Granen, Hoofdgerechten vegetarisch, Ovengerechten, Paddenstoelen, Peulvruchten, Veganistisch, w30
Met gerst en witte bonen gevulde tomaten en champignons – Vegan
Gerst is één van de oudste graansoorten en wordt in de gangbare keuken niet vaak gegeten. Gekker nog; het wordt vooral verbouwd om er veevoer van te maken. Ik ben er dol op en gerst is erg gezond! Het bevat bijvoorbeeld veel fosfor, ijzer, magnesium en koper. Tijdens het koken wordt gerst ongeveer ‘4 keer zoveel’.
Meer over gerst ❯
Ingrediënten voor de met gerst en witte bonen gevulde tomaten en champignons
Voor 2 personen
Met gerst en witte bonen gevulde tomaten
* 2 dikke hand gedroogde witte bonen of (schattenderwijs) ruim 4 geweekte bonen
* Dikke hand gerst
* Grote tomaten (tros- of vleestomaten)
* Champignons (of alleen tomaten..)
* 2 uien
* (Veld) sla
Geen tijd om te koken of geen gerstkorrels? Dit kan ook ❯ of dit ❯
Verder
* Bak olie
* Ca. 2 el curry kruidensaus
* Goede scheut tamari (of zout als je dat niet hebt off marmite)
* Vers gemalen zwarte peper
* Kleine tl gedroogde dragon
* 1 tl gedroogde oregano
* 1 tl paprikapoeder
* Kleine tl vers geraspte nootmuskaat
Voorbereiding bonen en gerst
1. Het best zet je, beide apart, de avond voor je het gaat koken in de week. 4 keer zoveel water als bonen en gerst. Hoeft niet, maar zo verkort je de weektijd en is het gaan makkelijker te verteren.
2. Spoel de bonen daarna af en ververs het water van beide. Kook beide gaar. Proef na 25 minuten of je ze gaar genoeg vindt. Bonen die je zelf kookt zijn veel steviger (en daarom ook lekkerder vind ik).
3. Intussen vet je een ovenschaal licht in met olie.
4. Daarna was je de tomaten. Snijd dan een klein kapje van de bovenkant en hol de tomaat voorzichtig uit. (Dat kun je morgen weer in een jus o.i.d. gebruiken.)
5. Haal dan de steel uit de champignons en hol ze met een theelepel eventueel nog iets verder uit.
6. Snijdt vervolgens een klein stukje van de onderkant van de tomaten, zodat ze in de schaal blijven staan. Vet champignons en tomaten ook licht in met olie.
Bereiding van met gerst en witte bonen gevulde tomaten en champignons
Verwarm eerst de oven voor op 200°C.
1. Maal daarna de gerst zo goed als fijn met een staafmixer.
2. Voeg dan de bonen evenals de rest van de ingrediënten onder ‘verder’ toe en kneed dit of maal het met de staafmixer fijn.
3. Vul dan de tomaten en champignons en zet het een minuut of 10 in de oven tot de tomaat lekker warm is.
Gerechten ‘ontstaan’ bij mij vaak terwijl ik bezig ben. Zodoende had ik niet genoeg tomaten en heb nog burgers gemaakt van de rest. Omdat het een beetje te nat was zijn die niet heel stevig geworden, maar wel errug lekker! Je kunt dat ook doen en er eventueel nog een ei bij doen of net als ik kleintjes maken en bij de uien op een niet al te hoge temperatuur bakken. Kleine porties in de pan doen helpt om het gemakkelijk om te kunnen draaien.
Afronden
1. Terwijl dat in de oven staat schil, was en snijd je de ui door de helft en dan in smalle plakjes.
2. Laat dan een koekenpan heet worden en verhit een goede scheut olie. Verlaag daarna de temperatuur iets en bak de ui tot ze zacht wordt.
3. Intussen was je eventueel de veldsla en schik dat daarna op een bord. Je kunt daar wat peper en zout over strooien of een smaakvolle extra vierge olie. Ik heb avocado-olie gebruikt.
4. Leg ten slotte de uien, gevulde tomaten en champignons erop en eet smakelijk! 🙂