Arabische gom bijvoorbeeld in snoep
- Pectine bijvoorbeeld om jam mee te geleren. Gewonnen uit groente en fruit.