Hoofdgerechten vegetarisch, Paddenstoelen, Rijst, Sauzen en dressings, Veganistisch
Gevulde champignonsaus met rijst en komkommer
Ingrediënten gevulde champignonsaus met rijst en komkommer
Voor 2 personen
* Basmatirijst voor 2 personen
Gevulde champignonsaus
* 2 stengels bleekselderij
* 1 venkel
* Roosjes van 1 broccoli
* 1 dikke ui
* 200 gr champignons
* 1 teen knoflook
* 2 eetlepels zonnebloemolie
* 2 eetlepels tomatenketchup
* Vers gemalen peper
* Keltisch zout
* 1/2 komkommer
Bereiding van de rijst en gevulde champignonsaus
1. Ten eerste kook je de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing van het pak.
2. Was de venkel goed schoon met koud water. Het groene blad (venkelkruid) is lekker en gebruiken we later. Snijd de venkel doormidden en leg de helften met het snijvlak op een snijplank. Snijd ze daarna in dunne repen.
3. Haal de roosjes van de broccoli. Bewaar de stronk voor een lunch-soepje. Was de roosjes en maak ze ongeveer even groot.
4. Laat een pan met water heet worden en kook de groenten.
5. Snijd dan de bleekselderij stengels van de stronk en was ze. Haal daarna een stukje van de harde onderkant. Het frisse, groene blad is ook lekker. Maar er kunnen soms harde draden in de nerven van de (buitenste) stelen zitten. Zet je mes een beetje schuin op de onderkant en trek dan in de richting van de harde nerven (haren). Zo trek je er een paar tegelijk met het mesje uit. Haal daarna een stukje van de bovenkant. Snijd ze in stukjes en doe ze bij de andere groente in de pan.
6. Dan schil, was en snipper je de ui.
7. Laat een koekenpan heet worden en verhit daarin de olie. Zet de warmtebron dan lager en bak de gesnipperde ui.
8. Daarna verwijder je eventueel vuil van de champignons met een vochtige doek. Haal dan een stukje van de onderkant van de steel en snijd de champignons in plakjes.
9. Bak de champignons met de ui snippers mee.
10. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
11. Als de paddenstoelen mooi wat bruin gebakken zijn, laat je de groenten uitlekken en voeg ze samen met de knoflook toe aan de paddenstoelen.
12. Laat dit, af en toe roerend, nog even goed doorbakken.
Verder met de komkommer
13. Terwijl dat opstaat, was en snijd je intussen de komkommer in stukjes.
14. Meng vervolgens het eerder bewaarde venkelkruid daardoor.
Weer verder met de gevulde champignonsaus
15. Als het paddenstoelen-mengsel mooi gebakken is voeg je daarna de tomatenketchup toe. Roer het er dan goed door.
16. Breng het verder op smaak met peper en zout.
17. Schep dan de rijst op, giet de gevulde champignonsaus erover en als laatste schep je de komkommer eromheen.
Eet smakelijk!