Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Noten, Veganistisch, w23
Gevulde rode bieten, grootmoeders recept in een nieuw jasje
Gevulde rode biet, gestoofd in balsamico azijn, smaakt altijd. Tenminste… als je net als ik dol bent op rode bieten. Je kunt het warm en koud serveren. Als je kleine bietjes koopt, is het ook lekker als snackje op feestdagen. De bereidingstijd is een stuk korter als je voorgekookte bietjes koopt.
Ingrediënten gevulde rode biet, gestoofd in balsamico azijn
Voor 2 personen
* 500 gr (gare) rode bieten
* 1 laurierblad
* 4 á 5 aardappelen
* Rode balsamico azijn
* (Noten) extra vierge olie
* Handje walnoten pp
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* Snufje karwij
* Snufje nootmuskaat
* Halve tl Marmite
* Bosje bieslook
* 1 tl zoetstof
* Handje prei kiemen
Bereiding van de gevulde rode bieten, gestoofd in balsamico azijnn
1. Als eerste kook je de rode bieten met het laurierblad gaar in ongeveer een uur. Als je gekookte rode bietjes hebt gekocht, schil, ontpit en was je eerst de aardappelen. Snijd dan de aardappelen in gelijke stukken en kook ze in ca. 15 minuten gaar.
2. Vet als de bietjes gaar zijn een lage ovenschaal licht in en giet er een laagje balsamico azijn in. Schil de gare bieten en snijd de bietjes in plakken van ca. 3 cm. Hol deze voorzichtig uit met een thee of dessert lepel en bewaar wat je eruit haalt. Leg daarna de plakjes in de azijn. Verwarm de oven alvast voor op 180°C.
3. Daarna stamp je het ‘restje’ rode bieten met de aardappelen in een schaal met een scheut olie heel fijn. Als je al gare bietjes kocht, doe je wat laurierpoeder erbij.
4. Vervolgens voeg je (veel) peper, een dikke snuf zout, de karwij, nootmuskaat en de Marmite toe. Proef even of je het goed van smaak vindt.
5. Leg de plakjes op hun andere kan en dan doe je deze vulling in de bieten-plakjes. Als je ze warm eet, zet je ze daarna een kwartier in de oven waardoor ze weer lekker warm worden en de azijn in de bietjes kan trekken. Als je ze koud eet, laat ze dan even marineren in de balsamico voor je ze vult en serveert.
6. Verkruimel als laatste de noten en strooi die op het bord over de gevulde rode bieten.
Eet smakelijk! 🙂
Weet je
- Wat is eigenlijk het verschil tussen karwijzaad, kummel en komijn? ❯